Ο Κάλυβος του Δήμου Μυλοποτάμου

 Ο Κάλυβος είναι χωριό και έδρα ομώνυμης Κοινότητος του Δήμου Μυλοποτάμου στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμης της Κρήτης. Βρίσκεται 42 χλμ. ανατολικά από το Ρέθυμνο, σε υψόμετρο 560 μ.


Περιλαμβάνοντας μόνον την έδρα της, η Κοινότητα Καλύβου έχει 327 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.


Η Κοινότητα εκπροσωπείται από πενταμελές συμβούλιο με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Βασίλειο Αρκαδιανό.


Κοινοτάρχες Καλύβου

Οι κάτωθι εκλέχθηκαν και υπηρέτησαν (ή υπηρετούν) ως Πρόεδροι της Κοινότητος Καλύβου


Το χωριό αναφέρεται από τον Φραντσέσκο Μπαρότσι το 1577 ως Calivo, στην επαρχία Μυλοποτάμου. Στην ενετική απογραφή του 1583 από Καστροφύλακα αναφέρεται ως Calivo με 133 κατοίκους και ο Φραντσέσκο Μπαζιλικάτα το 1630 τo αναφέρει ως Calivo. 

Στην οθωμανική απογραφή του 1671 αναφέρεται ως Kalivyo με 19 χαράτσια. Σύμφωνα με την απογραφή του 1881 είχε 234 κατοίκους και ανήκε στον δήμο Γαράζου. 


Στην απογραφή του 1900 είχε 263 κατοίκους και υπαγόταν στον ίδιο δήμο. Το 1920 είχε οριστεί έδρα ομώνυμου αγροτικού δήμου. 

Το 1926 ορίστηκε έδρα της κοινότητας Καλύβου, η οποία διατηρήθηκε μέχρι την Καποδιστριακή διοικητική διαίρεση το 1997, όταν εντάχθηκε στον δήμο Κουλούκωνα

Ο κεντρικός ναός της ενορίας Κάλυβου είναι ο δίκλιτος ναός των Ταξιαρχών και του Αγίου Χαραλάμπου. Το τέμπλο του ναού χρονολογείται από το 1816.


 Ο νεκροταφικός ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γέωργιο. 

Άλλοι ναοί του χωριού περιλαμβάνουν τους Aγία Tριάδα και Kοίμηση της Θεοτόκου.

Στον Κάλυβο λειτουργεί μονοθέσιο δημοτικό σχολείο

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........