Παρουσιάζονται τα καινούργια παιδικά βιβλία του Νίκου Ψιλάκη - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Παρουσιάζονται τα καινούργια παιδικά βιβλία του Νίκου Ψιλάκη

Τα τελευταία βιβλία του Νίκου Ψιλάκη παρουσιάζονται την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, θα είναι μια βραδιά με μυθ-ιστορίες, αφηγήσεις και παραμύθια, στην οποία είναι ευπρόσδεκτοι όλοι και κυρίως τα παιδιά!

Μ ια πρωτότυπη εκδήλωση από την οποία θα απουσιάζει το γνωστό πάνελ ομιλητών που μιλούν για το έργο του συγγραφέα. Ο ίδιος ο δημιουργός θα αποταθεί στο αναγνωστικό κοινό, θα αναφερθεί στα συγγραφικά του ερεθίσματα, θα μιλήσει για τη γοητεία της αφήγησης και θα συζητήσει ζητήματα σχετικά με τη λογοτεχνία, το παραδοσιακό και το σύγχρονο παραμύθι, καθώς και την ιστορική μυθιστοριογραφία.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητής Γιώργος Κοντάκης και θα ακουστούν δύο σύντομες παρεμβάσεις από τον κ. Μιχάλη Κρασάκη, πρώην Διευθυντή της Ελληνικής Υπηρεσίας της Ντόιτσε Βέλε, και την κα Μαρία Χαραλαμπάκη, φιλόλογο.

 

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της βραδιάς θα είναι η θεατρική αφήγηση παραμυθιών που παρουσιάζονται στα καινούργια βιβλία από την παιδαγωγό και αφηγήτρια Ευαγγελία Ορφανουδάκη.

Στο επίκεντρο της παρουσίασης θα βρεθούν τα τρία βιβλία με παραμύθια που κυκλοφόρησαν πριν από λίγες ημέρες:

 


Τα παραμύθια που περιέχονται σ’ αυτά τα βιβλία αντλούν εμπνεύσεις από την ελληνική λαϊκή παράδοση αλλά είναι σύγχρονα δημιουργήματα και απευθύνονται σε σημερινά παιδιά όλων των ηλικιών, ακόμη και σε μεγάλους. Με απλό και κατανοητό τρόπο, με σεβασμό στην ποιότητα της γλώσσας και χωρίς διδακτισμούς, ο συγγραφέας εισάγει τα παιδιά στην κατανόηση αφηρημένων εννοιών και ιεραρχεί τις πραγματικές αξίες της ζωής.

Ειδική αναφορά θα γίνει στην εικονογράφηση του παιδικού βιβλίου και θα παρουσιαστούν εικόνες από τα έργα που κοσμούν τα τρία βιβλία, δημιουργίες του ζωγράφου Τάκη Μόσχου, ο οποίος και θα παρευρίσκεται στην εκδήλωση. Οι εικόνες του Μόσχου δανείζονται στοιχεία από την κοσμική βυζαντινή ζωγραφική και την ελληνική παράδοση αλλά συνθέτουν έναν διαφορετικό τρόπο θέασης του κόσμου, κλασικό συνάμα και σύγχρονο, με πιο μοντέρνες πινελιές και χωρίς φανταχτερά χρώματα. Στόχος είναι να μην εγκλωβίζουν το παιδικό βλέμμα αλλά να κεντρίζουν δημιουργικά τη φαντασία.

Ειδική μνεία θα γίνει στο τελευταίο ιστορικό μυθιστόρημα Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΑΠΟΝΤΩΝ, ένα από αυτά που έτυχαν ειδικής τιμητικής διάκρισης στην πρόσφατη πανηγυρική συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών (ως γνωστόν ο Ψιλάκης τιμήθηκε με Έπαινο του Ιδρύματος Ουράνη για τη συμβολή του στην ιστορική μυθιστοριογραφία).

Η Κραυγή των Απόντων κυκλοφόρησε πριν από έναν χρόνο περίπου αλλά, λόγω των ειδικών συνθηκών και τον περιορισμών που είχε επιβάλει η πανδημία, παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

Στόχος των οργανωτών της εκδήλωσης είναι να συνδυαστεί η θεατρική αφήγηση των παραμυθιών από μια έμπειρη και καταξιωμένη αφηγήτρια με προβολές εικόνων καθώς και με έναν γόνιμο διάλογο για τον ρόλο της αφήγησης, την παιδαγωγική του μύθου και τη ζωγραφική του παιδικού βιβλίου. 

https://www.ekriti.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ......... .........

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΑΣ