Πράσινο & Μωβ: Να διαφυλαχτεί το απόρρητο της επικοινωνίας και η λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών! - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Πράσινο & Μωβ: Να διαφυλαχτεί το απόρρητο της επικοινωνίας και η λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών!

 


Η Συμμαχία «Πράσινο & Μωβ» εκφράζει την ανησυχία της για τις πληροφορίες πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να επέμβει στη λειτουργία της ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών). Στόχο της φαίνεται πως έχει να αλλάξει τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΔΑΕ ή/και να αντικαταστήσει τον επικεφαλής της κ. Χρήστο Ράμμο ή/και να την καταργήσει (!), ώστε να απαλλαγεί από τον έλεγχο της Ανεξάρτητης Αρχής. 
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιδιώκει να παραμείνουν ανεξέλεγκτες οι «επισυνδέσεις» στα τηλέφωνα των συμπολιτών μας που παρακολουθεί επισήμως η ΕΥΠ ενώ η ΑΔΑΕ ανακοίνωσε πως επιδιώκει να τις ελέγξει, όπως έχει καθήκον να πράξει.  Στο ζήτημα των υποκλοπών, δυστυχώς μία σειρά από «αρμοί της εξουσίας» (από το Κοινοβούλιο, τα ΜΜΕ, τη Δικαιοσύνη) λειτουργούν ως το «μακρύ χέρι» στο κυβερνητικό σχέδιο για συγκάλυψη του σκανδάλου.  Όμως το απόρρητο των επικοινωνιών είναι βασικό συνταγματικό δικαίωμα, το μόνο που ο συνταγματικός νομοθέτης χαρακτηρίζει ως «απόλυτα απαραβίαστο». Δυστυχώς η κυβέρνηση παρακολουθεί χιλιάδες Έλληνες πολίτες. Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της ΑΔΑΕ, το 2021 έγιναν 15.475 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν άρση απορρήτου για «λόγους εθνικής ασφάλειας», έναντι 13.751 το 2020. Καταγράφεται, συνεπώς, σαφής αύξηση κατά 12,53% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, εν μέσω πανδημίας:

Είναι σημαντικό ότι για τις εισαγγελικές διατάξεις για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν απαιτείται αιτιολογία (ν. 2225/1994) και μια διάταξη μπορεί να αφορά πολλαπλές «επισυνδέσεις». Σύμφωνα με μελέτες που εκτιμούν πως κάθε τηλεφωνική συσκευή επικοινωνεί με πενήντα άτομα κατά μέσο όρο, τεκμαίρεται πως παραβιάζεται το απόρρητο της επικοινωνίας 800.000 ατόμων στην Ελλάδα. Πέραν αυτών, όπως έχει αποκαλυφθεί και δεν διαψεύδεται, χρησιμοποιείται το κακόβουλο λογισμικό predator, του οποίου η χρήση αποτελεί κακούργημα, με το οποίο επιμόλυνε τις τηλεφωνικές συσκευές αγνώστου αριθμού πολιτών, κυρίως πολιτικών, κρατικών αξιωματούχων, δικηγόρων, δημοσιογράφων κ.α., ακόμη και αν διάκεινται φιλικά προς εκείνη. Οι ευρωβουλεύτριες/τές των Πράσινων/EFA (αλλά και της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, των Φιλελεύθερων) πέρασαν στο Ευρωκοινοβούλιο σημαντικό ψήφισμα για την ανάγκη διαφάνειας και λογοδοσίας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Μαζί με την ερευνητική δημοσιογραφία, είναι αυτοί/ες που δίνουν τον αγώνα για να μην αλωθεί εντελώς κάθε έννοια απόρρητης επικοινωνίας (και άρα ισηγορίας, ισονομίας και εντέλει δημοκρατίας).Η ΑΔΑΕ έχει κεντρική σημασία στη μάχη για να σταθούν όρθιες οι Ελευθερίες στη σημερινή Ελλάδα. Αυθαίρετες κυβερνητικές παρεμβάσεις στη λειτουργία και τη στελέχωση των Ανεξάρτητων Αρχών αποτελούν πλήγμα στο Κράτος Δικαίου, ως απαραίτητο φραγμό στην αυθαιρεσία της εξουσίας.Η Πράσινη πολιτική συμμαχία «Πράσινο & Μωβ» καλεί τους πολίτες να επαγρυπνούν ώστε να διαφυλαχθεί η συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ και να αφεθεί αυτή απερίσπαστη να συμβάλλει στην αποκάλυψη της αλήθειας στο κυβερνητικό σκάνδαλο των υποκλοπών.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ
.........