Γ. Πλακιωτάκης: Ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο αποτελεί τη βάση για ουσιαστική συνεργασία των χωρών της Μεσογείου

 Την ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου και της συνεργασίας των κρατών της Μεσογείου για την αντιμετώπιση των έντονων γεωστρατηγικών εξελίξεων και των πολλαπλών κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων ανέδειξε ο Α΄Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά τις εργασίες της 8ης Συνόδου Κορυφής των Προέδρων της Κοινοβουλευτικής Συνόδου της Μεσογείου που πραγματοποιήθηκε στο Μαρόκο την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024.


Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε πως η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια έχει ενισχύσει τον γεωστρατηγικό της ρόλο και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε Αιγαίο και Ν.Α. Μεσόγειο ενώ έθεσε και το ζήτημα της παράνομης εισβολής και κατοχής της Κύπρου.


«Η Ελλάδα θα επιμείνει να υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα ότι το Κυπριακό αποτελεί πρωτίστως διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής. Η λύση που επιδιώκουμε μπορεί να εξευρεθεί μόνο με διαπραγματεύσεις, στην συμπεφωνημένη και δεσμευτική για όλους βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε χαρακτηριστικά.


«Η πολιτική της Ελλάδας βασίζεται διαχρονικά στις αξίες της ειρήνης, του διαλόγου και της αλληλεγγύης. Η χώρα μου, τα τελευταία χρόνια, έχει ενισχύσει τον γεωστρατηγικό της ρόλο και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στο Αιγαίο και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης για να προσθέσει αναφορικά με την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, «είναι θετικό ότι το τελευταίο διάστημα προσήλθε ξανά στο τραπέζι του διαλόγου η γείτονα Τουρκία. 

Μόνο έτσι εξασφαλίζουμε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στις κοινές προκλήσεις όπως είναι το μεταναστευτικό ζήτημα. Μόνο με διάλογο, βασισμένο στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας μπορούμε να επιλύσουμε τη μια και μοναδική διαφορά για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα».

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........