Η κοπή της Bασιλόπιτας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας

 Μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα και σύμφωνα με το εκκλησιαστικό έθος το εσπέρας του Σαββάτου 31 Δεκεμβρίου 2023 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ευλόγησε τη Βασιλόπιτα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και παρουσία των τοπικών αρχόντων και πιστών της περιοχής της Ιεράπετρας.


Προηγήθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της κατά σάρκα περιτομής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και της μνήμης του Μεγάλου Βασιλείου, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, ο οποίος στο τέλος της Ακολουθίας μετέβη στην είσοδο του ναού και, περιστοιχούμενος από τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Ιωάννη Ανδρουλάκη άκουσε τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράπετρας.

Ακολούθησε η ευλόγηση της Βασιλόπιτας από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο. Στη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι με την ακολουθία του Εσπερινού εισερχόμαστε στον νέο έτος, αφήνοντας πίσω μας το 2022, το οποίο ταλαιπώρησε την ανθρωπότητα σωματικά και ψυχικά κυρίως με τον κορωνοϊό, αλλά και με τον πόλεμο στην Ουκρανία, που δυστυχώς ανέδειξε για άλλη μια φορά τις παθογένειές μας. Όπως σημείωσε, η αλλαγή του χρόνου αποτελεί μία ευκαιρία να ανασκοπήσουμε τα γενόμενα του απερχόμενου έτους και να αξιοποιούμε δημιουργικά τον χρόνο της ζωής μας. Καθημερινά η Εκκλησία μας με τη λειτουργική δέηση «τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής ημών εν ειρήνη και μετανοία εκτελέσαι» αιτείται να είμαστε ειρηνικοί και όχι ερειστικοί, φιλεύσπλαχνοι, συμπονετικοί, να αγαπάμε και να συμπονούμε τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, αλλά και να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, ώστε το νέο έτος που μας χαρίζει ο Θεός να είναι πράγματι καινούργιο.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους Αιδεσιμωτάτους Ιερείς, οι οποίοι, με πολύ φιλότιμο, μεράκι και αγάπη εργάζονται χωρίς ωράριο για να εξυπηρετούν τις λειτουργικές, λατρευτικές και λοιπές ανάγκες των Ενοριών της πόλεως και των Τοπικών Κοινοτήτων, που διαθέτουν πολλά εξωκκλήσια, τα οποία ανήγειραν από ευλάβεια οι πρόγονοί μας όταν τα χωριά μας έσφυζαν από ζωή. Εμείς έχουμε χρέος ιερό να συντηρήσουμε αυτούς τους ναούς, να τους προβάλλουμε να τους αναδείξουμε και να τους παραδώσουμε στους επιγενόμενους.  

Ακόμα ευχαρίστησε τους παριστάμενους Ιεροψάλτες που στελέχωσαν τους δύο χορούς, οι οποίοι διακονούν στα ιερά αναλόγια, και ιδιαιτέρως τον ψάλλοντα με το Πατριαρχικό ύφος και το παραδοσιακό μέλος της Μητρός Εκκλησίας της Κων/πόλεως Διευθυντή της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγ. Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη. Επίσης, ευχαρίστησε τους Επιτρόπους που «κλέβουν» από τον πολύτιμο χρόνο τους και εθελοντικά και φιλότιμα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις Ενορίες τους. Στη συνέχεια απηύθυνε ευχαριστίες στον παριστάμενος Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιο Καλαντζάκη και τους συνεργάτες του για την αγαστή συνεργασία, και στον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Ιωάννη Ανδρουλάκη, τονίζοντας ότι στο πρόσωπό του βλέπουμε την άριστη συνεργασία Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης με την Περιφέρεια Κρήτης, και ανέφερε ότι ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης του κτηριακού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης καθώς και ότι άλλα έργα βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας. 

Τέλος, ευχαρίστησε όλο το εκκλησίασμα που συμμετέχει ενεργά στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας και παρότρυνε όλοι να μην είμαστε μόνο κατ’ όνομα Χριστιανοί αλλά κατ’ ουσίαν, ως μέλη της Σώματος της Εκκλησίας με κεφαλή τον Χριστό.

Στην κατακλείδα της ομιλίας του ευχήθηκε εγκάρδια στο εκκλησίασμα το νέο έτος 2023 να είναι γεμάτο υγεία, αγάπη, ομόνοια, πρόοδο και με τη Χάρη του Θεού. Στη συνέχεια ο Σεβ. κ. Κύριλλος διένειμε τη Βασιλόπιτα και το εγκόλπιο ημερολόγιο του νέου έτους, που είναι αφιερωμένο στους ιερούς ναούς και τα χριστιανικά μνημεία Ενοριών Τουρλωτής και Μυρσίνης Σητείας, ευχηθείς στον καθένα ξεχωριστά καλή και ευλογημένη χρονιά.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού και στην κοπή της Βασιλόπιτας έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Σκαρβέλης και οι Εφημέριοι της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη και κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας κ. Γεώργιος Αγγελάκης και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων και πολλοί ευσεβείς χριστιανοί από την ευρύτερη περιοχή. Σε όλους προσφέρθηκε δεξίωση με παραδοσιακά κεράσματα στο Αρχονταρίκι του ναού.

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........