Ο Ενωμοτάρχης Ή Συνηθέστερα Νωμοτάρχης - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Ο Ενωμοτάρχης Ή Συνηθέστερα Νωμοτάρχης

  Κατά την αρχαιότητα, Ενωμοτία ονομαζόταν μια στρατιωτική υποδιαίρεση της Φάλαγγας των αρχαίων Ελλήνων. Η λέξη προέρχεται ετυμολογικά από τον όρο ‘ενώμοτος’, που θα πει αυτόν που έχει πάρει όρκο. Θυμηθείτε και τους χρόνους του αρχαιοελληνικού ρήματος ‘όμνυμι΄. 


Αυτή την ονομασία δανείστηκε αργότερα και η Ελληνική (Βασιλική για τους μερακλήδες) Χωροφυλακή θεσπίζοντας τον βαθμού του ενωμοτάρχη.

Scan_0002


Ο ενωμοτάρχης ή συνηθέστερα νωμοτάρχης υπήρξε, λοιπόν, ένας βαθμός υπαξιωματικού στην ελληνική χωροφυλακή, ενός σώματος που αρχικά υπαγόταν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέχρι το 1946. Τότε ήταν που έγινε οργανικό τμήμα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. 

1-4

unnamed


Η θέση του ενωμοτάρχη υπήρξε ανώτερη (προφανώς) από τη θέση του υπενωμοτάρχη αλλά κατώτερη από αυτή του ανθυπασπιστή. Πρόκειται για μια θέση που υπήρχε από την πρώτη δύναμη της Βασιλικής Χωροφυλακής που ιδρύθηκε το 1833. Αρχηγός, 25 Αξιωματικοί, 103 Ενωμοτάρχες και 800 πεζοί Χωροφύλακες.

XOrofylaki%2B%25281%2529

Προφανώς σήμερα o Eνωμοτάρχης ως αξίωμα έχει καταργηθεί. Τον Οκτώβριο του 1984 η Χωροφυλακή, όργανο της αντικομουνιστικής εκστρατείας του ελληνικού κράτους, συγχωνεύτηκε με την Αστυνομία επί πρώτης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. 


Ο βαθμός του ενωμοτάρχη Α’ μπορούμε να πούμε, λοιπόν, ότι ήταν ισάξιος με εκείνον του Αρχιφύλακα. Πάντως μπορούμε να βρούμε ακόμα ενωμοτάρχες στα σώματα των Προσκόπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ
.........