Το κοκκίνη Χάνι είναι σχετικά νέος παραλιακός οικισμός. Υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Γουβών του νομού Ηρακλείου. Συγκροτήθηκε από κατοίκους που έμεναν στα χωριά Ανώπολη, Κάτω Βάθεια και Ελιά, οι οποίοι από πολύ παλιά (πριν το 1986) κατέβαιναν "στον κάμπο" και καλλιεργούσαν τα "μποστάνια" τους.
Έτσι δημιουργήθηκαν στην περιοχή και τα πρώτα καταλύματα διαμονής. Την περίοδο εκείνη οι οδοιπόροι από και προς το Λασίθι και την Σητεία χρειάζονταν κάποιο κατάλυμα να διανυκτερεύσουν.
Ξεκινούσαν έτσι πριν ξημερώσει για το υπόλοιπο της διαδρομής τους ως το μεγάλο "Μεγάλο Κάστρο" (σημερινό Ηράκλειο), για να είναι μπροστά στις πύλες του όσο πιο νωρίς μπορούσαν.
Ο βασικός λόγος που προτιμούσαν οι αγρότες που μετέφεραν τα προϊόντα τους αλλά και οι ταξιδιώτες από την Ανατολική Κρήτη, να διανυκτερεύσουν στα καταλύματα - πανδοχεία ή αλλιώς "χάνια" της περιοχής, ήταν το "κακό όρος".
Η περιοχή αυτή ανάμεσα στο Κοκκίνη Χάνι και την Αμνισσό, ήταν επικίνδυνη την νύχτα, αφενός λόγω της μορφολογίας του εδάφους (βραχώδης και απότομη) και αφετέρου λόγω των ληστών που παραμόνευαν εκεί. Τα πιο ξακουστά πανδοχεία υπήρξαν του "Κοκκίνη το χάνι" και του "Χατζή το χάνι ή της Γιάγκαινας".
Στο πρώτο από τα δύο χάνια του Κοκκίνη το Χάνι - γινόταν παλιά και η ανταλλαγή των ταχυδρομικών σάκων καθώς και ενίοτε η αλλάγη φρουράς σε κατάδικους που μεταφέρονταν από νομό σε νομό. Έτσι λοιπόν ολόκληρη η περιοχή πήρε την ονομασία της από το χώρο που γίνονταν αυτές οι "συναλλαγές".
Χτίστηκε όμως ξανά από τους ιδιοκτήτες της και η πελατεία της άρχισε να αυξάνει, ιδίως μετά τη διάνοιξη φαρδύτερων δρόμων καθώς η απόσταση πλέον από το Ηράκλειο σχεδόν εκμηδενίστηκε. Το 1963 για να στεγάσει την συνεχώς αυξανόμενη πελατεία του ξεκίνησε την κατασκευή ενός πραγματικά πρωτοποριακού σχεδιαστικά κτηρίου, το σημερινό εστιατόριο Χατζής.
Ο πρώτος "μεταλλάκτης" του ΟΤΕ στην περιοχή είχε εγκατασταθεί μέσα στην ταβέρνα εξυπηρετώντας τις ανάγκες για τηλεφωνία των παραθεριστών και των αρκετών μονίμων πλέον κατοίκων που είχαν αρχίσει να εγκαθίστανται στου Κοκκίνη το Χάνι. Έτσι πολλοί πελάτες και φίλοι έγιναν και ιδιοκτήτες γης της περιοχής χτίζοντας και αυτοί με την σειρά τους την εξοχική τους κατοικία. Έτσι του Κοκκίνη το Χάνι έγινε ένα από τα γνωστότερα παραθεριστικά θέρετρα της Κρήτης.
Μοναδικές γεύσεις, μεταξύ των οποίων το εξαιρετικό μοσχάρι γάλακτος στα κάρβουνα, ψημένο με τον παραδοσιακό αργεντινικό τρόπο και σερβιρισμένο ζουμερό σε καυτό μαντέμι. Ξεχωρίζει ακόμη ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος με το πεντανόστιμο αρνί και γουρουνόπουλο και άλλες ιδιαίτερες και ελκυστικές απολαύσεις.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου