Ο Δαμαβόλος ή Δαμαβόλου του Δήμου Μυλοποτάμου

 Ο Δαμαβόλος ή Δαμαβόλου είναι χωριό και έδρα ομώνυμης Κοινότητος του Δήμου Μυλοποτάμου στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμης της Κρήτης. 

Βρίσκεται 33 χλμ. ανατολικά από το Ρέθυμνο, σε υψόμετρο 250 μ. 

Το χωριό έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός της Ελλάδος.

Εκτός από την έδρα της, η Κοινότητα Δαμαβόλου περιλαμβάνει και τους οικισμούς Αβδανίτες και Αλιακές. 

Η απογραφή του 2011 αναφέρει:


Αβδανίται, οι (46)

Αλιακές, οι (39)

Δαμαβόλος, ο (125)

Συνολικά η κοινότητα έχει 210 κατοίκους.

Η Κοινότητα εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο κ. Παντελή-Σπυρίδωνα Καστελιανό.

Ο Στέργιος Σπανάκης αναφέρει ότι το γεγονός ότι το όνομα του χωριού αναφέρεται στις παλιές απογραφές στη γενική είναι ένδειξη ότι προέρχεται από το επώνυμο του πρώτου οικιστή. 


Το χωριό αναφέρεται από τον Φραντσέσκο Μπαρότσι το 1577 ως Dhamavolu. Στην ενετική απογραφή του 1583 από Καστροφύλακα αναφέρεται ως Damavolo με 100 κατοίκους και ο Φραντσέσκο Μπαζιλικάτα το 1630 ως Damavolu. Στην οθωμανική απογραφή του 1671 αναφέρεται ως Damavolo, με 30 χαράτσια.

 Το 1881 ανήκε στο δήμο Αβδανιτών και σύμφωνα με την απογραφή είχε 153 Χριστιανούς και 31 Τούρκους κατοίκους. Στην απογραφή του 1900 είχε 184 κατοίκους

Το 1925, ο Δαμαβόλος υπάχθηκε στην κοινότητα Αγίου Μάμαντος, αλλά το 1927 ορίστηκε έδρα της κοινότητας Δαμαβόλου, η οποία διατηρήθηκε μέχρι την Καποδιστριακή διοικητική διαίρεση το 1997, όταν εντάχθηκε στον δήμο Κουλούκωνα. 

Το 1969 στον Δαμαβόλο προσαρτήθηκε ο οικισμός Άγιος Σύλλας.


ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........