Διαδραστική επιμόρφωση των ΚΑΠΗ του δήμου, με τίτλο «Υστερομινωικό νεκροταφείο των Αρμένων Ρεθύμνου : χώρος αποχαιρετισμού και μνήμης»

 Διαδραστική επιμόρφωση των ΚΑΠΗ του Δήμου Ρεθύμνης, με τίτλο «Υστερομινωικό νεκροταφείο των Αρμένων: χώρος αποχαιρετισμού και μνήμης» οργανώνει ο Δήμος Ρεθύμνης.


 Πρόκειται για εκπαιδευτική δράση, σχεδιασμένη για ενήλικες με το πρόγραμμα να αφορά σε ομιλίες, βιωματική δράση και ομάδες εργασίας στην περιοχή ανασκαφής και χειροτεχνίες με έμπνευση από τη μινωική τέχνη.


   Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε τρεις φάσεις, με έναρξη την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου και θα πραγματοποιηθεί υπό την εποπτεία των αρχαιολόγων του Ρεθύμνου.


 Μεταξύ άλλων, ο επίτιμος διευθυντής Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και ανασκαφέας του αρχαιολογικού χώρου των Αρμένων από το 1968 Γιάννης Τζεδάκις, θα παρουσιάσει τα ευρήματα των ανασκαφών, με στόχο τη γνωριμία με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της περιόδου αυτής. 



Επίσης, αρχαιολόγοι εθελοντές της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνης, θα βοηθήσουν ώστε, μέσω της ομαδικής εργασίας, οι συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με τον Μινωικό Πολιτισμό και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ενός γόνιμου διαλόγου ανάμεσα στο σήμερα και το όχι τόσο διαφορετικό χθες. 



Οι ομάδες θα κατασκευάσουν αντικείμενα (κοσμήματα, κεραμικά, ενδύματα, όπλα, σφραγίδες κλπ), εμπνευσμένα από τη μινωική τέχνη, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην τελευταία φάση του προγράμματος.



   Στην τελευταία φάση του προγράμματος, οι ομάδες θα συμμετάσχουν σε αναπαράσταση εικονικής ταφής στον αρχαιολογικό χώρο. Στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, «δεν είναι απλώς η γνώση ταφικών εθίμων και πρακτικών. 


Αντίθετα, στόχος είναι, μέσω της δικής μας φωνής και των αφηγήσεων και βιωμάτων μας, να αποκτήσουν φωνή και νέο κοινωνικό νόημα τα σιωπηλά κατάλοιπα της αρχαιότητας».


   Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στον υπεύθυνο των ΚΑΠΗ που ανήκουν, έως την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023.


ΑΠΕ ΜΠΕ

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........