Η άγνωστη σε πολλούς σήραγγα μεταφοράς νερού στο Σκαλάνι

 Μία άγνωστη σε πολλούς σήραγγα μεταφοράς νερού στο Σκαλάνι, «ανακάλυψε» ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Γιώργος Μαυρογιάννης και μοιράστηκε τις – ομολογουμένως εντυπωσιακές – φωτογραφίες στα social media.


Η σήραγγα χρονολογείται από το 1.500 π.Χ, έχει μήκος 1.130 μέτρα και εκτιμάται ότι μπορεί να είναι και η πιο μεγάλη σήραγγα σε όλη τη Μεσόγειο.

Η είσοδος και την έξοδος της σήραγγας, που κατασκευάστηκε για να φέρνει νερό στον Χάνδακα, πιθανότατα τη Ρωμαϊκή εποχή, είτε ακόμη και νωρίτερα.

Η σήραγγα που ξεκινά από το υδραγωγείο στο Σκαλάνι και καταλήγει στα Σπήλια, διασώζεται σε άριστη κατάσταση και αυτονόητα διερωτάται κανείς για ποιο λόγο μένει αναξιοποίητη αλλά και άγνωστη σε πολλούς. 

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι την ίδια ώρα που αυτή παραμένει στην… αφάνεια είναι πασίγνωστο το Ευπαλίνειο Όρυγμα της Σάμου το οποίο τον Ιούνιο του 2015 η Διεθνής Ένωση Σηράγγων (ITA – AITES) ανακήρυξε ως «Παγκόσμιο Σηραγγολογικό Τοπόσημο»!

Ο κ. Γιώργος Μαυρογιάννης  

Πηγή: cretalive.gr

 

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........