Πρόσκληση Εκδήλωσης του ΕΑΠ για το Πολυτεχνείο

Εκδήλωση με θέμα «Μια διαφορετική οπτική για τους μηχανισμούς τρομοκρατίας της δικτατορίας και την αντίσταση 1967 – 1974» πραγματοποιεί το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 και ώρα έναρξης 18:00 στο Παράρτημα του Πανεπιστημίου στην Αθήνα.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω του παρακάτω συνδέσμου: https://youtu.be/uo5xQdQvLP0

 


Στην εκδήλωση συμμετέχουν:

Χριστίνα Δημητρακάκη – Μουστακλή. Ο σύζυγός της και αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, Σπύρος Μουστακλής, επίτιμος αντιστράτηγος, βασανίστηκε στο ΕΑΤ – ΕΣΑ μετά το κίνημα του Ναυτικού και από τα βασανιστήρια έμεινε παράλυτος. Απεβίωσε έπειτα από λίγο καιρό.

Κωνσταντίνος Στράτος, Διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΕΚΠΑ, θα παρουσιάσει το «Το κίνημα του ναυτικού και ο ρόλος των δυνάμεων Ασφαλείας της Διδακτορίας».

Θεοδόσης Θεοδοσόπουλος, διαπιστευμένος ανταποκριτής της γερμανικής τηλεόρασης ARD (1964-1997) και σκηνοθέτης των έργων «Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ, 1981», «Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΩΝ ΕΑΤ/ΕΣΑ, 1982» και «ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ή ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ, 1989».

Το πρωτότυπο υλικό των παραπάνω έργων βρίσκεται στις +200 ώρες κινηματογραφικού υλικού των 16mm της ουσιαστικά ανέκδοτης οπτικοακουστικής συλλογής του, η οποία αφορά στη χρονική περίοδο 1964-1975 και στην οποία εμπεριέχονται μοναδικά, παγκοσμίως, οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα εκείνης της δεκαετίας και, μεταξύ αυτών, 20 ώρες από τις Μεγάλες Δίκες του 1975, εκ των οποίων 5-6 ώρες αφορούν σε ανέκδοτο υλικό από τη Δίκη του Πολυτεχνείου. Ο κ. Θεοδοσόπουλος θα παρουσιάσει στην εκδήλωση ανέκδοτο υλικό βασισμένο στα γεγονότα της εποχής.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, ενώ την παρουσίαση και τον συντονισμό θα κάνει ο ομότιμος καθηγητής του ΕΑΠ, Αντώνης Λιοναράκης.

 

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........