Ο Γεροπόταμος (Ιερός Ποταμός)

 Ο Γεροπόταμος (Ιερός Ποταμός) διασχίζει την πεδιάδα της Μεσαράς, 55km νότια του Ηρακλείου. Αρκετοί παραπόταμοι του διαρρέουν όλη την πεδιάδα και αφού ενωθούν με αυτόν, καταλήγουν στην παραλία που βρίσκεται μέσα στο πολεμικό αεροδρόμιο του Τυμπακίου.



g1

Επίσης, ένα μικρό μέρος των υδάτων παροχετεύεται λίγο βορειότερα, στη παραλία της Καταλυκής του Κόκκινου Πύργου. Στην Καταλυκή δημιουργείται ένας μικρός, αλλά πολύ σημαντικός υδροβιότοπος, καθώς δημιουργείται ένα μικρό έλος.
4

Ο Γεροπόταμος κάποτε κατέβαζε πολύ νερό, αλλά τα τελευταία χρόνια είναι σχεδόν πάντα ξηρός. Εκτός από το πρόβλημα της γενικής ανομβρίας που αντιμετωπίζει η Μεσαρά, η κύρια μείωση των υδάτων του ποταμού οφείλεται στην κατασκευή του φράγματος Φανερωμένης, κοντά στο χωριό Βώροι.

g2


g3


Όπως αναφέρει ο Cristoforo Buondelmonti στην περιγραφή της Νήσου Κρήτης (1415), κατά την αποβίβαση του στην έξοδο του ποταμού, είδε τα ερείπια μιας μικρής πόλης, η οποία σήμερα δεν είναι διακριτή. Ίσως βέβαια εννοούσε και τον κοντινό Κομμό.

g4









ΠΗΓΗ: http://www.cretanbeaches.com/

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........