Η Πατρική οικία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μαράθι Ακρωτηρίου στα Χανιά.

 Υπάρχουν κάποια σπίτια τα οποία κουβαλούν ένα ξεχωριστό "βάρος". Στους χώρους τους έχουν γραφτεί σελίδες ιστορίας, ενώ σε αυτά έχουν ζήσει σπουδαίες προσωπικότητες και τα έχουν επισκεφθεί εξίσου σημαντικά πρόσωπα.

Ένα από αυτά είναι η πατρική οικία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μαράθι Ακρωτηρίου στα Χανιά. 



Η Χαλέπα, το ιστορικότερο προάστιο των Χανίων, με πανοραμική θέα στην πόλη και στη θάλασσα. Εκεί  βρίσκεται το πατρικό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε

Σ' αυτό το σπίτι είχε υπογραφεί η σύμβαση της Χαλέπας, που παρείχε τα πρώτα δικαιώματα στους Κρήτες. Στο κεφαλόσκαλό του ήταν που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παιδάκι ακόμα φωτογραφήθηκε μαζί με το θείο του Ελευθέριο Βενιζέλο.

Αυτή λοιπόν η Σύμβαση υπεγράφη στην συγκεκριμένη οικία του παππού του Κωνσταντίνου, Κωστή Μητσοτάκη, που ήταν επ’ αδελφή γαμπρός του Ελευθερίου Βενιζέλου,  ιδρυτής του “Κόμματος των Ξυπολήτων”, το οποίο αργότερα παρέλαβε από αυτόν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και μετονόμασε σε “Κόμμα των Φιλελευθέρων”.

Σε αυτό το σπίτι φιλοξενήθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος για έναν ολόκληρο χρόνο, από τον Απρίλιο του 1927 , όταν επέστρεψε από το Παρίσι όπου βρισκόταν από το 1924 μετά την παραίτησή του από Πρωθυπουργός,  μέχρι την Άνοιξη του 1928 ενώ στην συνέχεια επανήλθε στην πολιτική και στην Πρωθυπουργία.


Από εκείνη την περίοδο προέρχεται και η πασίγνωστη  φωτογραφία με τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο κεφαλόσκαλο της οικίας μαζί με την οικογένεια Μητσοτάκη, με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μπροστά από τον εθνάρχη.

“Από αριστερά:ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ο παππούς ), ο Ελευθέριος Μητσοτάκης, η Σταυρούλα Μητσοτάκη (το γένος Πλουμιδάκη, η γιαγιά μας), ο Χαράλαμπος Μητσοτάκης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και μπροστά του ο μετέπειτα πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η Κατίγκω Μητσοτάκη (το γένος Βενιζέλου) και η μητέρα  Αικατερίνη (Καίτη), μετέπειτα σύζυγος Επαμεινώνδα Βιρβιδάκη”.


 Στο γραφείο του περνούσε... ώρες ατελείωτες, με συντροφιά τη φωτογραφία της αγαπημένης του Μαρίκας. Οι τελευταίες του σημειώσεις βρίσκονται ακόμη εκεί...





Στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη είχε φιλοξενηθεί δις από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος (η πρώτη φορά ήταν στις 20 Ιουλίου 1991 και η δεύτερη το 1994) – ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε την Ελλάδα μετά τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.

ΠΗΓΗ: workenter.gr




ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........