Εφυγε απο την ζωη ο Μαρκος τοτ Ηρακλειου, μια μορφη που εκπροσωπησε μια ολοκληρη εποχη. - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Εφυγε απο την ζωη ο Μαρκος τοτ Ηρακλειου, μια μορφη που εκπροσωπησε μια ολοκληρη εποχη.

 

Εφυγε απο την ζωη ο Μαρκος τοτ Ηρακλειου, μια μορφη που εκπροσωπησε μια ολοκληρη εποχη στο Ηρακλειο του χθες.

Ο Μάρκος ο καλοκάγαθος “Στρατηγός”με τη στρατιωτική στολή του, ο πιο ωραίος "τρελός" με την χαρακτηριστική του φιγούρα και το καλοσυνάτο χαμόγελο, έκλεισε το δικό του κεφάλαιο ….
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΡΚΟΣ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ή ΓΑΛΟΝΑΣ ??
(ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΑΝ)
Ένας από τους γραφικούς τύπους του Ηρακλείου - που επιζεί μέχρι και σήμερα - μια χαρακτηριστική φυσιογνωμία με ιδιαίτερα έντονα προσωπικά στοιχεία, που έκαναν περισσότερο αισθητή την παρουσία του στην κοινωνία του Ηρακλείου από το 1960 μέχρι πριν λίγα χρόνια, ήταν ο Μάρκος ο Στρατηγός.
Ο Μάρκος ο επονομαζόμενος στρατηγός ή γαλονάς, αρεσκόταν να φορεί στρατιωτική στολή με γαλόνια, επωμίδες, σιρίτια, κορδόνια, παράσημα και να κυκλοφορεί στο Ηράκλειο, χειμώνα ή καλοκαίρι. Κυκλοφορώντας στους δρόμους του Ηρακλείου με τη στρατιωτική στολή επεδίωκε να τον χαιρετίσεις στρατιωτικά εσύ πρώτος ως «κατώτερος» του με τον απαιτούμενο σεβασμό, για να σου ανταποδώσει αυτός τον χαιρετισμό Του, σύμφωνα με την στρατιωτική ιεραρχία ως «ανώτερος» σου.


Πολλές φορές σε «διέταζε» να στέκεσαι μπροστά του σε θέση προσοχής, για να σου δίνει στρατιωτικά «παραγγέλματα» και ‘σύ να τα εκτελείς με πειθαρχία.
Άλλοτε τον συναντούσαμε να κυκλοφορεί με ένα τιμόνι αυτοκινήτου στα χέρια, αισθανόμενος ότι οδηγούσε τροχοφόρο όχημα ο οποίος πολλές φορές ακολουθούσε το αστικό λεωφορείο από το κέντρο του Ηρακλείου μέχρι και το Ατσαλένιο που ήταν το σπίτι της μητέρας του και επέστρεφε από την ίδια διαδρομή που ακολουθούσε το λεωφορείο της συγκεκριμένης γραμμής.


Σε κάθε φωτεινό φανάρι σταματούσε και όταν άναβε το πράσινο φως έδινε το σύνθημα στους οδηγούς να ξεκινήσουν. Άλλοτε σταματούσε σε διασταυρώσεις των δρόμων και «εκτελούσε χρέη τροχονόμου», με τη σφυρίχτρα στο στόμα και την επιβλητική αυστηρότητα, επιβάλλοντας στους οδηγούς να τον υπακούν στις υποδείξεις του.


Ο Μάρκος ήταν ο «δικός» μας άνθρωπος, ένας καλοκάγαθος, ακίνδυνος, αγαπητός και ευχάριστος άνθρωπος σε όλους τους συνανθρώπους του στο Ηράκλειο, που όταν του μιλούσες πάντα γελούσε, πάντα σε γλυκοκοίταζε επιδιώκοντας να του πεις και να σου πει ένα γλυκό λόγο. Ο Μάρκος κατοικούσε με τη μητέρα του την κυρία Σοφία στο Ατσαλένιο, η οποία τον υπεραγαπούσε, τον φρόντιζε και τον νοιαζόταν.


Η κυρία Σοφία ήταν μικρασιάτικης καταγωγής, μια ευγενική, καλοσυνάτη και εργατική κυρία, όπου την δεκαετία του ’60 εργαζόταν στο γνωστό ζαχαροπλαστείο του κ. Ραφτόπουλου στη λεωφόρο Δικαιοσύνης και ήταν αγαπητή τόσο από το αφεντικό, όσο και από το προσωπικό και τους πελάτες του καταστήματος.


Ο Μάρκος ήταν λάτρης του ωραίου φύλλου. Όσοι τον έζησαν από κοντά θυμούνται ότι, του άρεσε να κοιτάζει με τις ώρες τις κούκλες στις διάφορες βιτρίνες των γυναικείων καταστημάτων και να τις θαυμάζει με παθιασμένη την έκφραση της … επιθυμίας !!!. Απ’ ότι θυμούνται και διηγούνται διάφοροι Ηρακλειώτες που τον έζησαν και τον γνώρισαν από πολύ κοντά, λένε ότι ήταν αρκετά … «μερακλής» με … τις γυναίκες !!!


Ο Μάρκος με το δικό του επίπεδο νοημοσύνης ήταν και συνεχίζει να είναι ένα παράδειγμα Ανθρωπιάς με πραγματικά αισθήματα και σεβασμό στους συνανθρώπους του. Τα τελευταία χρόνια ζει στον ξενώνα ηλικιωμένων «Φιλική Εστία» στις Κάτω Γούβες, ενώ ήδη βρίσκεται στα μισά της 8ης δεκαετίας της ζωής του.


Οι Ηρακλειώτες που έζησαν από κοντά το Μάρκο δεν θα ξεχάσουν ποτέ τον Άνθρωπο με την παιδική καρδιά που αγαπούσε και σεβόταν όλους τους συνανθρώπους του στο Ηράκλειο και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά !!!


ΣΗΜ. Τα παραπάνω περιστατικά από τη ζωή του Μάρκου, είναι μια ελάχιστη αναφορά στις γραφικές συνήθειες του, για τις οποίες τον αγαπήσαμε και δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ … !!!
Γ. Μ.
MARKOS

 Τη 10ετία του 60 ( Γυμνασιακά χρόνια) ήταν η Μασκότ της παρέας , με απίθανες καλοκαιρινές βραδινές παρέες, υπέροχες πλάκες με πειράγματα στους περαστικούς που σεινηδειτά συμμετείχαν χωρίς παρεξηγήσεις .Υπέροχες θύμησες μιας ανεπανάληπτης εποχής.
Κρατούσε πότε ένα τιμόνι και έκανε ότι οδηγούσε και πολλές φορές ερχόταν με ένα αεροβόλο (σφραγισμένο) και πυροβολούσε υποτίθετε τις γάτες. Ωραίος με γύρισε πολλά χρόνια πίσω μακάρι όλοι να είχαν την αθοώτητά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ
.........