Ήρωες Αθλητές Που Σκοτώθηκαν Στον Πόλεμο Του 1940

 Η εξαιρετική δουλειά του εκλεκτού δημοσιογράφου και συγγραφέα ΤΑΣΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ για τους αθλητές στον πόλεμο του 1940


Με την έναρξη του πολέμου το 1940, όλοι οι αθλητές παράτησαν την μπάλα, τον δίσκο, τη σφαίρα και το ακόντιο, άλλαξαν την αθλητική περιβολή με το χακί, φορτώθηκαν το γυλιό, άρπαξαν το μάνλιχερ με την ξιφολόγχη και μαζί με τα άλλα Ελληνόπουλα έτρεξαν στα σύνορα να υπερασπιστούν την ακεραιότητα της πατρίδος μας, γράφοντας με το αίμα τους την σύγχρονη ιστορία μας.
img598

Ο τότε πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Απόστολος Νικολαΐδης σε επιστολή του στις Διεθνείς Αθλητικές Οργανώσεις τόνιζε: «Στις 27 Οκτωβρίου τα παιδιά έπαιζαν και ηγωνίζοντο στα αθλητικά γήπεδα για το κλωνάρι της ελιάς, για την τιμή της ειρηνικής νίκης».
Στις 28 Οκτωβρίου, αυτά τα παιδιά επέταξαν τις αθλητικές στολές, εφόρεσαν το χακί, άφησαν τον δίσκο, το ακόντιο, τη σφαίρα, τις μπάλες και άρπαξαν το ντουφέκι και από την Ολυμπία στράφηκαν στις Θερμοπύλες στον Μαραθώνα και τη Σαλαμίνα, για να συναντήσουν τον «πολιτισμένο» εισβολέα φωνάζοντας: «ΟΧΙ! Δεν θα περάσεις!».
Οι νεκροί αθλητές στο Μέτωπο

Ο πρώτος αθλητής που έπεσε νεκρός στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, από την Αθήνα, ήταν ο σέντερ μπάκ του Παναθηναϊκού Μίμης Πιερράκος ( γεννήθηκε στο Γύθειο το 1909), ραδιοτηλεγραφητής του Πυροβολικού, που σκοτώθηκε στη Διποταμιά στις 18-11-1940.

Ο Μίμης είχε στο ενεργητικό του, την αιχμαλωσία ενός Ιταλού αεροπόρου που έπεσε με αλεξίπτωτο, τον κυνήγησε, τον έπιασε και τον παρέδωσε στο διοικητή του που τον συνεχάρη.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, αφού έγραψε επιστολή στον αδελφό του και συμπαίκτη του ανθυποσμηναγό Στέφανο Πιερράκο με το συμβάν, μία οβίδα που έριξε ιταλικό αεροπλάνο, τον διαμέλισε και βρήκε τραγικό θάνατο.
mimis_pierrakos_01

Τα κόκαλά του έφερε από την Αλβανία το Νοέμβρη του 1950 ο αδελφός του Στέφανος και τυλιγμένα με την γαλανόλευκη και τη σημαία του Παναθηναϊκού τα έθαψε στο νεκροταφείο Ζωγράφου.
Στο πεδίο της μάχης ο πρώτος αθλητής που έπεσε νεκρός από τη Θεσσαλονίκη, στις 17-11-1940 στο ύψωμα 1878 (Μοράβα) ήταν ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ έφεδρος ανθυπασπιστής του 53ου Σ.Π. Γεώργιος Βατίκης.
Ο οπλομάχος λοχαγός Φαβιέρος Κωνσταντινίδης, 34 ετών, πρωταθλητής στην ξιφασκία από την Αθήνα, του 34ου Σ.Π. επιχειρώντας με την μονάδα του να καταλάβει τραπεζοειδές ύψωμα στο Πόγραδετς, την 6-12-1940, αφού το κατέλαβε με ηρωϊσμό και αυτοθυσία εν μέσω σφαιρών και χειροβομβίδων του εχθρού, έπεσε από εχθρική σφαίρα αιμόφυρτος.
Ο στρατηγός διοικητής του τομέα έσπευσε από τους πρώτους, αγκάλιασε με στοργή τον ήρωα, τον ασπάσθηκε και λίγο μετά ξεψύχησε…
Ο ποδοσφαιριστής Αναστάσιος Μάνος, δεκανέας του 34ου Σ.Π. πολεμώντας γενναία, έπεσε στη Χόρμοβα Τεπελενίου την 4-1-1941. Τα τελευταία του λόγια ήταν « πεθαίνω για την πατρίδα!». Ο Γεώργιος Βήχος τραυματίας κι αυτός, βρέθηκε στο πλευρό του Μάνου και τον παρηγορούσε, αλλά ξεψύχησε αργότερα με το χαμόγελο στα χείλη…
Στις 9-2-1941 έπεσε στο πεδίο της μάχης ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ λοχίας Νίκος Σωτηριάδης του 50ού Σ.Π. από τη Θεσσαλονίκη. Ο ποδοσφαιριστής του Παναιγιαλείου Φώτιος Σκλήρης από το Αίγιο, της 79ης Μονάδας, έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη Χειμάρρα στις 26-12-1940.
cf83cebacebbceb7cf81ceb7cf83-cf80ceb1cebdceb1ceb9ceb3ceb9ceb1cebbceb5ceb9cebfcf83

                   
  
  Φώτης Σκλήρης
Ο αμυντικός του Ολυμπιακού Βόλου Κυριάκος Μαυρανεζούλης, 24 ετών, του 2ου Σ.Π. έπεσε ηρωικά μαχόμενος στο πεδίο της μάχης στην Πάγκρισα στις 20-12-1940.
Στο πεδίο της μάχης έπεσε και ο αμυντικός ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Γεώργιος Αλεξανδρής, του 8ου Σ.Π. όταν τον διαμέλισε βλήμα όλμου στο Τεπελένι στις 27-12-1940.
Οι τραυματίες στο Μέτωπο
Δύο ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, οι Αποστολίδης και Καπόγιαννης, τραυματίσθηκαν σοβαρά σε μάχη στο Πόγραδετς, ενώ ένας τρίτος, ο Δημ. Ξένος με βαριά τραύματα μεταφέρθηκε στην Αθήνα, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, ο έξω δεξιά Γρηγοράτος τραυματίας στο Μέτωπο, διεκομίσθη για νοσηλεία σε νοσοκομείο του Πειραιά.
Ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Κ. Βαβάκης, μαχόμενος με αυταπάρνηση τραυματίσθηκε σοβαρά από οβίδα στο Πόγραδετς. Είχε πεί τότε: «Αδιαφορώ αν θα ξαναπαίξω ποδόσφαιρο, αρκεί που έπαιξα κι εγώ τον μικρό μου ρόλο για το μεγαλείο ης Ελλάδος».
Ο διεθνής ποδοσφαιριστής (μέσα δεξιά) της ΑΕΚ Αλέξ. Χατζησταυρίδης με σοβαρά τραύματα στα πόδια από οβίδα μεταφέρθηκε από το Τεπελένι στο 4ο νοσοκομείο.
Επίσης, ο διεθνής χάφ της ΑΕΚ Σπύρος Κοντούλης, σκληρός πολεμιστής, τραυματίσθηκε από βλήμα όλμου και μεταφέρθηκε στο 15ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο
Ο αθλητής του στίβου στα εμπόδια, των «Φιλίππων Καβάλας», ανθυπολοχαγός Κρίτων Κονσουλίδης από την Καβάλα, πολεμώντας γενναία, πέρασε τα εχθρικά συρματοπλέγματα και κυνηγώντας τους Ιταλούς, μία σφαίρα τον χτύπησε στο στήθος και ξεψύχησε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 2-2-1940.
Ο δρομέας του Αθλ. Συλλ. Εμποροϋπαλλήλων Αντώνιος Ελευθερίου, του 7ου Σ.Π. έπεσε μαχόμενος στο πεδίο της μάχης στον Σαραντάπορο στις 21-11-1940.
Τέλος, ο πρωταθλητής της πυγμαχίας Σάββας Βενιέρης από τον Πειραιά, του 34ου Σ.Π., αφού πολέμησε γενναία, έπεσε στο Τεπελένι στις 15-12-1940.
Ο τερματοφύλακας του Εθνικού Πειραιώς Μακράκης, τραυματίσθηκε σοβαρά χάνοντας και τα δύο του χέρια, είχε πεί με υπερηφάνεια: «Μπορεί να μην ξαναπιάσω την μπάλα με τα χέρια αλλά είμαι υπερήφανος για τη θυσία μου στην πατρίδα».
Δύο ποδοσφαιριστές των Εμποροϋπάλληλων οι Οικονομόπουλος και Λάζαρηςτραυματίσθηκαν σοβαρά στη μάχη της Κλεισούρας και μεταφέρθηκαν γα νοσηλεία στο Λουτράκι.
Επίσης, ο ποδοσφαιριστής του «Αττικού» Δημ. Καζαντζόγλου τραυματίσθηκε από θραύσμα οβίδας όλμου στον αριστερό οφθαλμό και μεταφέρθηκε στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Αθηνών.
Ο ποδοσφαιριστής του Παναιγιαλείου Νικόλαος Καλαμιώτης τραυματισμένος βαριά από βλήμα όλμου μεταφέρθηκε για νοσηλεία στον Ευαγγελισμό.
Ο τερματοφύλακας του Απόλλωνος Αθηνών Παπαντωνίου με βαριά κρυοπαγήματα μεταφέρθηκε στην Αθήνα για νοσηλεία στο Πεντελικό Νοσοκομείο στην Κηφισιά.
Ο τερματοφύλακας του «Αστέρα» Αθηνών Βασ. Ιωαννίδης τραυματίσθηκε σοβαρά στον μηρό σε ώρα μάχης στην Κλεισούρα.
Ο σκοπευτής από το Βόλο Γ. Τζαμτζής πρωταθλητής των Βαλκανίων από τους καλύτερους Έλληνες σκοπευτές, είχε γράψει σε επιστολή του: «Τα βόλια μου δεν πηγαίνουν χαμένα γιατί τα ακριβοπληρώνει η πατρίς. Αν δεν με πιστεύετε ρωτήστε του Ιταλούς…».
Ένα εχθρικό όμως βόλι, τον πέτυχε στο στήθος στην Πρεμετή και τον τραυμάτισε σοβαρά. Ο πρωταθλητής της ξιφασκίας υπολοχαγός Αναστάσιος Τσούμας βαριά τραυματισμένος στο κεφάλι σε μάχη στο Ιβαν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου παρέμεινε για 50 μέρες αναίσθητος.
Ο δισκοβόλος του Αθλητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου ανθυπολοχαγός Τσίτας, όταν σκοτώθηκε ο διμοιρίτης του, πήρε τη θέση του και σε μια σφοδρή επίθεση κατά του εχθρού, μία ιταλική οβίδα εξερράγη κοντά του, του προξένησε διαμπερές τραύμα στον ώμο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Ο αθλητής της ποδηλασίας του Πανιωνίου δεκανέας Δημ. Καπλάνογλου, που είχε διοικητή του λόχου τον λοχαγό Ιάσονα Ζηργάνο από το Βόλο, σπουδαίο αθλητή του ακοντισμού και κυρίως της κολύμβησης, τραυματίσθηκε στη μάχη της Κλεισούρας από βλήμα όλμου στο κεφάλι και το χέρι.
Ο πρωταθλητής της πυγμαχίας στην κατηγορία ελαφρών βαρών Νικ. Κόκκινος, πολέμησε στην Κλεισούρα και έχασε το χέρι του από βλήμα όλμου. Μεταφέρθηκε σε ορεινό χειρουργείο, το οποίο βομβαρδίστηκε από ιταλικό αεροπλάνο και ξανατραυματίσθηκε σοβαρά στα πόδια.
cebacebfcebacebaceb9cebdcebfcf83

                       
  
      Νίκος Κόκκινος
Ο δρομέας αντοχής της ΑΕΚ Νικ. Καψοκέφαλος που τραυματίσθηκε σε μάχη και μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο Λουτράκι, είπε ότι «34 αθλητές της ΑΕΚ είμαστε στην πρώτη γραμμή του Μετώπου».
Ο πρωταθλητής Ελλάδος στην κατηγορία πετεινού στην πάλη Μπακογιάννηςτραυματίσθηκε στην Κλεισούρα και μεταφέρθηκε για να νοσηλευθεί στο Λουτράκι.
Επίσης, ο αθλητής του Πανιωνίου Τζουβελάκας τραυματίσθηκε από σφαίρα πολυβόλου στο αριστερό πόδι και το δεξί χέρι, καθώς επίσης και ο γνωστός παλαιστής Μπόρας που τραυματίσθηκε στα πόδια και νοσηλεύονται στο 8ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Ο πρωταθλητή μας δρομέας των 400 και 800 μέτρων ανθυπολοχαγός Γ. Καραγιώργος που υπηρετεί στη Μοίρα Βαρέων Αυτοκινήτων τραυματίσθηκε κι έχασε το ένα του πόδι από βλήμα όλμου στο Πόγραδες.
Ο αθλητής στίβου του Εθνικού Αθηνών Ιωάννης Μοίρας, διεκομίσθη με σοβαρά τραύματα από την Κλεισούρα στην Αθήνα για νοσηλεία. Για την ίδια αιτία διεκομίσθη στην Αθήνα από την Κορυτσά και ο τραυματίας ορειβάτης Πάνος Τσαντίλας.
Ο δρομέας του Πανελληνίου Γ.Σ. και παίκτης του μπάσκετ ανθυπασπιστής Κ. Κοτσώνηςτραυματίσθηκε σοβαρά από βλήμα όλμου στο στήθος κοντά στο Τεπελένι. Ο σφυροβόλος του Πανελληνίου Γ.Σ. Κοσμόπουλος διεκομίσθη στην Αθήνα με κρυοπαγήματα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου του έκοψαν το ένα πόδι…
Ο αθλητής του τένις Θ. Ζηρίνης τραυματίσθηκε από βλήμα κατά την αεροπορική επιδρομή στα Ιωάννινα και διεκομίσθη στην Αθήνα. Ο αθλητής της ξιφασκίας λοχαγός Μολφέταςτραυματίσθηκε σοβαρά και διεκομίσθη στην Αθήνα για νοσηλεία και εκδήλωσε την επιθυμία του να επιστρέψει σύντομα στην πρώτη γραμμή!
Ο αθλητής της Παναχαϊκής Γεώργιος Ζήβας, πολεμώντας γενναία τραυματίσθηκε σοβαρά από σφαίρα στον αριστερό ώμο, κοντά στους Αγίους Σαράντα. Ο σφαιροβόλος Γιαγτζής και ο εμποδιστής Ταμπακέας των Εμποροϋπαλλήλων , τραυματίσθηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν στα μετόπισθεν για νοσηλεία, όπως κι οι αθλητές Κονταράτος και Δ. Κόκκαλης.
Επίσης, ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Πατρών Γεώργιος Καλοκαιρινός αφού πολέμησε ηρωικά, τραυματίσθηκε όταν μία σφαίρα τον βρήκε στο μηρό.
Ο οπισθοφύλακας του «Αρίωνος» Φρ. Μουζάκης έχασε ο ένα του χέρι από θραύσμα οβίδος κατά την αεροπορική επιδρομή, ενώ ο ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα Αθηνών Αντικάκης, τραυματίσθηκε σοβαρά στην Κλεισούρα.
Και τέλος, ο ξιφομάχος Ηρακλής Παντούλιας, τραυματίσθηκε σοβαρά στο Πόγραδετς και μεταφέρθηκε στα μετόπισθεν για νοσηλεία.

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........