1962, «Η κρίση των πυραύλων» – Μια ευκαιρία στην ειρήνη από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς

 1962, «Η κρίση των πυραύλων» – Μια ευκαιρία στην ειρήνη, Χρήστος Τσαντής


Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς
Το βιβλίο παρακολουθεί τα γεγονότα και προσπαθεί να δώσει συνοπτικά μια εικόνα της γεωπολιτικής κατάστασης σ’ εκείνη την περίοδο. Τα κεφάλαιά του προσεγγίζουν κυρίως τα εξής: Η ΕΣΣΔ, η οποία βγαίνει από το 20ο Συνέδριο και την αποκάλυψη της σταλινικής βαρβαρότητας από τον Νικήτα Χρουστσόφ. 


Η προεδρία Κένεντυ στις ΗΠΑ, έπειτα από την περίοδο του Μακαρθισμού, της «κοκκινοφοβίας» και του ρατσισμού. Ο Φιντέλ Κάστρο, ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, η επαναστατημένη Κούβα και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ. Η κρίση και οι διπλωματικές ενέργειες, το παρασκήνιο και ο ρόλος του Ρόμπερτ Κένεντυ. 
Ο λυτρωτικός χαρακτήρας μιας συμφωνίας εστιασμένης πάνω στη λογική. Αλλά και μετά την κρίση των πυραύλων: Οι δολοφονίες των Κένεντυ και η αποπομπή του Χρουστσόφ. Οι άνθρωποι που έδωσαν μια ευκαιρία στην ειρήνη, περνούσαν πλέον στις σελίδες της Ιστορίας…


Ο Νικήτα Χρουστσόφ στα «Απομνημονεύματά» του και ο Ρόμπερτ Κένεντυ, στις σημειώσεις που κρατούσε, μέρος των οποίων δημοσιοποιήθηκαν στο βιβλίο «Κρίση στον Λευκό Οίκο», έγραψαν για εκείνες τις κρίσιμες για την ανθρωπότητα ημέρες. Πολλά από όσα διαδραματίστηκαν τότε όμως, έχουν αντανάκλαση στο σήμερα και πολλές από τις αιτίες που οδήγησαν σε ρήξη τότε, είναι και σήμερα σε ισχύ. 

Υπάρχουν όμως και μεγάλες αναντιστοιχίες στον τρόπο με τον οποίο οι ηγεσίες των μεγάλων δυνάμεων χειρίστηκαν τότε την κρίση, συγκριτικά με τις σημερινές που φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο μιας πυρηνικής σύγκρουσης. Μπορεί το χθες να δώσει πολύτιμες απαντήσεις για το σήμερα;

Χρήστος Τσαντής – 1962 «Η κρίση των πυραύλων»Διορθώσεις: Ελένη ΚαποκάκηISBN 978-618-5712-41-9Διαστάσεις: 14 Χ 21
Σελίδες: 140
Ο Χρήστος Τσαντής είναι συγγραφέας και υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς.. Ζει και εργάζεται στα Χανιά της Κρήτης. Έχει γράψει 11 βιβλία μέχρι σήμερα (μυθιστορήματα, νουβέλες και ιστορικά δοκίμια). Έχει επιμεληθεί περισσότερους από εκατό τίτλους άλλων συγγραφέων. Έργα του, με ιστορικά θέματα, που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς είναι: 


«Οι ξένοι ανταποκριτές για τη Μικρασιατική Εκστρατεία». «Το ελληνικό ζήτημα και οι Μεγάλες Δυνάμεις πριν και μετά το 1821. Μέσα από ιστορικές πηγές και ντοκουμέντα». «Νίκος Καζαντζάκης – Ένα πουλί πάνω από την άβυσσο». «Καθρεφτίσματα. Από τη Γερμανία και την Ε.Σ.Σ.Δ. του μεσοπολέμου, στην Ευρώπη του 21ου αιώνα».

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........