Τα Καλλεργιανά του δήμου Κισσάμου

 Τα Καλλεργιανά (Τοπική Κοινότητα Καλλεργιανών - Δημοτική Ενότητα ΚΙΣΣΑΜΟΥ), ανήκουν στον δήμο ΚΙΣΣΑΜΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΧΑΝΙΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.


Η επίσημη ονομασία είναι “τα Καλλεργιανά”. Έδρα του δήμου είναι ο Κίσσαμος και ανήκουν στο γεωγραφικό διαμέρισμα Κρήτης.


Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, τα Καλλεργιανά ανήκαν στο Τοπικό Διαμέρισμα Καλλεργιανών, του πρώην Δήμου ΚΙΣΣΑΜΟΥ του Νομού ΧΑΝΙΩΝ.



Τα Καλλεργιανά έχουν υψόμετρο 96 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας,

Οι κάτοικοι της Κοινότητας σύμφωνα με την τελευταία απογραφή είναι 272. Το σπουδαιότερο προϊόν του χωριού είναι το λάδι, που η ετήσια παραγωγή του φθάνει τους 250 τόννους. Ακολουθεί η καλλιέργεια αμπελιών. Η ετήσια παραγωγή κρασοστάφυλων φθάνει τους 200 τόνους. Αναπτυγμένη είναι ακόμη και η οικόσιτη κτηνοτροφία

Στην κοινότητα Καλλεργιανών ανήκουν και τα μετόχια Βαρδιανά, Δάφνη, Άγιος Αντώνιος και Μαρεδιανά.

Το χωριό πήρε τ’ όνομά του από τον πρώτο αποικιστή του που λεγόταν Καλλέργης. Λέγεται ότι ο Καλλέργης ήταν πριγκιπόπουλο και είχε έλθει στην Κρήτη μαζί με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Νικηφόρο Φωκά.

Η ιστορία του χωριού είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία του Καστελιού. Σήμερα οι κάτοικοι πιστεύουν ότι το χωριό τους εμφανίζεται για πρώτη φορά γύρω στο 1200μ.Χ. Τα Καλλεργιανά συμμετείχαν μαζί με τους Καστελιανούς σ’ όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες της Κρήτης.

Επί Τουρκοκρατίας και στη διάρκεια κάποιας επανάστασης λέγεται ότι δυο χωριανοί φύλαγαν σκοπιά σε κάποιο καίριο σημείο του χωριού αλλά προδόθηκαν και φονεύθηκαν από τους Τούρκους. Από τότε η τοποθεσία αυτή ονομάζεται Φονεμένη Βάρδια.

Στη Μάχη της Κρήτης σχεδόν όλοι οι κάτοικοι πολέμησαν γενναία κατά των Γερμανών κατακτητών.


Το 1986 στην τοποθεσία» Φονεμένη Βάρδια – σκοτώθηκαν οι: Σημαντηράκης Βασίλειος, Σημαντηράκης Ιωάννης και Δημήτριος Μυλιωτάκης.

Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού έχουν έρθει από τα Σφακιά και οι παλιότερες οικογένειές του είναι οι Βερυκάκηδες, οι Μαυροδημήτρηδες, οι Σημαντηράκηδες, οι Παπουτσαδάκηδες και οι Φελεσάκηδες.

Στα Καλλεργιανά υπάρχουν οι εκκλησίες: Άγιος Γεώργιος και οι Διμάρτυρες Άγιος Χαράλαμπος και Προφήτης Ηλίας. Στη Δάφνη η εκκλησία της Παναγίας, που γιορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου. Στα Μαρεδιανά και συγκεκριμένα στο μετόχι «Γρα– Κερά», η εκκλησία της Παναγίας. 

Εκεί, παλαιότερα υπήρχε μοναστήρι, τώρα υπάρχουν κτίσματα από κελιά. Η περιοχή, ανήκει στην περιουσία του Σινά. Στα Μαρεδιανά επίσης, υπάρχει η εκκλησία Μεταμόρφωση του Σωτήρα. Στο χωριό Άγιος Αντώνιος υπάρχει η παλαιά εκκλησία Άγιος Αντώνιος απ’ όπου και το όνομα του χωριού.

https://ellinismos.gr/

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........