Ο Τάλως Και Τα Ταλλαία Όρη

 Τα Ταλλαία Όρη βρίσκονται στα Βορειοανατολικά του Νομού Ρεθύμνου. Με τα Ταλλαία Όρη συνδέεται ο χάλκινος γίγαντας Τάλως που διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στην κρητική μυθολογία.

talaia
Ο Τάλως ήταν ο φύλακας του νησιού που έτρεχε τρεις φορές την ημέρα γύρω απ΄ αυτό εξασφαλίζοντας την επιτήρησή του. Όταν δεν γυρνούσε το νησί ξεκουραζόταν σε μία σπηλιά η οποία βρισκόταν στα όρη όπου μετέπειτα πήραν το όνομά του, Ταλλαία. Ο χάλκινος αυτός γίγαντας που είχε μία μοναδική φλέβα από τον αυχένα ως τη φτέρνα, ήταν κατασκεύασμα του Ηφαίστου. Αν και ήταν άοπλος είχε τη δυνατότητα να εκτοξεύει τεράστιους βράχους στα εχθρικά πλοία που πλησίαζαν την Κρήτη, ενώ παράλληλα το μέταλλο του κορμιού του ήταν πυρακτωμένο και ότι ακουμπούσε έπαιρνε φωτιά. Μια ακόμα αρμοδιότητά του ήταν η τήρηση των νόμων στην ύπαιθρο στην οποία κυκλοφορούσε κρατώντας στα χέρια του τις πλάκες πάνω στις οποίες ήταν γραμμένοι οι νόμοι.

Όπως αναφέρει ο Κερένυϊ στην «Μυθολογία των Ελλήνων», το όνομά του στη γλώσσα των αρχαίων Κρητών σήμαινε τον ήλιο.

Το ίδιο όνομα είχε και ο Ζευς επίσης, «Ζευς Ταλλαίος». Στην ιστορία της Ευρώπης, ο Ζευς σημαίνει τον κρητικό θεό ήλιο. Ο Τάλως δε θα πέθαινε ποτέ, όμως, όταν περνούσαν από την Κρήτη οι Αργοναύτες με την "Αργώ" και ήταν έτοιμος να τους συνθλίψει, η μάγισσα Μήδεια τον κατέστησε ακίνητο κι έτσι μπόρεσε να τον πλησιάσει και να του αφαιρέσει το μικρό χάλκινο καρφί που "έκλεινε" τη μοναδική φλέβα του κορμιού του που κατέληγε στη φτέρνα του. Τότε το θεϊκό υγρό που είχε μέσα του, αντί για αίμα, άδειασε και ο ήρωας σωριάστηκε νεκρός.
talwsΠΗΓΗ: http://milopotamos.com/

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........