Θετική αποδοχή της πρότασης του Δημάρχου Αλέξη Καλοκαιρινού για παράταση λειτουργίας του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού Ηρακλείου μέχρι το τέλος του ‘24

 Τηλεδιάσκεψη του Δημάρχου Ηρακλείου

με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης

Σε μια κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για το μέλλον του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού Ηρακλείου (ΚΔΑΥ), με την συμμετοχή του υπεύθυνου του Τμήματος Marketing & Επικοινωνίας με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), η πρόταση του Δημάρχου Αλέξη Καλοκαιρινού για παράταση της λειτουργίας του ΚΔΑΥ μέχρι το τέλος του 2024, έτυχε θετικής υποδοχής.


Όπως είναι γνωστό, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης έχει εκδηλώσει επανειλημμένως την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τη δραστηριότητα των ΚΔΑΥ σε όλη την Ελλάδα και ειδικότερα από το ΚΔΑΥ Ηρακλείου, τον Ιούνιο του 2024. Εάν κάτι τέτοιο συνέβαινε, οι Δήμοι των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου θα έμεναν χωρίς ανακύκλωση για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα και μάλιστα στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, ενώ ο Δήμος Ηρακλείου, με τα γνωστά οικονομικά δεδομένα, θα αδυνατούσε να αναλάβει την λειτουργία του.Γι’ αυτό και ο Δήμαρχος Ηρακλείου και Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Αλέξης Καλοκαιρινός ανέλαβε την πρωτοβουλία της τηλεδιάσκεψης με την ΕΕΑΑ, με σκοπό να βρεθεί εγκαίρως μια βιώσιμη λύση. Κατά την τηλεδιάσκεψη, η οποία έγινε με διάθεση συνεργασίας, κατανόησης και σύμπνοιας και με την συμμετοχή του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Νίκου Γιαλιτάκη, στελεχών της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου και του ΕΣΔΑΚ, επαναδιατυπώθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της ανακύκλωσης σε εθνικό επίπεδο. 


Προβλήματα κατά βάση χρηματοδοτικά, που σχετίζονται με την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που παρατηρείται την τελευταία 20ετία, αλλά και την μη ανταπόδοση του Περιβαλλοντικού Τέλους για τις ανάλογες δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Σε δήλωσή του αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός επεσήμανε ότι η ΕΕΑΑ έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με τους Δήμους της χώρας, τονίζοντας ότι «Όταν η ανακύκλωση δεν υποστηρίζεται οικονομικά, το αδιέξοδο είναι δεδομένο. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε ένα πλαίσιο διεκδικητικό, με στόχο να αναταχθεί το γενικότερο περιβάλλον. Τόσο ο Αντιδήμαρχος

Νίκος Γιαλιτάκης - και ως μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ενός θεσμικού φορέα με πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά και άμεσα ενδιαφερόμενο για τα ζητήματα αυτά - όσο κι εγώ προσωπικά, θα ενισχύσουμε την προσπάθεια συμβάλλοντας στις διαπραγματεύσεις. Άλλωστε, η Δημοτική μας Αρχή έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα κυκλικής οικονομίας. 

Παράλληλα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός οδικού χάρτη με την παραδοχή ότι το ΚΔΑΥ Ηρακλείου παραμένει στην ΕΕΑΑ μέχρι το τέλος του 2024, αντί τον Ιούνιο του 2024. Κι επειδή οι παρατάσεις δεν μπορούν να διαιωνίζονται, στόχος μας είναι να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή οι κατάλληλες πρωτοβουλίες, που θα μας οδηγήσουν στην μακροπρόθεσμη εξασφάλιση της λειτουργίας του ΚΔΑΥ Ηρακλείου.».


Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος Ηρακλείου - και Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ - Αλέξης Καλοκαιρινός επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης 21/3 το ΚΔΑΥ Ηρακλείου, παρακολουθώντας από κοντά τα στάδια της διαδικασίας διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών, συνομιλώντας με τον ανάδοχο και εργαζομένους. Κατά την επίσκεψη αυτή, ο Αλέξης Καλοκαιρινός είχε τονίσει ότι η αναβάθμιση και η συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της ανακύκλωσης αποτελεί βασική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής, όπως και η εδραίωση συνθηκών κυκλικής οικονομίας με στόχο να αποκτήσει το Ηράκλειο χαρακτηριστικά «κυκλικής πόλης».

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........