Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση "Περιβάλλον - Ενέργεια - Εναλλακτικά Καύσιμα - Το Υδρογόνο στην Ευρώπη και στην Κρήτη" - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση "Περιβάλλον - Ενέργεια - Εναλλακτικά Καύσιμα - Το Υδρογόνο στην Ευρώπη και στην Κρήτη"

 Εκδήλωση με θέμα: "Περιβάλλον - Ενέργεια - Εναλλακτικά Καύσιμα - Το Υδρογόνο στην Ευρώπη και στην Κρήτη" διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, από την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝ.ΑΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Νίκου Παπανδρέου. Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου «η Κρήτη αποδεικνύεται πρωτοπόρα στην οικονομία και στις επενδύσεις» σημειώνοντας ότι «οι επενδύσεις στο υδρογόνο είναι πρώτα απ' όλα καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, γιατί το καύσιμο αυτό δεν επιβαρύνει και δεύτερον η Κρήτη αναπτύσσεται γρήγορα και νομίζω ότι με τις υποδομές, τα πανεπιστήμια, τους δρόμους και τα νοσοκομεία, είναι ακριβώς ένα τοπίο που μπορεί να τραβήξει μοντέρνες επενδύσεις από την Ευρώπη».


Επιπλέον ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι «μέσω της διαβούλευσης και με τον κόσμο, η Κρήτη μπορεί να γίνει ένας επενδυτικός παράδεισος στα επόμενα χρόνια» καθώς στην Κρήτη όπως κατέληξε « η οικονομία πάει καλύτερα από την υπόλοιπη Ελλάδα και με αυτή την επένδυση θα πάρει τα εύσημα από την Ευρώπη. Αυτό θα είναι το πράσινο φως, ότι μπορούμε να κάνουμε σωστή δουλειά».


 

Η εκδήλωση ήταν μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη να σημειώνει ότι η Κρήτη «μπορεί να πρωτοστατήσει» και πως «έχουμε μπει σε μια άλλη εποχή, πρώτα για την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και για να απεμπλακούμε από τα ορυκτά καύσιμα και οποιαδήποτε άλλη μορφή, που επιβαρύνει το περιβάλλον».


 

Μάλιστα, ο Σταύρος Αρναουτάκης επισήμανε ότι «μέσα από την συνεργασία που πρέπει να έχουμε με τα συναρμόδια υπουργεία και με όλους τους φορείς, να μπορούμε να δώσουμε ένα καθαρό περιβάλλον, για την πράσινη Κρήτη, που είναι και ο στόχος της επόμενης δεκαετίας».


 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκαν τρόποι μετάβασης στην καθαρή ενέργεια που αποτελεί παγκόσμια επιταγή, ενώ συζητήθηκαν ζητήματα όπως η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της οικονομίας και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αναφορά έγινε στον κομβικής σημασίας ρόλο των Διακρατικών Οργανισμών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Κυβερνήσεων, των Περιφέρειών, των Δήμων, των Επιχειρήσεις, αλλά και των πολιτών, ενώ έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας, των εναλλακτικών καυσίμων και την αναγκαιότητα της Ενεργειακής Μετάβασης.

 

 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρεμβάσεις έκαναν ο CEO, Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Υδρογόνου, Hydrogen Europe, Γιώργος Χατζημαρκάκης, αλλά και η Ευρωβουλευτής του S&D, Πρώην Επίτροπος της ΕΕ, Κορίνα Κρέτσου, που αναγέρθηκε στο έργο H2Crete Valley, ένα έργο ανανεώσιμης ενέργειας που όπως τόνισε «προσπαθεί να παράξει πράσινο υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θαλασσινό νερό» με στόχο όπως επισήμανε « τη δημιουργία ενός κεντρικού και οικονομικά αποδοτικού κόμβου πράσινου υδρογόνου στην καρδιά της Μεσογείου Θάλασσας, που θα καταστήσει την Κρήτη δομικό πυλώνα εισόδου, μεταφοράς και διανομής ενέργειας από την Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη».

Παρέμβαση έκανε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών & Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Μπογδανίδης, ενώ έγιναν ζωντανές συνδέσεις με δημοσιογράφους από τηλεοπτικούς σταθμούς της Ελληνικής Περιφέρειας.


APE MPE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ
.........