Η Επισκοπή χωριό και έδρα ομώνυμης τοπικής κοινότητας του Δήμου Ρεθύμνης

Η Επισκοπή είναι χωριό και έδρα ομώνυμης τοπικής κοινότητας του Δήμου Ρεθύμνης στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης της Κρήτης.

 Ήταν έδρα του πρώην Δήμου Λαππαίων (1998-2010). Μετά τη διοικητική μεταρρύθμιση του Προγράμματος «Καλλικράτης» υπάγεται πλέον στον ενιαίο Δήμο Ρεθύμνης.


Βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νομού Ρεθύμνου και στα σύνορα με την επαρχία Αποκορώνου του νομού Χανίων, απέναντι από την κατάφυτη κοιλάδα του Μουσελά. 

Τα γραφικά στενά δρομάκια του χωριού, προσφέρονται για όμορφους περιπάτους και σας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές, καθώς η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών και των κτιρίων του χωριού, δεν έχει αλλοιωθεί από σύγχρονες τεχνοτροπίες και παρεμβολές. 

Περπατώντας στα δρομάκια του χωριού, θα συναντήσετε όμορφες εκκλησίες, αγιογραφημένες σύμφωνα με την τεχνοτροπία της Κρητικής σχολής.

Έχει υψόμετρο 135 μέτρα, έκταση 7 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 618 κατοίκους (απογραφή 2011).


Η Επισκοπή δεν είναι κλασσικό τουριστικό χωριό, εδώ δε θα βρείτε μπαρ ή fast food. Είναι ένα χωριό που έχει διατηρήσει την αυθεντικότητα και τον Κρητικό τρόπο ζωής. Στο καφενείο του χωριού θα σας καλοσωρίσουν με ζεστασιά, ενώ στο μπακάλικο θα βρείτε τοπικές λιχουδιές και προϊόντα φτιαγμένα από τοπικούς παραγωγούς.



Η παραλία με την απέραντη αμμουδιά απέχει μόλις 3 χλμ. από το χωριό και είναι από τις πιο καθαρές της Κρήτης. Διαθέτει ναυαγοσώστη, ντουζιέρα και καμπίνες για να αλλάξετε.  Η παραλία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τόσο από κατοίκους των Χανίων όσο και από Ρεθυμνιώτες, καθώς είναι πολύ καθαρή και πανέμορφη. 



Αποτελεί την ιδανική επιλογή για κολύμπι και στιγμές δροσιάς και θα συμπληρώσει με τον καλύτερο τρόπο τις διακοπές σας.

Ως οικισμός αναφέρεται επίσημα το 1925 στο ΦΕΚ 27Α - 31/01/1925 να ορίζεται έδρα της ομώνυμης νεοϊδρυθείσας κοινότητας και το 1989 στο ΦΕΚ 188Α - 21/08/1989 να ορίζεται έδρα του τότε δήμου Επισκοπής.


Η γνωστή επιχειρηματική οικογένεια Βαρδινογιάννη: στις αρχές του 20ού αιώνα ο Ιωάννης Βαρδινογιάννης του Παύλου που καταγόταν από τον Άγιο Ιωάννη Σφακίων εγκαταστάθηκε στο χωριό, διατελώντας πρόεδρος του χωριού από το 1923 ως το 1941 και από το 1945 ως το 1956


Κακλής Μανώλης: λαουτιέρης.


Κακλής Μανώλης: λαουτιέρης. Οι κόρες του Αγάπη, πολιτεύτρια της ΝΔ στις εκλογές του 2019 και οι Μαρίνα και Αργυρώ, ερμηνεύτριες.



Μανιάς Νίκος: λαουτιέρης


Μπανασάκης Γιώργος: πρόεδρος Ολυμπιακού

Στρατηγός Επαμεινώνδας Πενθερουδάκης, που διετέλεσε αρχηγός ΓΕΣ επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου

Πετράκης Στυλιανός: Αρχηγός Πολεμικού Ναυτικού

Σταυριανίδης Οδυσσέάς: ιατρός

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........