Με πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ευγενίου η Σητεία εόρτασε την πολιούχο και προστάτη της Αγία Αικατερίνη - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Με πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ευγενίου η Σητεία εόρτασε την πολιούχο και προστάτη της Αγία Αικατερίνη

Με ξεχωριστή λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και πάνδημη συμμετοχή του ευσεβούς Σητειακού λαού πανηγύρισε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 ο Ιερός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Αικατερίνης, πολιούχου και προστάτιδος της πόλεως της Σητείας. Τον φετινό εορτασμό λάμπρυνε η παρουσία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου του Β´, ο οποίος προεξήρχε της πανηγύρεως.

 


Ανήμερα της εορτής τελέσθηκαν η ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, και στη συνέχεια η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος και συνιερούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος και ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. 
Πριν την Απόλυση ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος προσφώνησε κατάλληλα τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο, επισημαίνοντας ότι «αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και ευλογία για τη λαμπροφορούσα και εορτάζουσα Σητεία η παρουσία σας στην πανήγυρη της πανσόφου Νύμφης του Χριστού Αγίας Αικατερίνης, την οποία, οι φιλοπάτορες και φιλάγιοι πρόγονοί μας επέλεξαν ως προστάτιδα και πολιούχο της πόλεως της Σητείας, που δοκιμάστηκε από τις πρόσφατες πλημμύρες». 

 

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχαρίστησε εγκάρδια τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο και Πρόεδρο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης κ.κ. Ευγένιο, καθώς και τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο, οι οποίοι όδευσαν «οδόν μακράν» για να συμπανηγυρίσουν με τον ευλογημένο Σητειακό λαό, καθώς και τους παριστάμενους Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τον Γ. Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Εμμαν. Κουτουλάκη, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος κ. Γεώργιο Αλεξανδράκη και τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Ζερβάκη. Τέλος διαβεβαίωσε τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ευγένιο ότι «όλοι είμαστε ενωμένοι γύρω από το σεπτό πρόσωπό σας», και του ευχήθηκε ταπεινά η πάνσοφος Νύμφη του Χριστού Αγία Αικατερίνη να πρεσβεύει στον Θεό για να χαρίζει σοφία, υγεία σταθερή, ενδυνάμωση στα καθήκοντά του, μακροημέρευση και καλλίκαρπη Αρχιεπισκοπική διακονία.

 

Ακολούθως, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος ομίλησε εμπνευσμένα, σημειώνοντας ότι «προσήλθαμε ταπεινοί προσκυνητές και να αποδώσουμε ευχαριστήρια μεγαλυνάρια στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Αικατερίνη, πολιούχο και προστάτιδα της Σητείας, η οποία διακρατεί τα ζώπυρα της πίστεως. 

 

Στη Σητεία της αληθινής ανθρωπιάς, της λογιοσύνης, της αγιοσύνης και της ανδρειοσύνης, την πατρίδα του Μύσωνα, που έχει γεννήσει ανθρώπους τους πνεύματος και των γραμμάτων, του καλλιτεχνικού στερεώματος και της μουσικής παράδοσης. Η Αγία Μεγαλομάρτυς Αικατερίνη δεν είναι απλή πολιούχος της αλλά τύπος και υπογραμμός, παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους κατοίκους της Σητείας, που σε λίγες ημέρες έχει σκεπάσει τις πληγές από τις πρόσφατες πλημμύρες». 

 

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην κατά Θεόν σοφία, την πύρωση της πίστης, την αληθινή λεβεντιά, τα βασανιστήρια και το μαρτύριο της αγίας - σκηνές του οποίου ιστορήθηκαν στον τοιχογραφκό διάκοσμο του πανηγυρίζοντος ναού - στο μαρτύριο των 150 ρητόρων και της συζύγου του αυτοκράτορος Μαξεντίου, βασιλίσσης Φαυστίνας, και υπογράμμισε ότι όλοι έχουμε ανάγκη το παράδειγμά της Αγίας Αικατερίνης. Ευχήθηκε να προσπαθήσουμε να της ομοιάσουμε στο θάρρος, την υπομονή, την ελπίδα, την αγάπη και στην πίστη της προς τον Χριστό, για να λαμβάνουμε δύναμη και να ξεπερνούμε τα εμπόδια, τα προβλήματα και τις δοκιμασίες της παρούσας ζωής.  

 

Επίσης, θυμήθηκε τον λαμπρό εορτασμό για τα 100 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του πανηγυρίζοντος ναού, το έτος 1999, οπότε συμμετείχε ως Επίσκοπος Κνωσού, αναστορήθηκε τα κείμενα του αειμνήστου Μιχ. Καταπότη στο περιοδικό «ΜΥΣΩΝ» και τόνισε ότι η Σητεία είναι ένας φάρος πνεύματος στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως σημείωσε, αν και ο τόπος της φαίνεται τραχύς και άνυδρος, εντούτοις έχει βαθιές πηγές για να αρδεύσει τις ψυχές μας και ευχήθηκε ο Θεός να ευλογεί πλούσια τους ανθρώπους της και τους όπου γης Σητειακούς.

 

Ακολούθησε, για πρώτη φορά μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η καθιερωμένη λιτάνευση της σεπτής εικόνος και των ιερών λειψάνων της Αγίας Αικατερίνης που φυλάσσονται στον πανηγυρίζοντα ναό στις κεντρικές οδούς και την πλατεία της πόλεως, κατά την οποία συμμετείχε ο Ιερός Κλήρος της περιοχής, οι Αρχές και ο ευσεβής λαός της πόλεως, με επικεφαλής τους τρεις Σεβ. Αρχιερείς. Τιμές απέδωσε η μπάντα του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και η Φιλαρμονική του Δήμου Σητείας, ενώ την σεπτή εικόνα και τα ιερά λείψανα συνόδευαν νέοι και νεάνιδες με παραδοσιακές στολές από το Λύκειο Ελληνίδων Σητείας, και στο Ηρώο, στην κεντρική πλατεία της πόλεως, αναπέμφθηκε η καθιερωμένη δέηση.   

 

Στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιώτατος Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού Σητείας, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης, Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Θεολόγος Παπαλεβιζάκης, Αδελφός της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Αρκαδίου Ρεθύμνου, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Κύριλλος Χριστοφής, Αδελφός της Ι. Μονής Επανωσήφη Ηρακλείου, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης, ιερατικώς προϊστάμενος του Ι. Κ. Ναού Αγ. Φωτεινής Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Σταμάτιος Μηλαθιανάκης, Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Καμαριανής πόλεως Ηρακλείου, οι Αιδεσ/τοι Εφημέριοι των Ενοριών της πόλεως Σητείας Πρωτ. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης, Πρωτ. Νικόλαος Παθιάκης, Σκευοφ. Εμμανουήλ Αυγουστινάκης και Ιερεύς Νικόλαος Ροδουσάκης, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος και Ηγούμενος της Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης εκτέλεσε χρέη τελετάρχη.


Έψαλαν ο υπεύθυνος Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως στη Σητεία Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικόλαος Αλεξάκης με τους συνεργάτες του Ιεροψάλτες στο δεξιό χορό, και οι Ιεροψάλτες του ναού στον αριστερό χορό, με επικεφαλής τον κ. Αθαν. Περιστέρη.

 

Την πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Γεν. Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Εμμαν. Κουτουλάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος  Αντιναύαρχος κ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, οι Αντιδήμαρχοι, η Πρόεδρος και Μέλη του Δημ. Συμβουλίου Σητείας, εκπρόσωπος της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος, ο εκπρόσωπος της 11ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου Προειδοποίησης (Μ.Σ.Ε.Π.) Ζήρου Επισμηναγός κ. Ευάγγελος Καλαφάτης, ο Διοικητής του  Αστυνομικού Τμήματος Σητείας κ. Εμμανουήλ Βουτυράκης, ο Λιμενάρχης Σητείας Υποπλοίαρχος κ. Ιωάννης Ψαράκης, ο Διοικητής του Κλιμακίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σητείας Επιπυραγός κ. Παύλος Καπετανάκης, οι πρώην Δήμαρχοι Σητείας κ. Θεόδ. Πατεράκης κα

 

Οι κ. Νικ. Κουρουπάκης, και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος ευσεβών χριστιανών της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής της Σητείας.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τον πέρας της πανηγύρεως ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος και οι Σεβ. Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, συνοδευόμενοι από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Σητείας κ. Γεώργιο Ζερβάκη, τον Αρχηγό του Λ.Σ. κ. Γεώργιο Αλεξανδράκη, μετέβησαν στο Λαογραφικό Μουσείο Σητείας, όπου ξεναγήθηκαν στα εκθέματα του μουσείου από τον Αντιπρόεδρο του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας «Βιτσέντζος Κορνάρος» κ. Γεώργιος Τσικαλάκη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ
.........