Το χωριό Πάτημα του δήμου Αποκορώνου

Βρισκεται στην περιφερεια Κρητης και πιο συγκεκριμενα στην περιφερειακη ενοτητα ΧΑΝΙΩΝ. Ανηκει στον δημο ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ (Τοπικη Κοινοτητα Καστελλου, δημοτικη κοινοτητα ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΕΩΣ).

Η επισημη ονομασια ειναι το Πατημα και εδρα του πρώην δημου Βρυσες. Παλαιοτερα με το σχεδιο Καποδιστριας ανηκε στο δημο ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΕΩΣ.


Εως και το 2010, χρονια κατά την οποια η διοικητικη διαιρεση της Ελλαδας διαμορφωθηκε συμφωνα με το σχεδιο Καλλικρατης ανηκε στο Δημο ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΕΩΣ του νομου ΧΑΝΙΩΝ

Γεωγραφικα ανηκει στο γεωγραφικο διαμερισμα Κρητη, εχει υψομετρο 238 μετρα

Το Πάτημα ανήκει σήμερα στην κοινότητα Καστέλου. Απέχει από την έδρα της κοινότητας 1,5χλμ. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 300μ. και έχει 40 κατοίκους. 

Οι παλιότερες οικογένειες είναι οι Δικονημάκηδες, Κουντουράκηδες, Κλαπάκηδες, Κατσουλάκηδες, Μανταδόκηδες, Μουζουράκηδες, Ντουμπαναράκηδες, Πιπιλάκηδες, Παπαδάκηδες, Πετράκηδες, Σταυρουλάκηδες, Τρουλάκηδες, Κατσούληδες, Συγγελάκηδες κ.ά.

Στον οικισμό αυτό υπάρχουν οι παρακάτω εκκλησίες: του Αγίου Θεοδώρου, πολιούχου του χωριού με ωραίες βυζαντινές τοιχογραφίες, από τις οποίες σώζονται μερικά υπολείμματα, του Αγίου Αντωνίου, που παλιότερα ήταν μοναστήρι, του Αγίου Γεωργίου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα.



Σύμφωνα με τις διηγήσεις των κατοίκων του οικισμού η ονομασία του προήλθε από το εξής περιστατικό: Κατά τον καιρό της Τουρκοκρατίας ήρθε ένας ξένος στο χωριό, αλλά οι κάτοικοι δεν τον άφησαν να μπει μέσα στο χωριό. Τελικά όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, κατάφερε και πάτησε στον οικισμό και έτσι ονομάστηκε Πάτημα.

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........