3ο Διαδικτυακό Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης- Ξεκινάει τον Μάρτιο, αιτήσεις συμμετοχής μέχρι 20 Φεβρουαρίου

Το Tμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης, διοργανώνουν το 3ο Διαδικτυακό Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης το οποίο θα λάβει χώρα από το Μάρτιο έως το Μάιο 2023.

Το σχολείο απευθύνεται σε επιλεγμένους μαθητές οι οποίοι φοιτούν στην A’ ή Β’ Λυκείου σε όλην την Κρήτη και ενδιαφέρονται να αποκτήσουν δωρεάν περισσότερες γνώσεις στα πιο σημαντικά θέματα αστροφυσικής, καθώς και στις βασικές αρχές της φυσικής οι οποίες καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Σύμπαν.

 


Μέσα από μια σειρά 8 διαλέξεων οι οποίες θα γίνουν διαδικτυακά, μέλη του Ινστιτούτου Αστροφυσικής θα καλύψουν συνοπτικά τη βασική θεματολογία της σύγχρονης αστροφυσικής, βασιζόμενοι στις γνώσεις φυσικής λυκείου που έχουν ήδη οι μαθητές. Το σχολείο αυτό δεν αποσκοπεί απλά στο να καλύψει μέρος από το κενό που έχει δημιουργηθεί στην εκπαίδευση της νέας γενιάς από τη διακοπή της διδασκαλίας του μαθήματος αστρονομίας στο λύκειο. 

 

Στόχος του είναι να προσφέρει ένα κίνητρο στους μαθητές να ανακαλύψουν τη χαρά της κατανόησης του κόσμου που μας περιβάλλει, να εκτιμήσουν τον καθοριστικό ρόλο που έχει η τεχνολογία στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων, αλλά και να εφαρμόσουν τη μεθοδολογία επίλυσης των αστρονομικών ερωτημάτων σε άλλους κλάδους της φυσικής και της ίδιας της ζωής.

 

Πρόγραμμα Διαλέξεων

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Το φως ώς εργαλείο για την κατανόηση του Σύμπαντος

Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

Γιατί τα αστέρια λάμπουν

Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Ο Ήλιος: το αστέρι της ημέρας και ο διαστημικός καιρός

Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Μεσοαστρική ύλη και η γέννηση νέων άστρων

Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Εξέλιξη των άστρων: Κόκκινοι Γίγαντες και Λευκοί Νάνοι

Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Γαλαξίες και μεγάλες δομές στο Σύμπαν

Σάββατο 6 Μαΐου 2023

Το βίαιο Σύμπαν: μελανές οπές, εκρήξεις, κοσμικές ακτίνες

Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Κοσμολογία και εξέλιξη του Σύμπαντος

 

Οι μαθητές που θα παρακολουθήσουν όλες τις διαλέξεις θα λάβουν επίσημη βεβαίωση συμμετοχής.

Επιπλέον, όσοι μαθητές το επιθυμούν, μπορούν να συμμετάσχουν σε γραπτή εξέταση το Σάββατο 20 Μαΐου 2023 πάνω στην ύλη η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των διαλέξεων. Μετά την εξέταση θα ακολουθήσει αστροπαρατήρηση έξω από το Τμήμα Φυσικής χρησιμοποιώντας τα τηλεσκόπια του Ινστιτούτου Αστροφυσικής.

 

Οι πέντε πρώτοι επιτυχόντες στις εξετάσεις θα λάβουν τιμητικό δίπλωμα καθώς και βιβλία αστροφυσικής των Πανεπιστημιακών εκδόσεων Κρήτης. Επιπλέον, οι τρεις πρώτοι επιτυχόντες θα έχουν την ευκαιρία, εάν το επιθυμούν, να επισκεφθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για δύο βραδιές στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα στον Ψηλορείτη και να συμμετάσχουν σε παρατηρήσεις μαζί με τους αστρονόμους του Ινστιτούτου Αστροφυσικής

 

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........