Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και οι πόλεις φορούν τα γιορτινά τους - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και οι πόλεις φορούν τα γιορτινά τους

Σε λίγο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και εμείς μπορεί να το ξεχνάμε, αλλά κάποιες πόλεις έχουν μπει για τα καλά στο κλίμα των γιορτών...

Από εντυπωσιακά φωτισμένους δρόμους και πλατείες μέχρι παρελάσεις στολισμένων πλοίων, η κάθε πόλη έχει το δικό της τρόπο να γιορτάζει τα Χριστούγεννα. Ακολουθούν οι 10 που το καταφέρνουν καλύτερα.

Παρίσι, Γαλλία

parisi

Η πόλη του φωτός λάμπει έξτρα δυνατά τα Χριστούγεννα. Η Arc de Triomphe, η Place de la Concorde, το Champs-Élysées και όλα τα δέντρα στις λεωφόρους του κέντρου αστράφτουν από εκατοντάδες χιλιάδες μικρά και μεγάλα λαμπιόνια. Το Παρίσι έχει ακόμα και μία από τις γνωστότερες Χριστουγεννιάτικες αγορές του κόσμου όπου μπορεί κανείς να βρει όλων των ειδών τα εποχιακά στολίδια και γλυκίσματα. Το πιο μεγαλοπρεπές δέντρο είναι φυσικά αυτό μπροστά από την Παναγία των Παρισίων και η πιο εορταστική βιτρίνα είναι χωρίς αμφιβολία αυτή της Galeries Lafayette.

Πότε: Τα φώτα στη Champs-Élysées ανάβουν από 19 Νοεμβρίου μέχρι 24 Δεκεμβρίου, ενώ η αγορά μένει ανοιχτή από 9 Νοεμβρίου μέχρι 24 Δεκεμβρίου.


Μεντεγίν, Κολομβία

colombia

Η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Κολομβίας κάθε χρόνο τέτοιες μέρες προσφέρει ίσως το εντυπωσιακότερο θέαμα φωτός και χρωμάτων. Στο Μεντεγίν παίρνουν πολύ σοβαρά την παραδοσιακή αστική γιορτή του los alumbrados (που σημαίνει φωτισμός στα ισπανικά). Το los alumbrados περιλαμβάνει 14,5 εκατ. λαμπτήρες και 300 χιλιόμετρα καλωδίων, τα οποία φωτίζουν 21 πάρκα σε ακτίνα 4 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Η μεγάλη αυτή φιέστα διαρκεί ολόκληρο τον Δεκέμβριο κάνοντάς τον έναν από τους καλύτερους μήνες να επισκεφτεί κανείς την πόλη.

Για την καλύτερη θέα ολόκληρης της πόλης, σταθείτε δίπλα από τα λαμπερά στολισμένα δέντρα στην κορυφή του λόφου Cerro Nutibara.

Πότε: 3 Δεκεμβρίου με 11 Ιανουαρίου.


Σιγκαπούρη

singapouri

Εδώ και σχεδόν 30 χρόνια η Σιγκαπούρη γιορτάζει τα Χριστούγεννα με το ετήσιο Christmas Light-up στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Η καρδιά των εορτασμών χτυπά στην οδό Orchard όπου γιρλάντες από λαμπάκια κρέμονται από πάνω, τα χριστουγεννιάτικα έλατα συμπληρώνουν το διαφορετικά τροπικό τοπίο και τα καταστήματα συναγωνίζονται για το ποιο θα έχει την καλύτερη διακόσμηση. Μάλιστα υπάρχει και επίσημος διαγωνισμός για το «Best Dressed Building».Το απόγειο των εορτασμών είναι κατά τη διάρκεια των 9 ημερών του Celebrate Christmas in Singapore (CCIS), όταν η Orchard πλημμυρίζει από ζωντανή μουσική και λαμπερά άρματα που παρελαύνουν.

Πότε: 20 Νοεμβρίου με 2 Ιανουαρίου. (CCIS: 17-25 Δεκεμβρίου).


Καταρράκτες Νιαγάρα, Καναδάς

niagara

Πάνω από 3.000.000 πολύχρωμα λαμπιόνια και 125 animated light displays φωτίζουν τα 5χλμ. κατά μήκος του Niagara Parkway στην πόλη Οντάριο. Το Winter Festival of Lights είναι γνωστό ως το γεγονός που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη φωτεινή Καναδική-Αμερικάνικη σημαία καθώς και πολλά animated displays της Disney όπως η Μικρή Γοργόνα και οι 7 Νάνοι. Τα περισσότερα βράδια στις 21:00 λαμβάνει χώρα σόου πυροτεχνημάτων που φωτίζουν τον ουρανό.

Πότε: 6 Νοεμβρίου με 31 Ιανουαρίου.
Fun Fact: Οι καταρράκτες του Νιαγάρα φωταγωγήθηκαν για πρώτη φορά το 1860. Τότε χρησιμοποιήθηκαν περίπου 200 φώτα Bengal, ένα τύπος φώτων που χρησιμοποιούνταν για να κάνουν σινιάλα τα πλοία μεταξύ τους.


Newport Beach, Καλιφόρνια

kalifornia

Φέτος θα είναι η 102η φορά που θα διεξαχθεί η παλαιότερη και ομορφότερη παρέλαση πλεούμενων των ΗΠΑ. Πάνω από 150 σκάφη στολισμένα με φώτα και κινούμενες εικόνες με Άγιους Βασίληδες και χιονάνθρωπους περνάνε κάθε μέρα από το λιμάνι του Νιούπορτ για περίπου 3 ώρες κάθε βράδυ. Το καλύτερο μέρος να απολαύσετε το ξεχωριστό αυτό θέαμα είναι από τις προβλήτες και τους παραλιακούς πεζοδρόμους του Balboa Island όπου θα δείτε και τα σπίτια των ντόπιων περίτεχνα διακοσμημένα να λάμπουν μέσα στη νύχτα. Επίσης θα ακούσετε πολλές χορωδίες να λένε τα κάλαντα καθώς θα γεύεστε το ζεστό κακάο που πουλούν στην ύπαιθρο παιδάκια και νέοι της περιοχής. Συν τοις άλλοις, το φετινό θέαμα προβλέπετε να είναι έξτρα θεαματικό διότι το 2011 theme είναι «Lights, Camera – Christmas in Newport Beach».

Πότε: 15 με 19 Δεκεμβρίου.
Fun Fact: Η πρώτη παρέλαση αποτελούνταν από μονάχα εννέα σκάφη (8 κανό και μία γόνδολα) που για φως χρησιμοποίησαν μικρά Ιαπωνικά φαναράκια.


Βιέννη, Αυστρία

austria

Η παλιά κλασσική αρχιτεκτονική της Βιέννης παίρνει άλλη όψη όταν η πόλη λούζεται από χιλιάδες φωτάκια που τρεμοπαίζουν. Οι πιο εντυπωσιακοί δρόμοι είναι οι εμπορικοί Graben και Kärntnerstrasse, οι οποίοι γεμίζουν και από κόσμο την γιορτινή περίοδο. Το Rathaus, το παλιό δημαρχείο, λάμπει σαν το κάστρο που βγήκε από κάποιο παραμύθι, ενώ στο κέντρο της πλατείας Rathausplatz, η βασική Χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης είναι γεμάτη με χειροποίητα στολίδια και τοπικές λιχουδιές όπως τα ψητά μήλα, τα μελόψωμα και το ζεστό κρασί που ρέει άφθονα.

Πότε: από τέλη Νοεμβρίου μέχρι αρχές Ιανουαρίου.


Μαδρίτη, Ισπανία

ispania

Τα γιορτινά φώτα της Μαδρίτης είναι εμφανώς πιο κομψά και διακριτικά από άλλες πόλεις, αλλά δεν παύουν να είναι και άκρως εντυπωσιακά. Ειδικά στους πεζοδρόμους της Gran Via and Paseo del Prado. Η μεγαλύτερη Χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης γίνεται στην πασίγνωστη Plaza Mayor από το 1860, με πάνω από 100 πάγκους και τη δυνατότητα να βρει κανείς ό, τι μπορεί να αποζητάει, από χριστουγεννιάτικο δέντρο μέχρι μικρή διακοσμητική φάτνη.

Πότε: Δεκέμβριο μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.


Gramado, Βραζιλία

brazil

Μπορεί η παράδοση να είναι σχετικώς νέα, όμως από το 1986 η μικρή αυτή ορεινή πόλη μεταμορφώνεται τέτοιες μέρες στην πιο φωτεινή Christmas Wonderland του κόσμου. Το Natal Luz που σημαίνει Χριστούγεννα των Φώτων διαρκεί δύο μήνες το χρόνο και παρέχει στον επισκέπτη πάρα πολλά happenings από τα οποία μπορεί να διαλέξει. Τα σημαντικότερα είναι το Grand Christmas Parade (βραδινή παρέλαση αγγέλων, snow queens και Άγιων Βασίληδων επάνω στον πάγο, που γίνεται κατά μήκος της Avenida das Hortênsias), και το Nativitaten (μία ανοιχτή όπερα με σιντριβάνια που χορεύουν, καθώς και πυροτεχνήματα στη λίμνη Joaquina Rita Bier).

Πότε: 4 Νοεμβρίου μέχρι 16 Ιανουαρίου.


Μελβούρνη, Αυστραλία

australia

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, θα δείτε πολλούς φουσκωτούς χιονάνθρωπους και Άγιους Βασίληδες στην Αυστραλιανή πόλη. Ειδικότερα η Ivanhoe, ένα προάστιο της Μελβούρνης, είναι ξακουστό ότι φιλοξενεί την καλύτερη φωταγωγία στον πλανήτη, μαζεύοντας κάθε χρόνο μέχρι και 20.000 επισκέπτες κατά τη διάρκεια του 9ήμερου φεστιβάλ Christmas Lights on the Boulevard. Το φεστιβάλ γίνεται πάντα μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα και εκτός από τις κλασικές γιορτινές φιγούρες (έλκηθρα, ταράνδους, αγγελάκια κλπ), θα δείτε και εκθαμβωτικά καγκουρό.

Πότε: Αρχές Νοεμβρίου μέχρι τέλη Δεκεμβρίου.


Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

usa

Και βέβαια, από μια τέτοια λίστα, δε θα μπορούσε να λείπει η Νέα Υόρκη. Η γιορτινή περίοδος αρχίζει επίσημα κάθε χρόνο στις 30 Νοεμβρίου με το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Rockefeller Center και η πόλη μετατρέπεται σε ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι που αγγίζει όλες τις αισθήσεις. Η μυρωδιά από τα ζεστά κάστανα που πουλούν οι πλανόδιοι πωλητές κατακλύζει τους δρόμους, όπου και να στρέψει κανείς το κεφάλι του θα δει και από ένα ice ring με μικρούς και μεγάλους να στροβιλίζονται χαρούμενοι και το Central Park μετατρέπεται σε ένα παραμυθένιο μέρος όπου τα δέντρα ακτινοβολούν με το φως από εκατομμύρια λαμπάκια. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στους στολισμούς της κάθε βιτρίνας, μιας και φαίνεται να υπάρχει ένας άτυπος συναγωνισμός ανάμεσα στα μεγάλα καταστήματα της πόλης, όπως τα Bloomingdale’s, Macy’s, Saks Fifth Avenue, για το ποιο θα έχει την εντυπωσιακότερη.

Πότε: Από την Ημέρα των Ευχαριστιών (τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου) μέχρι και μία εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά.
- See more at: http://www.neanews.gr/2011/12/blog-post_2986.html#sthash.Ig5XQXvo.dpuf

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ
.........