«Η μαγκιά είναι να μη βάλεις νερό στο τσικάλι». Αυτό λέει ο Νίκος Λουγιάκης,που από μικρο παιδί ζει στη Γαύδο, για το «τσιγαριαστό». Ένα ξεχωριστό, αλλά και διάσημο πλέον, κρητικό παραδοσιακό φαγητό, με τη θεϊκή γεύση, αν τηρήσεις τους παραδοσιακούς κανόνες στα υλικά και στο μαγείρεμα.
«Το τσιγαριαστό του Νικόλα». Είναι ένα φαγητό, που, χωρίς να διαβάσει ένα βιβλίο, ο Νίκος Λουγιάκης, καμιά συνταγή, τόχει μαγειρέψει εκατοντάδες φορές, καθώς ζούσε μόνος και ελεύθερος μέσα στη φύση, κοντά στα ζωντανά, που εξέτρεφε κάθε χρόνο στο ακριτικό νησί. Αλλά και από την στιγμή, που παντρεύτηκε, αφού είχε πλέον αποκτήσει ειδικότητα και προπαντός παραδοσιακή εμπειρία.
Συνήθως χρησιμοποιεί κρέας από ρίφι (νεαρό κατσίκι), που τρέφεται και μεγαλώνει στη Γαύδο, με 100% βιολογικές τροφές, απ΄ευθείας από τη φύση, με την αλμύρα της θάλασσας να συνοδεύει αυτές τις τροφές.
Τι κάνει; Βάζει στην κατσαρόλα δυο κρεμμύδια ψιλοκομμένα, ρίχνει μέσα καλό λάδι, το κρέας, αλάτι και πιπέρι .Όλα αγνά υλικά. Καθώς το ψιλοκομμένο κρεμμύδι λιώνει, γλυκαίνει το κρέας. Από κει και πέρα το μυστικό είναι ένα: Σιγανή φωτιά και υπομονή. σιγανή φωτιά και υπομονή. Και βέβαια προσοχή να μην κολλήσει το κρέας, καθώς τα υγρά θα φεύγουν. Αν αναγκαστούμε να ρίξουμε νερό, επειδή κόλλησε το κρέας, το παιχνίδι το χάσαμε.
Με σιγανή φωτιά και υπομονή στο μαγείρεμα και χωρίς τη συνδρομή του νερού, στο τέλος, μετά από περίπου μιάμιση ώρα, το αποτέλεσμα, όσον αφορά τη γεύση, θάναι εξαιρετικό από κάθε άποψη. Πεντανόστιμο…

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου Φίλων του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη!
Ψηφιακός Ιστορικός Πλοηγός Νεότερης Ιστορίας Κρήτης 1821–1913 από την επανάσταση στην Ένωση
Ένα βήμα πιο κοντά η ανάδειξη του κόλπου του Δερματά
.
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αυτόματης απόδοσης Προσωπικού Αριθμού - 9,3 εκατ. πολίτες τον διαθέτουν πλέον
ΑΑΔΕ: Απλήρωτοι φόροι 7,2 δισ. ευρώ το δεκάμηνο 2025 - Κάτω από 3,9 εκατ. οι οφειλέτες
Ποια ζητήματα πρέπει να διαχειριστούμε άμεσα για το δημογραφικό - Ο Α. Αλεξόπουλος, επικεφαλής του Κέντρου Κρήτης ΟΟΣΑ για τη Δυναμική των Πληθυσμών
Αγορά ακινήτων: Πώς μεταπωλείται σωστά ένα πολυτελές ακίνητο στην Ελλάδα
Το ChatGPT στα χέρια εκπαιδευτικών και μαθητών
Δυναμική παρουσία του Πανεπιστημίου Κρήτης στην έκθεση InnoDays 2025: 1ο και 3ο βραβείο για φοιτητικές ομάδες στο Hackathon Καινοτομίας
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List” 85 μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως
Η παχυσαρκία επηρεάζει τη γονιμότητα - Τι δείχνουν μελέτες
ΠΟΥ: Οι θάνατοι από ελονοσία αυξήθηκαν το 2024 και οι μειώσεις στη χρηματοδότηση ενέχουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου
Οι γυναίκες έχουν υψηλότερο γενετικό κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτη
Η ψυχολογική και σωματική προετοιμασία πριν από χειρουργική επέμβαση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Ελένη Βατσινά: Αναγκαία η άμεση εθνική στρατηγική για το κρητικό ελαιόλαδο

Το Πρόγραμμα Προβολών Του ΣΙΝΕ ΜΙΝΩΑ Στη Σητεία
Όταν ληγμένα χάπια και κάψουλες γίνονται ζωντανά έργα τέχνης στο Νοσοκομείο και σε Φαρμακεία του Ρεθύμνου
Το Τέμενος Βελή Πασά στην πόλη του Ρεθύμνου
Aνάκτορο Αρχανών: Οι Μινωίτες το προστάτευαν από τις φυσικές καταστροφές
Ενα οικιστικό συγκρότημα στα Χανιά έργο Τέχνης.
Οι Ανασκελάδες Τα Κακά Πνεύματα, Δαιμονικά Και Συγγενείς Του Διαόλου
Το Πλοίο «Ρεγγίνα» Με Το Τεράστιο Φορτίο Χασίς Ανοικτά Της Άρβης
Το Λουτράκι του Δήμου Μαλεβιζίου
Οι Μουρνιές του δήμου Ιεράπετρας
Επίεσκεψη στο χωριό Αντισκάρι του Δήμου Φαιστού
Το χωριό Κάμποι του δήμου Χανίων
Το χωριό Κανδήλα του δήμου Γόρτυνας
Τα Ιωάννινα, επίσης γνωστά ως Γιάννενα
Ο Βόλος από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας.
Η Λαμία πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας
Η Λιβαδειά ή Λεβαδειά (παλαιότερα) ή Λεβάδεια (αρχαία ονομασία) η πόλη της Στερεάς Ελλάδας
Η Ηρωική Πόλη της Νάουσας
Τα Βάρβαρα Ο Χυλός Που Ετοιμάζουν Οι Πιστοί Την Παραμονή Της Αγίας Βαρβάρας
Συνταγή για κέικ κάστανο με σοκολάτα
Η Σφακιανή Πίτα Γέννημα Της Χώρας Των Σφακίων
Το καυστικό βίντεο που ετοίμασε το ΠΑΜΕ για το αντεργατικό έκτρωμα.
Τα περάσματα του Αλέκου Σακελλάριου απο την μεγάλη οθόνη
70 χρόνια «Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο»: Το παρασκήνιο της αγαπημένης κλασικής ταινίας



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου