Έλλειψη ενδιαφέροντος των ιατρών για τη συμμετοχή τους στον θεσμό του “οικογενειακού γιατρού” - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Έλλειψη ενδιαφέροντος των ιατρών για τη συμμετοχή τους στον θεσμό του “οικογενειακού γιατρού”

 Όπως ήδη γνωρίζετε, υπάρχει απροθυμία των ιατρών να ενταχθούν στον θεσμό του «οικογενειακού γιατρού», ο οποίος άρχισε να λειτουργεί από την 1η Σεπτεμβρίου. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, καθώς και οι ιδιώτες ιατροί οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ, δεν εκφράζουν τη θέληση να ενταχθούν στον θεσμό για τους λόγους τους οποίους ήδη γνωρίζετε και ως εκ τούτου προκαλεί σκεπτικισμό, γιατί δεν προβαίνετε σε αλλαγές του συγκεκριμένου πλαισίου. Είναι φύση αδύνατον να καλούνται οι ιατροί του δημοσίου να αναλάβουν 2.000 πολίτες, εκ των οποίων τους πρώτους 1.500 δωρεάν ανεξαρτήτως του αριθμού των ετήσιων επισκέψεών τους. Για τους λοιπούς δε 500, μέχρι να συμπληρωθεί το όριο των 2.000, το κράτος καταβάλλει το ποσόν των 20 € ετησίως. Στους δε ιδιώτες ιατρούς η εφάπαξ ετήσια αμοιβή καλύπτεται ηλικιακά από το ποσό των 20 έως 45 €. Ως εκ τούτου, ο ιδιώτης ιατρός υποχρεούται με το κλιμακωτό ηλικιακό ποσόν των 20, 30 ή 45 € να εξετάζει για ένα έτος έναν ασθενή, ανεξαρτήτως αριθμού επισκέψεων, για 15 λεπτά του οποίου η συνάντηση θα καθορίζεται αυτομάτως μέσω του κεντρικού συστήματος. 


Πλέον δε αυτού κινδυνεύει να απωλέσει και τους δικούς του ασθενείς, καθιστάμενος ουσιαστικά δημόσιος υπάλληλος πέραν του γεγονότος των εφημεριών σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, όταν τον ορίζει το κεντρικό σύστημα. Για τους ανωτέρω λόγους, οι ιδιώτες ιατροί δεν εκφράζουν την προθυμία να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στον ανωτέρω θεσμό, ο οποίος οδηγείται σε πλήρη αποτυχία, ένεκα και του γεγονότος ότι ο αριθμός των ιατρών του δημοσίου δεν επαρκεί.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ.Υπουργός:

Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε, ώστε να δελεάσετε τους ιατρούς να μετέχουν του θεσμού, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών, της μειώσεως του αστρονομικού αριθμού των

2.000 πολιτών ανά ιατρό κλπ.;

Ο ερωτών Βουλευτής ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


Αναφορικώς με την με αρ. 666/03.11.2022 ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Χήτα Κ., με θέμα «Έλλειψη ενδιαφέροντος των ιατρών για τη συμμετοχή τους στον θεσμό του ‘οικογενειακού γιατρού’», σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Το εν λόγω ερώτημα έχει απαντηθεί στο Δελτίο Τύπου της 13ης Οκτωβρίου2022 και σας παραθέτουμε το σχετικό κείμενο: «Πάνω από 4,5 εκ. πολίτες αγκάλιασαν σε λιγότερο από τρεις μήνες τον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού. Το 50% της χώρας και σχεδόν το 65% άνω των 65 ετών που κάνουν χρήση του συστήματος υγείας και έχουν και μεγαλύτερη ανάγκη περίθαλψης έχουν εγγραφεί στον Προσωπικό γιατρό. 


Περισσότεροι από 3.400 γιατροί έχουν ενταχθεί στο σύστημα και χθες άνοιξαν οι αιτήσεις για τις 10 ειδικότητες προκειμένου να ενταχθούν στον Προσωπικό γιατρό. Ήδη την πρώτη ημέρα 50 γιατροί των 10 ειδικοτήτων δήλωσαν ότι μπαίνουν στο σύστημα του Προσωπικού γιατρού. Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σημειώνει ότι "η πρώτη μέρα του ανοίγματος των ειδικοτήτων δείχνει ότι θα έχουμε περισσότερους γιατρούς και άρα οι πολίτες θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογής γιατρού. 


Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά προς αποφυγή κάθε παρερμηνείας ότι ο προσωπικός γιατρός είναι μια επιπλέον δωρεάν παροχή της πολιτείας προς τον πολίτη και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η ελεύθερη πρόσβαση του ασθενούς στο σύστημα υγείας, είτε αφορά τις εξετάσεις, είτε αφορά τη συνταγογράφηση».

Σελίδες απάντησης: 2 Σελίδες συνημμένων: Σύνολο σελίδων: 2

2

Ως προς τα «επιπλέον κίνητρα» επισημαίνεται πως ο Θεσμός του Προσωπικού Ιατρού είναι ένας νέος θεσμός, λειτουργικός και δυναμικός στην πορεία υλοποίησής του μελετάται σοβαρά η χορήγηση επιπλέον κινήτρων για την προσέλκυση περισσότερων ιατρών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Βουλευτή κ. Χήτα Κ. ΕΣΩΤ. ΔΙΑΝΟΜΗ: Γρ. Υπουργού Γρ. Αναπλ. Υπουργού Γρ. Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ......... .........

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΑΣ