Επάγγελμα Αστυνομικός

 Ο αστυνομικός υπηρετεί στα σώματα ασφαλείας και ασχολείται με την τήρηση της τάξης, την αστυνόμευση δρόμων και περιοχών, την προστασία των πολιτών, καθώς και με την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος.


Έργο του αστυνομικού είναι η διαφύλαξη της έννομης τάξης και η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Ο αστυνομικός, όταν υπηρετεί στην άμεσο δράση, παρουσιάζεται στην υπηρεσία του φορώντας ειδική στολή με διακριτικά, παίρνει εντολές από τον αξιωματικό υπηρεσίας για τα καθήκοντα του και αν αστυνομεύει εκτός γραφείου, επιβιβάζεται σε περιπολικό αυτοκίνητο ή παραλαμβάνει τη μοτοσικλέτα και πηγαίνει στην περιοχή ευθύνης του. 



Κατά τη διάρκεια της περιπολίας του, επιτηρεί διάφορους χώρους ή φροντίζει για την ασφάλεια πολιτικών προσώπων ή ξένων διπλωματών. Στην περίπτωση που αντιληφθεί κάτι ύποπτο, εκτιμά τον κίνδυνο και επεμβαίνει αν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει την κατάσταση, αφού ενημερώσει το κέντρο αναφοράς του, ή καλέσει άμεσα ενισχύσεις.


Ο αστυνομικός που περιπολεί, αν δεχτεί οποιοδήποτε σήμα από συναδέλφους του για βοήθεια, σε περίπτωση κλοπών, ληστειών, ένοπλων ή βίαιων επεισοδίων στα γήπεδα ή σε άλλους δημόσιους χώρους, συγκρούσεων αυτοκινήτων, μεταφοράς τραυματισμένων στο νοσοκομείο, πηγαίνει αμέσως στο σημείο του περιστατικού και επεμβαίνει ανάλογα με την περίπτωση.


Όσοι αστυνομικοί παραμένουν για υπηρεσία στα αστυνομικά τμήματα, δέχονται τα αιτήματα των πολιτών και τους εξυπηρετούν για υποθέσεις τους σε σχέση με τις αρμοδιότητες αστυνομικών ή δημοσίων αρχών, πιστοποιούν την ταυτότητα ή τη γνησιότητα της υπογραφής των πολιτών ή των εγγράφων που φέρνουν για επικύρωση, παίρνουν καταθέσεις από τους πολίτες που επισκέπτονται το τμήμα για αντιδικίες τους με άλλους, έρχονται σε επαφή με τον εισαγγελέα ή τους αρμόδιους για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών ή κοινωνικών αναγκών, συμπληρώνουν το βιβλίο συμβάντων και το βιβλίο υπηρεσίας και τέλος, ευθύνονται για την παραμονή και την ασφάλεια όσων βρίσκονται στο κρατητήριο του τμήματος.


Όσοι υπηρετούν στην Τροχαία, ρυθμίζουν την ομαλή και ασφαλή κίνηση των οχημάτων στους δρόμους, ελέγχουν τους παραβάτες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και εκδίδουν κλήσεις για όσους τον παραβιάζουν, διευκολύνουν οδηγούς και πεζούς για την ασφαλή τους μετακίνηση στους δρόμους ή τη μεταφορά τραυματιών και προσφέρουν κάθε είδους αναγκαία οδική βοήθεια.



Οι μεταθέσεις των αστυνομικών εξαρτώνται από τις ανάγκες της υπηρεσίας και γίνονται με βάση ένα σύστημα μορίων ή είναι αναγκαστικές για πειθαρχικά παραπτώματα. Για τις προαγωγές, αξιολογούνται η επαγγελματική κατάρτιση, η διοικητική ικανότητα, το ενδιαφέρον και η δημιουργικότητα, η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα, το ήθος και η διαγωγή, τα ψυχικά και σωματικά προσόντα, οι υπηρεσιακές σχέσεις, οι σχέσεις με τους πολίτες και τις αρχές και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.



Για να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα, πρέπει να έχει αποφοιτήσει από το λύκειο, να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό μορίων στις Γενικές Εξετάσεις και να έχει λάβει μέρος στις προκαταρκτικές εξετάσεις (ψυχοτεχνικές, υγειονομικές και αθλητικές δοκιμασίες) για να εισαχθεί στις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, δηλαδή στη Σχολή Αστυφυλάκων ή στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας. Η Σχολή Αστυφυλάκων θεωρείται ισότιμη με Τ.Ε.Ι., ενώ η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας είναι ισοδύναμη με Α.Ε.Ι. και σε αυτήν εισάγονται τόσο πολίτες, όσο και κατώτεροι αστυνομικοί.

Για να γίνει κανείς αστυνομικός πρέπει να διαθέτει ήθος, δυναμισμό και θάρρος, επιβλητικότητα, ευστροφία και αντίληψη, κοινωνική επιδεξιότητα, παρατηρητικότητα, πειθαρχία, συνέπεια και ψυχραιμία. Θα πρέπει να είναι σωματικά και ψυχικά υγιής, με καλή σωματική διάπλαση και αντοχή.
Ακόμη, πρέπει να διαθέτει ικανότητα ταχείας αντίδρασης σε απρόβλεπτες καταστάσεις και να διακατέχεται από πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας.


Η προσφορά νέων θέσεων εργασίας παρουσιάζει αργούς ρυθμούς, ενώ η ζήτηση για το επάγγελμα είναι αυξημένη, αφού συνεπάγεται μόνιμη και σταθερή απασχόληση.


Οι αστυνομικοί μπορούν να απασχοληθούν μόνο στο δημόσιο ως υπάλληλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Υπηρετούν στα διάφορα αστυνομικά τμήματα, στις κατά τόπους υπηρεσίες ασφαλείας, στα τμήματα τροχαίας, αγορανομίας, στις ειδικές υπηρεσίες δίωξης εγκληματικότητας, στις υπηρεσίες μέτρων τάξης Υ.Μ.Ε.Τ και Μ.Α.Τ., στα μεταβατικά αποσπάσματα, στην υπηρεσία εναέριων μέσων.


Το επάγγελμα του αστυνομικού είναι ιδιαίτερα δύσκολο και συνεπάγεται ευθύνη και άγχος. Οι συνθήκες εργασίας ποικίλουν ανάλογα με την υπηρεσία στην οποία κάθε φορά εργάζεται ο αστυνομικός. Γενικά, θεωρούνται δύσκολες και συχνά επικίνδυνες, ιδίως όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος. Οι αστυνομικοί εργάζονται σε βάρδιες, ημέρα και νύχτα, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ακόμη και σε ημέρες αργίας ή εορτών. Οι υπερωρίες είναι υποχρεωτικές, όπως επίσης και οι έκτακτες μετακινήσεις για υπηρεσία, σύμφωνα με τις εντολές των ανωτέρων.



Οι αστυνομικοί εργάζονται είτε σε εσωτερικούς χώρους (αστυνομικές και δημόσιες υπηρεσίες, πρεσβείες, τράπεζες, εφορίες, δημόσια ταμεία), είτε σε εξωτερικούς (αστυνόμευση περιοχών, γηπέδων, ανοιχτών χώρων, οδικού δικτύου).


Ο αστυνομικός έχει σαν έργο του να διαφυλάσσει τη έννομη τάξη και να προασπίζει το δημόσιο συμφέρον. Για το λόγο αυτό πρέπει να διαθέτει εντιμότητα και προσωπική ακεραιότητα, καθώς και σεβασμό στους νόμους και στα δικαιώματα των πολιτών.

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........