Με το πιάτο Erevinthos, ο Ιωάννης Λιαπάκης, από την Κρήτη, εντυπωσίασε τη διεθνή κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τον Xavier Pellicer – κορυφαία προσωπικότητα της φυτικής υψηλής γαστρονομίας, από την Καταλονία, Παγκόσμια Περιφέρεια Γαστρονομίας για το 2025.
Η επιτροπή απένειμε ομόφωνα την πρώτη θέση σε αυτό το πιάτο, επαινώντας τη μοναδική του γευστική ένταση και τη βαθιά του σύνδεση με την κρητική παράδοση. Τόνισαν τον τρόπο με τον οποίο ο Ιωάννης ανέδειξε μια ταπεινή, συμβολική συνταγή διατηρώντας τις αξίες της, όπως η ανθεκτικότητα, η επινοητικότητα και ο βαθύς σεβασμός στη γη.
Η επιτροπή επαίνεσε όλους τους συμμετέχοντες για τη δέσμευσή τους στη βιωσιμότητα και την ενίσχυση των τοπικών παραγωγών, στοιχεία που αναβάθμισαν την ποιότητα κάθε πιάτου. Με τόσο δυνατή εκπροσώπηση των περιοχών τους, όλοι οι φιναλίστ είναι νικητές!
Ο Κρητικός σεφ
Ο ίδιος αναφέρει πως: "Για μένα, η παράδοση δεν είναι όριο — είναι θεμέλιο. Μας δίνει ρίζες για να δημιουργήσουμε, να καινοτομήσουμε και να μεταφέρουμε την κουλτούρα μας μέσα από κάθε πιάτο που σερβίρουμε."
Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κρήτη, ο Ιωάννης Λιαπάκης είναι συνδεδεμένος με τη γαστρονομία από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Το ταξίδι του στη μαγειρική ξεκίνησε όταν ήταν μόλις δύο ετών, μαγειρεύοντας δίπλα στη μητέρα και τη γιαγιά του. Εκεί έμαθε την ουσία της κρητικής παράδοσης, την εποχικότητα των υλικών και τη μεταμορφωτική δύναμη του φαγητού.
Μέχρι την ηλικία των 14 ετών, εργαζόταν ήδη σε ένα εστιατόριο της γειτονιάς του, επιβεβαιώνοντας πως η μαγειρική δεν ήταν απλώς ένα πάθος — ήταν το κάλεσμα της ζωής του. Το ταλέντο του δεν άργησε να αναγνωριστεί: το 2011, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Νεότερου Σεφ της Ελλάδας, μετά από χρόνια συμμετοχής σε διαγωνισμούς που διοργάνωνε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης.
Για τον Ιωάννη, η μαγειρική είναι μια γλώσσα — ένας τρόπος να εκφράζεις σκέψεις, συναισθήματα και αναμνήσεις. Η φιλοσοφία του έχει ως ρίζα την παράδοση και την καινοτομία, εξελίσσεται συνεχώς μέσα από νέα υλικά και τεχνικές, παραμένοντας όμως πιστός στη γαστρονομική κληρονομιά του νησιού. «Όσο η τέχνη και η δημιουργία ορίζουν τη γαστρονομία, τόσο την ορίζουν και η ιστορία και οι άνθρωποί της», εξηγεί.
Η μεγαλύτερη του έμπνευση είναι η ίδια η φύση — οι λόφοι, οι θάλασσες και οι άνθρωποι της Κρήτης. Αντλώντας από την εντυπωσιακή βιοποικιλότητα του νησιού, μελετά αρχαίες τεχνικές και ξεχασμένα υλικά για να δημιουργήσει σύγχρονες ερμηνείες της κρητικής κουζίνας. Για τον Ιωάννη, η παράδοση δεν είναι κάτι στατικό, αλλά ένα ζωντανό θεμέλιο που καλλιεργεί τη δημιουργικότητα και τη γαστρονομία με προοπτική.
Εκπροσωπώντας την Κρήτη, Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026, στον διαγωνισμό European Young Chef Award, ο Ιωάννης βλέπει τη συμμετοχή του ως μια ευκαιρία να παρουσιάσει το όραμά του:
«Μια κουζίνα που παντρεύει την παράδοση με τη δημιουργικότητα, τον σεβασμό στη φύση με την καινοτομία, και την τοπική ταυτότητα με μια παγκόσμια ματιά.»
Με αποφασιστικότητα, στοχασμό και βαθιά ριζωμένος στον τόπο του, ο Ιωάννης είναι αφοσιωμένος στο να αναδείξει τις αυθεντικές γεύσεις της Κρήτης και να μεταφέρει τη γαστρονομική της ιστορία στον κόσμο.
Εννέα φιναλίστ από όλη την Ευρώπη
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στη σχολή φιλοξενίας και γαστρονομίας Sant Pol School of Hospitality and Culinary Management στο Sant Pol de Mar (Καταλονία), από τις 24 έως τις 27 Νοεμβρίου 2025, με φιναλίστ από 9 βραβευμένες και υποψήφιες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας, συμπεριλαμβανομένων:
- Pija Frešer (Σλοβενία – βραβευμένη το 2021)
- Joana Gonçalves (Κοΐμπρα – Πορτογαλία, 2021)
- Joan Taltavull Juaneda (Μινόρκα – Ισπανία, 2022)
- Gabriele Somma (Σικελία – Ιταλία, 2025)
- Ànakin Rivera Vázquez (Καταλονία – Ισπανία, 2025)
- Ioannis Liapakis (Κρήτη – Ελλάδα, 2026)
- Nigel Frank Tabone (Γκόζο – Μάλτα, 2026)
- Ivan Barčot (Κεντρική Δαλματία – Κροατία, υποψήφια για το 2027)
- Bogdan-Andrei Lovin (Μπάνat – Ρουμανία, υποψήφια για το 2028)
Η Pija Frešer από τη Σλοβενία, Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2021, κέρδισε το δεύτερο βραβείο με το πιάτο United Kingdom of Pohorje Pisker. Η επιτροπή το χαρακτήρισε απολαυστικό, ζωντανό και αυθεντικό δείγμα της περιοχής Pohorje, με τις παραδοσιακές γεύσεις διατηρημένες και ταυτόχρονα παρουσιασμένες με μοντέρνο και εκλεπτυσμένο τρόπο.
Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στον Joan Taltavull Juaneda από τη Μινόρκα, για το πιάτο Arròs de la Terra, έναν ύμνο στο σιτάρι xeixa, ένα σχεδόν χαμένο σιτηρό. Η επιτροπή επαίνεσε την ικανότητά του να το μεταμορφώσει δημιουργικά.
Καινοτομία στην Παράδοση
Στις 25 Νοεμβρίου, οι φιναλίστ παρουσίασαν και αντάλλαξαν γνώσεις σχετικά με παραδοσιακά πιάτα και τοπικά προϊόντα από τις περιοχές τους. Την επόμενη ημέρα, 26 Νοεμβρίου, διαγωνίστηκαν παρουσιάζοντας τη δική τους καινοτόμα εκδοχή των παραδοσιακών συνταγών.
Ο διαγωνισμός προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία για πολιτισμική ανταλλαγή, επαγγελματική δικτύωση, καθώς και προώθηση της γαστρονομικής καινοτομίας και βιωσιμότητας μέσω της τοπικής κουζίνας.
Η διεθνής κριτική επιτροπή
Τα πιάτα αξιολογήθηκαν από διεθνή επιτροπή ειδικών, με πρόεδρο τον Xavier Pellicer, Executive Chef του Xavier Pellicer Restaurant (Καταλονία), βραβευμένου ως “Best Vegetable Restaurant of the World” το 2018 και 2019 από τον We’re Smart Green Guide, και με το Εθνικό Βραβείο Γαστρονομίας το 2024.
Η επιτροπή περιλάμβανε επίσης:
- Τη Frida Jensen, ζαχαροπλάστρια και ιδιοκτήτρια του Façon by Frida (Δανία)
- Τον Ken Trahv, σεφ και επιχειρηματία της N58 Hospitality Group (Εσθονία)
- Την Evi Chioti, Executive Chef και σύμβουλο γαστρονομίας (Κύπρος)
- Τον Per T. Tørrissen, ειδικό της IGCAT και υπεύθυνο Κέντρου Τροφίμων της Βόρειας Νορβηγίας
- Την Wendy Barrie, μαγείρισσα, συγγραφέα και διευθύντρια του Scottish Food Guide (Σκωτία)
Η επιτροπή αξιολόγησε τεχνικές δεξιότητες, δημιουργικότητα, αφήγηση πιάτου, μείωση σπατάλης τροφίμων και πλαστικών μίας χρήσης, ισορροπημένη χρήση κρέατος/ψαριού και λαχανικών, καθώς και τη γνώση τοπικών προϊόντων και παραγωγών.
Τελετή απονομής βραβείων
Η απονομή έγινε στις 27 Νοεμβρίου στο ιστορικό κτήριο του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, παρουσία των:
- Òscar Ordeig, Υπουργού Γεωργίας, Κτηνοτροφίας, Αλιείας και Τροφίμων της Καταλονίας
- Dèlia Perpiñà, Διευθύντριας του PRODECA
- Arantxa Calvera, Διευθύντριας του Καταλανικού Οργανισμού Τουρισμού
Δέσμευση στη βιωσιμότητα και τα τοπικά προϊόντα
Στις 25 Νοεμβρίου, όλοι οι φιναλίστ υπέγραψαν ως IGCAT Regional Chef Ambassadors, δεσμευόμενοι να προωθούν με περηφάνια και βιωσιμότητα την πολιτιστική και γαστρονομική τους κληρονομιά.
Καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος, οι νέοι σεφ συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές και γαστρονομικές επισκέψεις, εξερευνώντας την τοπική γαστρονομία και γνωρίζοντας παραγωγούς σε όλη την Καταλονία.
Σχετικά με τον Διαγωνισμό European Young Chef Award
Ο European Young Chef Award είναι ετήσιος διαγωνισμός της IGCAT που συγκεντρώνει νέους ταλαντούχους σεφ από τις βραβευμένες και υποψήφιες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας. Οι φιναλίστ προκρίνονται μέσω τοπικών διαγωνισμών και διαγωνίζονται δημιουργώντας καινοτόμες εκδοχές παραδοσιακών συνταγών με τοπικά υλικά.
Φέτος, ο διαγωνισμός χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας της Περιφέρειας της Σικελίας.
Ο επίσημος πρεσβευτής του διαγωνισμού, Joan Roca, πολυβραβευμένος σεφ με αστέρι Michelin, στηρίζει τον θεσμό από το 2016, δηλώνοντας:
«Ο διαγωνισμός είναι μια διαδικασία μάθησης και μια πολύτιμη εμπειρία. Επιτυχία είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς. Οι φιναλίστ έχουν ήδη κερδίσει!»
Η 9η έκδοση του διαγωνισμού διοργανώνεται από την IGCAT και φιλοξενείται από την Καταλονία, World Region of Gastronomy 2025, στο EUHT St Pol.


Ένα κρητικό τραγούδι για τα θύματα της ασφάλτου με την υπογραφή του διοικητή της Τροχαίας Ηρακλείου
CrediaBank: Το πρώτο κατάστημα Νέας Εμπειρίας στην Κρήτη ανοίγει τις πόρτες του στο Ηράκλειο
«ΧΑΝΙΑmas»: Με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και Χριστουγεννιάτικο Πάρκο για μικρούς & μεγάλους γιορτάζει τα Χριστούγεννα & την Πρωτοχρονιά ο Δήμος Χανίων
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αυτόματης απόδοσης Προσωπικού Αριθμού - 9,3 εκατ. πολίτες τον διαθέτουν πλέον
ΑΑΔΕ: Απλήρωτοι φόροι 7,2 δισ. ευρώ το δεκάμηνο 2025 - Κάτω από 3,9 εκατ. οι οφειλέτες
Ποια ζητήματα πρέπει να διαχειριστούμε άμεσα για το δημογραφικό - Ο Α. Αλεξόπουλος, επικεφαλής του Κέντρου Κρήτης ΟΟΣΑ για τη Δυναμική των Πληθυσμών
Αγορά ακινήτων: Πώς μεταπωλείται σωστά ένα πολυτελές ακίνητο στην Ελλάδα
Το ChatGPT στα χέρια εκπαιδευτικών και μαθητών
Δυναμική παρουσία του Πανεπιστημίου Κρήτης στην έκθεση InnoDays 2025: 1ο και 3ο βραβείο για φοιτητικές ομάδες στο Hackathon Καινοτομίας
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List” 85 μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως
Η παχυσαρκία επηρεάζει τη γονιμότητα - Τι δείχνουν μελέτες
ΠΟΥ: Οι θάνατοι από ελονοσία αυξήθηκαν το 2024 και οι μειώσεις στη χρηματοδότηση ενέχουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου
Οι γυναίκες έχουν υψηλότερο γενετικό κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτη
Η ψυχολογική και σωματική προετοιμασία πριν από χειρουργική επέμβαση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Κρήτης - Για το παλιό δημόσιο ΚΤΕΟ στο Ηράκλειο

Το Πρόγραμμα Προβολών Του ΣΙΝΕ ΜΙΝΩΑ Στη Σητεία
Όταν ληγμένα χάπια και κάψουλες γίνονται ζωντανά έργα τέχνης στο Νοσοκομείο και σε Φαρμακεία του Ρεθύμνου
Το Τέμενος Βελή Πασά στην πόλη του Ρεθύμνου
Aνάκτορο Αρχανών: Οι Μινωίτες το προστάτευαν από τις φυσικές καταστροφές
Ενα οικιστικό συγκρότημα στα Χανιά έργο Τέχνης.
Οι Ανασκελάδες Τα Κακά Πνεύματα, Δαιμονικά Και Συγγενείς Του Διαόλου
Το Πλοίο «Ρεγγίνα» Με Το Τεράστιο Φορτίο Χασίς Ανοικτά Της Άρβης
Το Λουτράκι του Δήμου Μαλεβιζίου
Οι Μουρνιές του δήμου Ιεράπετρας
Επίεσκεψη στο χωριό Αντισκάρι του Δήμου Φαιστού
Το χωριό Κάμποι του δήμου Χανίων
Το χωριό Κανδήλα του δήμου Γόρτυνας
Τα Ιωάννινα, επίσης γνωστά ως Γιάννενα
Ο Βόλος από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας.
Η Λαμία πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας
Η Λιβαδειά ή Λεβαδειά (παλαιότερα) ή Λεβάδεια (αρχαία ονομασία) η πόλη της Στερεάς Ελλάδας
Η Ηρωική Πόλη της Νάουσας
Τα Βάρβαρα Ο Χυλός Που Ετοιμάζουν Οι Πιστοί Την Παραμονή Της Αγίας Βαρβάρας
Συνταγή για κέικ κάστανο με σοκολάτα
Η Σφακιανή Πίτα Γέννημα Της Χώρας Των Σφακίων
Το καυστικό βίντεο που ετοίμασε το ΠΑΜΕ για το αντεργατικό έκτρωμα.
Τα περάσματα του Αλέκου Σακελλάριου απο την μεγάλη οθόνη
70 χρόνια «Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο»: Το παρασκήνιο της αγαπημένης κλασικής ταινίας



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου