Σαν σήμερα 30 Ιανουαρίου Γεννιέται Ο Φίλος Της Κρήτης Ούλοφ Πάλμε

 9


Ο Σβεν Ούλωφ Γιοαχίμ Πάλμε (Sven Olof Joachim Palme, 30 Ιανουαρίου 1927 – 28 Φεβρουαρίου 1986) ήταν ένας Σουηδόςπολιτικός. Υπήρξε ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από το 1969 εώς το 1986 και Πρωθυπουργός της Σουηδίας μαζί με ένα Ιδιωτικό Κυβερνητικό Συμβούλιο από τον Οκτώβριο του 1969 ως τον Οκτώβριο του 1976 και μαζί με Υπουργική Κυβέρνηση από τον Οκτώβριο του 1982. Ο Πάλμε δολοφονήθηκε το 1986 και στη θέση του τον διαδέχτηκε ο Ίνγκβαρ Κάρλσσον.

6

Ο Ούλωφ Πάλμε συχνά κυκλοφορούσε χωρίς καμία προστασία από σωματοφύλακες, και η νύχτα της δολοφονίας του ήταν μία από αυτές τις περιπτώσεις. Επιστρέφοντας πεζός στο σπίτι του από έναν κινηματογράφο με τη σύζυγό του Λίσμπετ στον κεντρικό δρόμο Σβεαβέγκεν (Sveavägen) της Στοκχόλμης, γύρω στα μεσάνυχτα της 28 Φεβρουαρίου 1986, το ζευγάρι έπεσε θύμα επίθεσης από έναν δολοφόνο. Ο Πάλμε πυροβολήθηκε δύο φορές στο στομάχι, και η σύζυγός του στην πλάτη.


Η αστυνομία ανέφερε πως ένας οδηγός ταξί χρησιμοποίησε το κινητό ραδιόφωνό του για να σημάνει συναγερμό. Δύο νεαρά κορίτσια που κάθονταν σε ένα αυτοκίνητο κοντά στη σκηνή του εγκλήματος προσπάθησαν να βοηθήσουν τον Πρωθυπουργό. Μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο αλλά ήταν νεκρός όταν έφτασε. 


Η κυρία Πάλμε θεραπεύτηκε από τον τραυματισμό της και ανάρρωσε. Ο δολοφόνος δραπέτευσε προς τα ανατολικά στη διασταύρωση Τουννελγκάταν και εξαφανίστηκε.
Η δολοφονία του Πάλμε παραμένει ανεξιχνίαστη και μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας περιβάλλει το φόν.

10
Υπήρξε ένας ανυποχώρητος υπερασπιστής της παγκόσμιας ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας. Παρέμεινε έντιμα στο πλευρό των φτωχών και καταπιεσμένων. Η Σουηδία είναι σήμερα συνώνυμη με τις αξίες της ειρηνικής σταθερότητας και του ανθρωπισμού και αυτό οφείλεται κατά πολύ στον Ούλοφ Πάλμε.

»Το όραμά του δεν γνώρισε εθνικά σύνορα. Αφιέρωσε τον ίδιο του τον εαυτό με ακούραστο ζήλο, αποτεινόμενος τόσο στην καρδιά όσο και στη λογική των ανθρώπων.
11


"...μιλώντας και γράφοντας για την Κρήτη,

καταλαβαίνεις πολύ συχνά, πόσο αδύνατο ή δύσκολο είναι

να περιγράψεις τον μοναδικό αυτό τόπο

με τα άπειρα στοιχεία Ιστορίας, Πολιτισμού, Oμορφιάς.

Δε χωρεί μέσα σ' ένα βιβλίο ούτε σε ένα ή πολλά άρθρα.

Δε μπορείς να τη γνωρίσεις μέσα από περιγραφές.

Μπορείς μονάχα να τη ζήσεις και να τη χαρείς..."


Oύλαφ Πάλμε

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........