9 Φεβρουαρίου Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας!

  Με αφορμή την θεσμοθέτηση από την Ελληνική Πολιτεία της 9ης Φεβρουαρίου, ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου έστειλαν σε όλα τα μέρη του κόσμου το μήνυμα που έγραψε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος και την εικόνα του Χρήστου Δήμου.


Ο στόχος είναι το μήνυμα αυτό να ταξιδέψει παντού, όπου υπάρχουν Έλληνες και να μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε την ελληνική γλώσσα να ταξιδέψει, ενθαρρύνοντας τις δημοσιεύσεις σε έντυπα, σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, κ.ά.

Σε κάθε ανάρτηση παρακαλούμε όπως χρησιμοποιηθούν τα επίσημα # για την ημέρα: #ημέρα_ελληνικής_γλώσσας#greeklangday

Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας – 9 Φεβρουαρίου 2018

thumbnail_%25CE%2594%25CE%25B9%25CE%25B1%25CF%2586%25CE%25AC%25CE%25BD%25CE%25B5%25CE%25B9%25CE%25B11

Η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή, η ψυχή του πολιτισμού. Μια ψυχή όλο φως, που διαχέεται σε όλη τη Γη, διαθλάται σε πολλές άλλες γλώσσες, αντανακλά την ιστορία της ανθρωπότητας. Κι όπως χωρίς φως δεν υπάρχει ζωή, έτσι και χωρίς γλώσσα δεν υπάρχει πολιτισμός.

 Σε αυτή τραγούδησε ο Όμηρος, σε αυτή δίδαξαν οι αρχαίοι τραγικοί, σε αυτή έγραψαν οι σύγχρονοι ποιητές. Σε αυτή τη γλώσσα ο άνθρωπος προσπάθησε να φτιάξει ένα σύστημα δικαίου, να συνυπάρχουμε όλοι οι άνθρωποι μαζί, κι έτσι γεννήθηκε η Δημοκρατία. 

Σε αυτή ο άνθρωπος ανέπτυξε τη φιλοσοφία, την επιστήμη, την τέχνη. Ακόμη και σήμερα όταν μια γλώσσα μιλάει για φιλοσοφία, επιστήμη και τέχνη δανείζεται λέξεις από την ελληνική γλώσσα. Αν για κάποιον λόγο οι ελληνικές λέξεις μια μέρα αποφάσιζαν να φύγουν, δεν θα ήταν μόνο οι Έλληνες που δεν θα μπορούσαν να σκεφτούν και να συνομιλήσουν. 

Σε όλες τις γλώσσες, ιδίως σε τομείς όπως η φιλοσοφία και οι επιστήμες, θα έπεφτε σκοτάδι. Γιατί η ελληνική γλώσσα είναι φως, το φως του πολιτισμού. Ένα φως όλο ψυχή.

Κείμενο: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Υποψήφιος για το Βραβείο Άντερσεν 2018
Πρεσβευτής Παιδικού & Νεανικού Βιβλίου

Εικονογράφηση: Χρήστος Δήμος
Υποψήφιος για το Βραβείο Άντερσεν 2018
Πρεσβευτής Παιδικού & Νεανικού Βιβλίου

Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........