Αποκατάσταση της Ενετικής Έπαυλης Ροδωπού Χανίων.

 Η Ενετική Έπαυλη (Σενεκιάνα) Ροδωπού, στη ΔΕ Κολυμβαρίου του Δήμου Πλατανιά Χανίων, αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα αγροτικής έπαυλης της εποχής της Ενετοκρατίας. 


Η Έπαυλη με τις εντυπωσιακές καμάρες, που αρχικά χρησιμοποιούνταν ως κατοικία Ενετών αρχόντων και αργότερα ως αποθήκη, θεωρείται μνημείο αρχιτεκτονικής, σώζεται όμως ασκεπής μετά την κατάρρευση της οροφής της. 


Έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού (ΦΕΚ 120/Β'/22-3-1982) και έχει κηρυχθεί απαλλοτριωτέο (ΦΕΚ 902/Δ710-12-1991). 

Αν και έχει ολοκληρωθεί ήδη από το 2019 η επικαιροποίηση των απαραίτητων μελετών του κτιρίου από την Εφορία αρχαιοτήτων Χανίων, όπως πληροφορούμαστε σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ωστόσο οι εργασίες αναστήλωσης - αναπαλαίωσης δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς η αποκατάστασή του δεν έχει ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. 



Ο Δήμος Πλατανιά αιτείται την άμεση αποκατάσταση της Έπαυλης, αφού αποτελεί εξαιρετικής σημασίας ιστορικό μνημείο και ταυτόχρονα σπάνιο τουριστικό αξιοθέατο και πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών στην ευρύτερη περιοχή και γενικότερα στο νησί της Κρήτης. Είναι πλέον καιρός κατά τη γνώμη μας αλλά κυρίως κατά τη βούληση των κατοίκων της περιοχής που εκφράζεται μέσω της Δημοτικής αρχής του τόπου, να επιληφθείτε την αποκατάσταση, ανάδειξη και αξιοποίησή της.



Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση - αναπαλαίωση της Έπαυλης Senekjana, ώστε το ιστορικό αυτό μνημείο να πάψει να παραμένει σε ερειπιώδη κατάσταση με κίνδυνο να

Αριθμ. Πρωτ. ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ:

2979

Ημερομ. Κατάθεσης:

2/2/2024

ΕΡΩΤΗΣΗ

καταρρεύσει εντελώς, αλλά να αξιοποιηθεί κατάλληλα τόσο πολιτισμικά όσο και τουριστικά και οικονομικά;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........