Έργα τέχνης στον κορμό και τους κλώνους αρχαίου ελαιόδεντρου, ηλικίας 2.500 ετών

Στον κορμό και κάτω από τους κλώνους του αρχαίου ελαιόδεντρου, ηλικίας 2.500 ετών, που βρίσκεται στο χωριό Ασίτες του Ηρακλείου, εναπόθεσαν έργα τους ο ζωγράφος Μανώλης Στρατάκης και ο γλύπτης Μανώλης Χαρκούτσης, τιμώντας με τον δικό τους τρόπο το Μνημείο της Φύσης και τον πολιτισμό της ελιάς, που έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων. 



Την πρωτοβουλία αυτή έλαβαν, με αφορμή την 26η Νοεμβρίου που από το 2019 εορτάζεται και ως Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς (World Olive Tree Day) με πρωτοβουλία της ΟΥΝΕΣΚΟ, με στόχο να ενθαρρύνει την προστασία της ελιάς και των αξιών που αυτή ενσωματώνει.



 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 24 Νοεμβρίου και οι επισκέπτες που παραβρέθηκαν έμειναν ενθουσιασμένοι από το θέαμα, με επίκεντρο το ζωντανό μνημείο που αποδίδει ακόμα τους καρπούς του στον άνθρωπο, λαμβάνοντας την ενέργεια από τους αιώνες ζωή του. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα έργα που είχαν τοποθετηθεί , υπό τους ήχους απαλής μουσικής.




 

Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτέλεσε μέρος του project του γλύπτη Μανώλη Χαρκούτση με τίτλο «Τέχνη κατ΄ Αγρόν», το οποίο ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, με την τοποθέτηση γλυπτών μονόλιθων κοντά σε αρχαίες ελιές, «δέντρα κληρονομιάς», όπως τα ονομάζει. Συγχρόνως δημιουργούνται χώροι για καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Μάλιστα από τους διοργανωτές αυτής της συνάντησης που στήριξε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Ασιτών «Το Γοργολαϊνι», ήταν και ο ιδιοκτήτης του αρχαίου ελαιόδεντρου Ζαχαρίας Λεστάκης.


 


Ο ζωγράφος Μανώλης Στρατάκης εξέθεσε έργα του (active painting) γύρω και μέσα στον κορμό του αρχαίου δέντρου, τα οποία φώτισε με τον δικό του, ιδιαίτερο τρόπο. Ο κ. Στρατάκης επεσήμανε ότι ένα αρχαίο ελαιόδεντρο όπως η «Αρχόντισσα των Ασιτών» μας προσκαλεί «να ταυτιστούμε μαζί της και να αναλογιστούμε τις δικές μας ρίζες και πώς αυτές διαμορφώνουν την ταυτότητά μας». Τα έργα του Μανώλη Στρατάκη είναι ζωντανοί πίνακες που φωτίζονται από προβολείς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολύπλοκες χρωματικές παλέτες. 



Από την πλευρά του ο Μανώλης Χαρκούτσης, εξέθεσε το γλυπτό του με τίτλο «Ζωής Αντίγραφα» που είναι αφιερωμένο στα αρχαία ελαιόδεντρα της Κρήτης. Όπως ο ίδιος λέει, «μόνο η φύση μπορεί να δημιουργήσει ζωή και για τον λόγο αυτό πρέπει να την προστατεύουμε και να βρισκόμαστε πάντα σε συνεργασία μαζί της. Να μην της στερούμε, αυτό που δεν μπορούμε να της δώσουμε»



. «Τιμή για τον τόπο μας είναι το αρχαίο ελαιόδεντρο, αλλά και οι άνθρωποι που ήρθαν εδώ να το αναδείξουν» σχολίασε ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κάτω Ασιτών Γιώργος Φραγκιαδάκης, που επισήμανε την αγάπη που τρέφει για το αρχαίο δέντρο, ο συντοπίτης του, ιδιοκτήτης του ελαιόδεντρου Ζαχαρίας Λεστάκης. 




«Το προστατεύει, το περιποιείται, αναγνωρίζοντας την υψηλή αξία του Μνημείου της Φύσης, κάτι που δυστυχώς δεν κάνουν όλοι οι ιδιοκτήτες αρχαίων δέντρων», ανέφερε ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου , ο οποίος καταλήγοντας εξήγησε ότι το διοικητικό συμβούλιο όπως και όλος ο σύλλογος, υποστηρίζει κάθε προσπάθεια ανάδειξης του πολιτισμού της ελιάς και του ελαιολάδου.


ΑΠΕ ΜΠΕ

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........