7 στους 10 Ελληνες ηλικίας 18-34 ετών ζουν στο παιδικό δωμάτιο

 Η ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης στη χώρα μας οδηγεί 7 στους 10 νέους να μένουν στο …παιδικό τους δωμάτιο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eurostat, το 71,9% των νέων ηλικίας 18-34 ετών ζουν με τους γονείς τους, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται 2η στη λίστα των 26 χωρών της Ε.Ε, όταν o μέσος όρος δεν ξεπερνά το 49,4%.


Το ποσοστό των νέων που ζουν με τους γονείς τους, αυξήθηκε κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019 έως το 2022, μειωμένο κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2021. 


«Δεν πρόκειται να φτάσουμε «εύκολα» στο μέσο όρο της Ευρώπης, διότι καταγράφεται μονομερή αύξηση του κόστους στέγασης και διατήρηση των εισοδημάτων σε χαμηλά επίπεδα σε συνάρτηση με τις ανάγκες του σήμερα. Οι πολιτικές στέγασης που εφαρμόζει η πολιτεία δεν εξυπηρετούν επαρκή αριθμό δικαιούχων ώστε να καταγραφεί αισθητή μείωση των νέων που παραμένουν στην οικογενειακή κατοικία», αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E- Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.


Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσιευμένη έρευνα, το 70% των νέων έως 34 ετών απάντησαν ότι ποτέ δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν δικό τους σπίτι. Παράλληλα, το 85% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο κατώτατος μισθός δεν επαρκεί σε ένα νέο ζευγάρι έως 40 ετών, χωρίς παιδί, για να νοικιάσει σπίτι και να καλύψει τις βασικές του ανάγκες τροφής και  ένδυσης. Υπάρχει αναντιστοιχία της πραγματικής ζωής με τον κατώτατο μισθό.


Το 71,9% των Ελλήνων της ηλικιακής ομάδας 18-34 ετών ζουν στο παιδικό δωμάτιο – στη 2η θέση η Ελλάδα στην Ευρώπη

Μάλιστα, το ποσοστό των νέων που διαμένει στο παιδικό του δωμάτιο παραμένει υψηλό όταν επικεντρωνόμαστε στις ηλικίες 25-34, τη στιγμή που σε άλλες χώρες της Ευρώπης περιορίζεται αισθητά, κάτι που σηματοδοτεί μια σημαντική αναβολή στην ομαλή στεγαστική πορεία των νέων ανθρώπων στην Ελλάδα. 


Η αύξηση του κόστους στέγασης φαίνεται να οδήγησε πολλούς νέους στο να επιλέξουν πανεπιστημιακές σχολές πλησίον της οικογενειακής κατοικίας. Το 90,05% των νέων 18-24 ετών διαμένουν στο παιδικό τους δωμάτιο σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.


Οι άνδρες παραμένουν στην οικογενειακή κατοικία

Παράλληλα, προκύπτει ότι οι άνδρες σε μεγαλύτερο ποσοστό διαμένουν στο «παιδικό» τους δωμάτιο σε σχέση με τις γυναίκες. Γεγονός που καταγράφεται στο σύνολο των ηλικιακών ομάδων.

8 στις 10 κατοικίες κατάλληλες για νέους έχουν ενοίκιο άνω των 400 ευρώ

Το κόστος μίσθωσης μιας κατοικίας έως 50τμ, άνω του 1ου ορόφου, κυμαίνεται άνω των 400€ στις περιοχές του κέντρου για το 80% των διαθεσίμων προς μίσθωση κατοικιών, εκ των οποίων το 48,2% έχει ζητούμενο μίσθωμα άνω των 500€/μήνα. 


«Κατανοούμε ότι το κόστος στέγασης αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος, όταν σύμφωνα με τη Eurostat ανεκτό όριο θεωρείται όταν οι στεγαστικές δαπάνες δεν ξεπερνούν το 30% του εισοδήματος. Το ότι οι νέοι εγκαταλείπουν όλο και πιο αργά το πατρικό τους, είναι περισσότερο ανάγκη, παρά επιλογή», εξηγεί ο κ. Μπάκας. iefimerida.gr

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........