Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025

Το τουριστικό θέρετρο της Αμμουδάρας του δήμου Αγίου Νικολάου

 374677_221192251287199_1335800248_n


Η Αμμουδάρα βρίσκεται 6 χλμ ανατολικά του Αγίου Νικολάου, στο δρόμο που συνδέει τον Άγιο Νικόλαο με τη Σητεία και την Ιεράπετρα. Η περιοχή έχει αναπτυχθεί τουριστικά και εδώ μπορείτε να βρείτε αρκετές επιλογές για ξενοδοχεία, δωμάτια, ταβέρνες και εστιατόρια.
Μπροστά από τον παραλιακό οικισμό υπάρχει μια όμορφη αμμουδερή παραλία με υπέροχα καταγάλανα νερά, ιδανική για παιδιά. Η θάλασσα είναι γενικά ήρεμη, καθώς η παραλία έχει ανατολικό προσανατολισμό και προστατεύεται από τους βορειοδυτικούς ανέμους. Είναι καλά οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για θαλάσσια αθλήματα.
Η Αμμουδάρα είναι ένα όμορφο τουριστικό θέρετρο, ιδανικό για διακοπές και για εξορμήσεις στα άλλα μέρη της Ανατολικής Κρήτης. Η παραλία της είναι μικρή και μπορεί να σας φανεί γεμάτη κόσμο. Τότε μπορείτε να επισκεφτείτε τη μεγαλύτερη παραλία του Αλμυρού, όπου το αίσθημα της πολυκοσμίας είναι λιγότερο αισθητό
374859_221190981287326_654919175_n

Τουριστικά ανεπτυγμένη περιοχή νότια της πόλης του Αγίου Νικολάου, με μεγάλη αμμώδη παραλία. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Αγίου Νικολάου και έχει 413 κατοίκους (2001)
303273_221191937953897_1832428329_n

301911_221193684620389_1329765046_n

303813_221192444620513_2141416772_n

308620_221191687953922_551144702_n

314483_221193471287077_826890070_n

312931_221194127953678_43333322_n

317279_221191337953957_1397538684_n

321253_221191807953910_582290132_n

374677_221192251287199_1335800248_n

374895_221191021287322_1290744700_n

376768_221192717953819_1477512770_n


382356_221193351287089_43618657_n

382828_221193797953711_1959422019_n

383785_221193154620442_1636839267_n

385087_221192337953857_2115559473_n

389017_221191564620601_1207715046_n

390678_221193891287035_745238003_n

390785_221191461287278_966323325_n

Δήλωση Μαρίας Καναβάκη, Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ», για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 Δήλωση Μαρίας Καναβάκη, Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ», για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η 5η Ιουνίου, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ, φέτος εστιάζει στην προστασία από τα πλαστικά και στην καταπολέμηση της πλαστικής μόλυνσης.


Δυστυχώς, ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει οδηγήσει στην υπέρμετρη κατανάλωση πλαστικών που έχουν διεισδύσει στο οικοσύστημα και καταλήγουν στον ίδιο μας τον οργανισμό μέσα από τις τροφές που καταναλώνουμε, το νερό που πίνουμε και τον αέρα που αναπνέουμε.


Η κλιματική αλλαγή, η λειψυδρία και τα ακραία φυσικά φαινόμενα μας φωνάζουν ότι ο πλανήτης απειλείται και δεν αντέχει άλλο.

Η περιβαλλοντική κρίση έχει κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις και διαστάσεις και θα πρέπει να εφαρμοστούν σοβαρές πολιτικές σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο.

Αλλά και σε τοπικό επίπεδο, ο Δήμος Ηρακλείου χρειάζεται να μεριμνήσει για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την αδιάλειπτη υδροδότηση, τη δημιουργία ελεύθερων-κοινόχρηστων χώρων, την ενίσχυση του πρασίνου και τη μείωση της ρύπανσης και να υλοποιήσει προγράμματα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης.

Η θωράκιση της φύσης μας αφορά όλους, ατομικά και συλλογικά.

Η Δημοτική μας Παράταξη «ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ» θα συμμετέχει ενεργά και θα υποστηρίζει προσπάθειες και ενέργειες που έχουν ως σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Φετσόλδα, τσιγαρόλαδα, Καραμπουτζέδες

Βασιλική Παπουτσάκη

 Σε πόλεις και χωριά ο φετσάς ή φετσολαδάς έκανε την εμφάνισή του κατά διαστήματα. Ήξερε αυτός πότε θα έχει τελειώσει το σαπούνι της νοικοκυράς, πότε θα έχει μαζέψει τσιγαρόλαδα ( χρησιμοποιημένο ελαιόλαδο) 



4


Ήξερε πότε οι σταφίδες που δεν μπορούσαν να πουληθούν ή να καταναλωθούν, οι κακοσταφίδες ή καραμπουτζέδες είχαν μπει σε μια άκρη από τη νοικοκυρά του σπιτιού για να τις ανταλλάξει με πράσινες πλάκες σαπούνι για τη σκάφη και την ατομική καθαριότητα ή με άλλα μικρά πραγματάκια που είχε στο κοφίνι του.
Ήξερε αυτός πότε θα περάσει να πάρει τη φέτσα ( το κατακάθι ) από το λαδοπύθαρο..
Και άρχιζε το παζάρι. « Βάλε ακόμη μια πλάκα σ


απούνι, βάλε και πέντε τσιμπιδάκια για τα μαλλιά, χρυσάφι είναι οι σταφίδες…» 


images



Τρατάρανε κανένα καφέ, κερνούσαν κανένα ποτήρι νερό και συνέχιζε για άλλη γειτονιά για άλλο χωριό.
Η ανακύκλωση που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα και δεν μας έχει γίνει συνείδηση είναι αυτή με την οποία στην ουσία μεγαλώσαμε…

Υποβρύχιο: Η Πιο Γλυκιά Νοσταλγία Από Τα Παιδικά Μας Χρόνια

  Πρόκειται για ένα γλυκό κουταλιού, που σερβίρεται βουτηγμένο μέσα σε ένα ποτήρι με παγωμένο νερό, εξού και η ονομασία του. 


Είναι από τα πιο αγαπημένα των παιδιών και των παιδικών μας χρόνων, που συνηθίζεται περισσότερο τους ζεστούς μήνες, λόγω του παγωμένου νερού και της δροσιάς που αφήνει στο στόμα. 

banilia-ypobryxio-bythizetai-nero-alla-epipleei-agora-synthikes-covid

Το υποβρύχιο ξεραίνεται εύκολα γι’ αυτό, αφενός φροντίζουμε να το αγοράζουμε φρέσκο ελέγχοντας την ημερομηνία παραγωγής στη συσκευασία του, αφετέρου το καταναλώνουμε σχετικά γρήγορα, κλείνοντας πάντα καλά το καπάκι στο δοχείο που το περιέχει για να μην ξεραθεί.


Πώς & πού παράγεται
Τα κύρια συστατικά του είναι ζάχαρη, νερό και γλυκόζη, με τα οποία φτιάχνεται ένα πολύ πηχτό σιρόπι, σχεδόν συμπαγές, το οποίο αρωματίζεται τις περισσότερες φορές με μαστίχα ή βανίλια. Στη συνέχεια, το σιρόπι ανακατεύεται δυνατά μέχρι να αποκτήσει λευκό χρώμα και τη γνώριμη μαστιχωτή υφή. Κάποιες φορές το υποβρύχιο χρωματίζεται με ειδικά χρώματα (πράσινο, ροζ) και εμπλουτίζεται με ξηρούς καρπούς -στην Αίγινα συνηθίζεται το ντόπιο φιστίκι- ή κάποιο γλυκό κουταλιού (κεράσι, τριαντάφυλλο κ.λπ.). 


Παράγεται σε όλη σχεδόν την Ελλάδα από μικρές και μεγάλες βιομηχανίες αλλά και μικρά εργαστήρια και οικοτεχνίες.

ypovrixio-kerasia-anoigma-575x725

Πώς καταναλώνεται
Με τον κλασικό τρόπο: παίρνουμε ένα κουτάλι και πιάνουμε μια γενναία κουταλιά υποβρύχιο, την οποία βουτάμε αμέσως μέσα σε ένα ποτήρι με πολύ παγωμένο νερό. 


Το γλυκό σφίγγει από το σοκ της αιφνίδιας βουτιάς στο παγωμένο νερό και σταθεροποιείται πάνω στο κουτάλι μας, ενώ, αν μείνει περισσότερο, αρχίζει να λιώνει μέσα στο νερό, γι’ αυτό και το καταναλώσουμε αμέσως, χωρίς περιστροφές. Δοκιμάστε το και σαν γλάσο σε κέικ, κουλουράκια και μπισκότα, ακόμα και στη βασιλόπιτά σας την Πρωτοχρονιά. 


Και για κάτι πιο σπέσιαλ… δοκιμάστε να βάλετε μια κουταλιά βανίλια ή μαστίχα ανάμεσα σε δυο μπισκότα του εμπορίου!

πηγη www.olivemagazine.gr/