Η Λίμνη του Ζαρού με Το Κινηματογραφικό Σκηνικό Στη Σκιά Του Ψηλορείτη

 shutterstock_784945573

Μια κρυστάλλινη υδάτινη αγκαλιά που μαγεύει τους πάντες, στα νερά της οποία καθρεφτίζεται η επιβλητική και άγρια ομορφιά του Ψηλορείτη. Αυτή δεν είναι άλλη από τη γαλήνια λίμνη Ζαρού, σε απόσταση 45 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου, στην Κρήτη.


shutterstock_614681108

Η πλούσια βλάστηση σε συνδυασμό με το ανέγγιχτο, ακόμα, από τον τουρισμό παρθένο τοπίο της κρητικής γης συνθέτουν ένα κινηματογραφικό σκηνικό που μαγεύει με τη γοητεία του ακόμη και τους πιο ρεαλιστές.

shutterstock_615605777

Στις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη, μόλις 1 χλμ. βόρεια από το ομώνυμο γραφικό χωριό, η τεχνητή λίμνη είναι γνωστή και ως Βοτόμος, μια ονομασία γνωστή στους ντόπιους από την ομώνυμη εταιρεία εμφιάλωσης ενός εκ των διασημότερων νερών στην Κρήτη. 


Η ονομασία Ζαρός προέρxεται από το μόριο Ζα, δηλαδή πολύ, και το ρήμα ρέω, δηλαδή το μέρος που ρέει πολύ νερό.

shutterstock_615605780

shutterstock_778967413

Μέχρι το 1987 η λίμνη ήταν ένας μικρός υδροβιότοπος που σχηματιζόταν από τον κρατήρα της πηγής Βοτόμου.


 Η σημερινή της μορφή οφείλεται 

από την Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων ( Υ.Ε.Β ) επί προϊσταμένου Χατζάκη Γεωργίου, επιβλέποντος Κανδεράκη Γεωργίου και εργολάβους κατασκευαστές τους αδερφούς μου Ιωάννη και Ευάγγελο Σπανάκη με ανάδοχο τον Ιωάννη που διακρίνεται με το άσπρο καπελάκι στη φωτογραφία, σε πλάνο από την έναρξη της κατασκευής της λίμνης.



φωτ - Πόπη Σπανάκη


Αξίζει να αναφερθεί ότι από την λίμνη ξεκινάει και το μονοπάτι που οδηγεί στο φαράγγι του Αγίου Νικολάου, το οποίο μετά από 5 χλμ. πεζοπορίας καταλήγει στο πρινόδασος του Ρούβα.


shutterstock_1631124070

shutterstock_1631124070klik

ΠΗΓΗ www.newsbeast.gr/

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........