Συλλυπητήριες δηλώσεις για τον Γιάννη Μαρκόπουλο

 Συλλυπητήρια δήλωση του Προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης, π. Υφυπουργού Πολιτισμού Γιάννη Κουράκη

για την απώλεια του Γιάννη Μαρκόπουλου

Η απώλεια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου συγκινεί όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα εμάς τους Κρητικούς, αφού κρητικές ήταν οι ρίζες του.

Αξιώθηκε να μας χαρίσει ένα ανεκτίμητο πνευματικό έργο, που τον κατέταξε μεταξύ των κορυφαίων μουσικοσυνθετών μας.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος εμπνεόταν πάντα από την Κρήτη και πολλές δημιουργίες του οφείλονται στους ακατάβλητους δεσμούς του με το νησί και τον πολιτισμό του.

Διέθετε την μοναδική ικανότητα να συνδυάζει στο σπουδαίο έργο του την πολιτιστική διαδρομή του τόπου μας στους αιώνες, με τις σύγχρονες τάσεις και την ιδιαίτερη μουσική έκφραση του λαού μας.

Το θαυμαστό έργο του μεγάλου αυτού δημιουργού, καταξιώθηκε στις συνειδήσεις όλων.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ακούμπησε την ψυχή των Ελλήνων, με τα δικά του μουσικά ηχοχρώματα και στίχους όπως το ¨Ζαβαρακατρανέμια¨, τα «Μαλαματένια λόγια», κ.α. .

Σήμερα που περνά στην αιωνιότητα, τον συντροφεύει η γενική αναγνώριση του τεράστιου ¨μεγέθους¨ του.

Με ¨παραπονεμένα λόγια¨ αποχαιρετούμε τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη και εκφράζουμε τα ειλικρινή και θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλους τους δικούς του ανθρώπους.Συλλυπητήρια Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος υπήρξε μια κορυφαία μορφή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Το μουσικό του έργο σφράγισε εδώ και δεκαετίες την πορεία του τόπου μας, συντρόφευσε και εγκαρδίωσε τους Έλληνες στα δύσκολα χρόνια της Επτάχρονης Δικτατορίας (1967-1974).

Δίπλα σε άλλους κορυφαίους συνθέτες της χώρας μας: τον Μ. Χατζιδάκι, τον Μ. Θεοδωράκη, τον Ν. Μαμαγκάκη, τον Χρ. Λεοντή (όλοι Κρητικής καταγωγής), τον Στ. Ξαρχάκο, τον Δ. Μούτση, τον Γ. Σπανό, τον Δ. Σαββόπουλο, τον Θ. Μικρούτσικο, ο Γιάννης Μαρκόπουλος δημιούργησε μια απαράμιλλης σημασίας μουσική περιοχή, συνδυάζοντας μοναδικά: παραδοσιακά, έντεχνα, κλασικά, και σύγχρονα στοιχεία.

Το πολυσχιδές έργο του θα μείνει ως διαρκής παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές.


Ο Δήμος Ηρακλείου, κάνοντας το χρέος του απέναντι στον κορυφαίο συνθέτη που δόξασε την ελληνική μουσική και την ταξίδεψε κι έξω από τα σύνορα της χώρας, του απένειμε στις 3 Δεκεμβρίου του 2022 την σημαντικότερη διάκριση που δίδεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτήν του Επιτίμου Δημότη της πόλης.

Συλλυπούμαι θερμώς την οικογένειά του.Συλλυπητήρια δήλωση του Δημάρχου Μαλεβιζίου για το θάνατο του Γιάννη Μαρκόπουλου

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέας έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο του Γιάννη Μαρκόπουλου:

«Η μοίρα κι ο καιρός το ‘χαν ορίσει να γίνει ένας μύθος εν ζωή. Αυτός ήταν ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Ένας εμβληματικός συνθέτης, αληθινός κολοσσός της τέχνης. Κινηματικός και ρηξικέλευθος απόψε περνά για πάντα στην ιστορία μαζί με «τα λόγια και τα χρόνια», «χίλια μύρια κύματα», «παραπονεμένα λόγια», «ζαβαρακατρανέμια» και πόσα ακόμη δημιουργήματά του που έγιναν σύμβολα γενιών. «Γίγαντα», η Κρήτη, η Ελλάδα, ο κόσμος, υποκλινόμαστε στο αντίο σου. Καλό ταξίδι στο φως…»

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........