Με επιτυχία οι εκδηλώσεις γαστρονομίας και οινογνωσίας σε Παλιανή και Κάτω Ασίτες

 Στο Οινοποιείο της Ένωσης Ηρακλείου στην Παλιανή (Αυγενική) και στις Κάτω Ασίτες στις 04 και 05 Νοεμβρίου 2023 αντίστοιχα, ο Δήμος Ηρακλείου και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Ηρακλείου «Α.Ο.Τ.Α Ηράκλειο Μ.Α.Ε.» συμμετείχαν ως συνδιοργανωτές, σε δύο σημαντικές εκδηλώσεις που υλοποιούνται ήδη με μεγάλη επιτυχία από τις τοπικές κοινωνίες και έχουν στόχο την ανάδειξη και προβολή των αναπτυξιακών και πολιτιστικών τους χαρακτηριστικών τους και την μακραίωνη παράδοση της σπιτικής οινοποίησης.


Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού Heraklion Flavors που αναδεικνύει τον γευστικό πλούτο και τη γαστρονομική κληρονομιά του Ηρακλείου.


1. Οινοποιείο Ένωσης Ηρακλείου 04 Νοεμβρίου 2023

Το απόγευμα του Σαββάτου 04 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου της Ένωσης Ηρακλείου στην Παλιανή (Περιοχή Κοινότητας Αυγενικής) υλοποιήθηκε το πρώτο δρώμενο που εντασσόταν στον επιτυχημένο θεσμό «Διαγωνισμός γευσιγνωσίας σπιτικού Οίνου» , ο οποίος χρονολογείται από το 2008 και διοργάνωσε το Οινοποιείο της Ένωσης Ηρακλείου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βενεράτου.


Στην εκδήλωση που ήταν ανοιχτή στο ευρύ κοινό, παρευρέθηκε πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή και από το Ηράκλειο και είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την διαδικασία δοκιμής και αξιολόγησης εκλεκτών σπιτικών οίνων από την κριτική επιτροπή (η οποία απαρτιζόταν από οινολόγους και sommelier) και να ενημερωθεί για τις καλές πρακτικές οικιακής οινοποίησης από τον Οινολόγο της Ένωσης Ηρακλείου κ. Χαρκούτση Γιάννη.

Στη συνέχεια η παραδοσιακή μαγείρισσα – ζαχαροπλάστης Σεβαστή Κρασανάκη παρουσίασε τον τρόπο παρασκευής και κέρασε τον κόσμο παραδοσιακά εδέσματα που είχαν ως βασικό συστατικό το σταφύλι και τον μούστο.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με προσφορά από τους διοργανωτές, φαγητού και κρασιού για όλους τους παρευρισκόμενους και με παραδοσιακή κρητική μουσική που προσέφεραν ο Γιώργος Σακαλάκης (λύρα), ο Ζαχάρης Αρμουτάκης (λαούτο) και ο Μανώλης Φραγκουλάκης (κιθάρα).


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την βράβευση των παραγωγών σπιτικών οίνων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και διακρίθηκαν. Ενδεικτικά στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος 66 δείγματα σπιτικών οίνων από τα έτη 2021-2023-2023, που αντιπροσώπευαν 31 παραγωγούς.


2. Κάτω Ασίτες 05 Νοεμβρίου 2023

Το πρωί της Κυριακής 05 Νοεμβρίου στο προαύλιο του Ιερού ναού Αφέντης Χριστός στις Κάτω Ασίτες έλαβε χώρα το δεύτερο δρώμενο κι αυτό ανοιχτό στο ευρύ κοινό, «ο Διαγωνισμός Κρασιού» που διοργανώθηκε για 7η Χρονιά στο πλαίσιο των δράσεων του δραστήριου Πολιτιστικού και Πνευματικού Κέντρου Ενορίας Κάτω Ασιτών, με την συμβολή του εμπνευστή του Γιώργου Φραγκιαδάκη και τη συμμετοχή όλων των φορέων και της τοπικής κοινωνίας.

Η γευσιγνωσία τοπικών κρασιών, πλαισιώθηκε με συμβουλές σωστής οινοποίησης από τον οινοποιό και οινολόγο Ζαχαρία Διαμαντάκη . Ο κόσμος (ντόπιοι και επισκέπτες) είχε την ευκαιρία να απολαύσει καταπληκτικά σπιτικά κρασιά και πλούσια τοπικά εδέσματα. Μάλιστα οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τα κρασιά που δοκίμασαν και μέσω μυστικής ψηφοφορίας ανέδειξαν τους τρεις νικητές του διαγωνισμού (κατηγορίες: Λευκό, Ροζέ, Κόκκινο).


Στη διάρκεια της εκδήλωσης η παραδοσιακή μαγείρισσα – food blogger Νεκταρία Κοκκινάκη, παρουσίασε και πρόσφερε στους συμμετέχοντες, νόστιμες παραδοσιακές δημιουργίες βασισμένες στο μούστο και ετοίμασε μαζί με εκπρόσωπο του Γυναικείου Συνεταιρισμού «Το Γοργολαίνι» μια πεντανόστιμη μουσταλευριά.


Ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού- Ψηφιακού Μετασχηματισμού- Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Τουρισμού και Πρόεδρος του Α.Ο.Τ.Α ΗΡΑΚΛΕΙΟ Μ.Α.Ε. Κ. Γιώργος Σισαμάκης, δήλωσε σχετικά: «Με τις εκδηλώσεις


“Heraklion Flavors” σε Παλιανή και Κάτω Ασίτες συνεχίζεται η πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου για την προβολή του γαστρονομικού θησαυρού της περιοχής και της πλούσιας πολιτιστική παράδοσης της Κρήτης. Ο Δήμος Ηρακλείου προωθεί σταθερά τη διασύνδεση της γαστρονομίας με την τουριστική ανάπτυξη και συνεχίζει να αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα της πολιτιστικής και γευστικής ιστορίας του Ηρακλείου. 


Είμαστε επίσης υπερήφανοι γιατί στις 31 Οκτωβρίου 2023, ανακοινώθηκε επισήμως ότι το Ηράκλειο είναι μια από τις 7 πόλεις από ολόκληρο τον κόσμο που εντάχθηκαν το 2023 στο Παγκόσμιο Δίκτυο “Δημιουργικών Πόλεων” (Creative Cities) της UNESCO στον τομέα της Γαστρονομίας. Είναι μια σημαντική επιτυχία και ταυτόχρονα για δικαίωση του σχεδιασμού που υλοποιεί ο Δήμος Ηρακλείου, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, με στόχο να καθιερωθεί ως ένας βιώσιμος γαστρονομικός προορισμός διεθνούς επιπέδου.»

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........