Το φυτό Αλόη και η χρησιμότητα του

 Αλόη ή γνησία (aloe vera) είναι ένα είδος εύχυμου φυτού που κατά πάσα πιθανότητα κατάγεται από τη Βόρεια Αφρική, τις Κανάριους Νήσους και το Πράσινο Ακρωτήρι.

Η αλόη μεγαλώνει συνήθως σε άνυδρα κλίματα. Αντέχει γενικότερα σε υψηλές θερμοκρασίες –αν και τους καλοκαιρινούς μήνες ίσως επιβραδύνεται λίγο η ανάπτυξή της – ενώ ο δυνατός αέρας μπορεί να σπάσει τα φύλλα και τους βλαστούς της.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της αλόης εξαρτάται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες της περιοχής όπου «φιλοξενείται». Επιβιώνει για 12 περίπου χρόνια και μπορεί να παράγει περισσότερα από 80 φύλλα.
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι εκχυλίσματα της αλόης μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά στην επούλωση πληγών και εγκαυμάτων, αλλά και στην αντιμετώπιση του διαβήτη και των αυξημένων λιπιδίων στο αίμα.


AL


Πριν από 15 χρόνια, ο Ηλίας Χρονάκης φύτεψε ένα φυτό αλόης βέρα (aloe vera) ύψους μόλις 10 εκατοστών στο χωριό Τσούτσουρος, στα νότια του νομού Ηρακλείου Κρήτης.
Σήμερα ο κ. Χρονάκης διαθέτει 200.000 φυτά, δημιουργώντας έτσι τη μοναδική φυτεία αλόης που υπάρχει στην Ελλάδα και μία από τις ελάχιστες της Ευρώπης (υπάρχουν μόνο στην Ισπανία).
Ο κρητικός καλλιεργητής θεωρεί ότι ιδανικά μέρη για να παραχθεί και να αναπτυχθεί το φυτό αλόη είναι τα παραλιακά, όπως η Κρήτη, εκεί όπου δηλαδή δεν υπάρχει παγωνιά.


«Πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με την καλλιέργεια αλόης βέρα όταν υποχρεώθηκα να πουλήσω το λάδι που έβγαζα προς 1,95 ευρώ το κιλό ενώ μου στοίχιζε 2,5 ευρώ. Θύμωσα τόσο πολύ, που πήρα μια μέρα τη μπουλντόζα και ξερίζωσα τις πιο πολλές ελιές μου. Νόμιζαν ότι τρελάθηκα. Άφησα μόνο όσες βρίσκονταν γύρω στο χωράφι για να διακρίνονται τα όρια, να βγάζω το λάδι που χρειαζόμουν και για να έχουν ίσκιο οι εργάτες που θα δούλευαν για την αλόη…» εξηγεί ο Η. Χρονάκης για το πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιέργεια της aloevera. Στη Κρήτη, σ’ ένα μέρος δηλαδή όπου το λάδι αποτελεί σήμα κατατεθέν.


AL1

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΤΕ ΤΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ!!!

Η αλόη είναι φυτό με λίγες απαιτήσεις, οπότε μπορείτε να την καλλιεργήσετε εύκολα στο σπίτι. Αν η θερμοκρασία έξω είναι κάτω από 13 βαθμούς να την έχετε σε κλειστό χώρο. Όταν βρίσκεται στο 3-4ο χρόνο της, η θεραπευτική της δράση είναι μέγιστη. Η αλόη μεγαλώνει με αργούς ρυθμούς, χρειάζεται φως, αέρα και λίγο νερό. Στο κάτω μέρος της γλάστρας πρέπει να βάλετε βότσαλα ώστε να μη σαπίσουν οι ρίζες του. Να την ποτίζετε μόνο όταν το χώμα της έχει στεγνώσει. Αν όμως τα φύλλα της είναι πολύ λεπτά και σπάνε εύκολα τότε χρειάζεται περισσότερο πότισμα.
Κάποιες φορές θα πρέπει να την ποτίζετε με λίγο εμφιαλωμένο νερό επειδή είναι ευαίσθητη στο χλώριο και μπορεί να εμφανίσει καφέ στίγματα.
Τέλος, όταν οι νέοι της βλαστοί ψηλώσουν μερικά εκατοστά, να θυμάστε να τους κόψετε και να τους φυτέψετε αλλού ώστε να μην αφαιρούν συστατικά από το ώριμο φυτό.


AL2


ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΟΗΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ: Βάλτε κρέμα από χυμό ή τζελ αλόης στην καμένη περιοχή και επαναλάβετε μέχρι το κάψιμο να φύγει. Μπορείτε επίσης, να κόψετε ένα φύλλο από τη γλάστρα, να το πλύνετε, να το ανοίξετε στη μέση και να το βάλετε πάνω στο έγκαυμα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ: Απλώστε στο κεφάλι αλόη 2-3 φορές την ημέρα, αφήστε τη για λίγα λεπτά και ξεβγάλτε. Ακολουθήστε τη θεραπεία για τουλάχιστον 3 μήνες και θα δείτε διαφορά όχι μόνο στα μαλλιά αλλά και στο δέρμα του κεφαλιού.



ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ: Κάντε επαλείψεις στις προβληματικές περιοχές και συνδυάστε τις με εσωτερική λήψη. Για 2 μήνες, πίνετε 2-3 φορές την ημέρα 1-2 κουταλάκια χυμό αλόης με χυμό φρούτων και 1 ποτήρι νερό. Μόλις τα συμπτώματα υποχωρήσουν μειώστε τη δόση στο 1 κουταλάκι πρωί απόγευμα.
ΓΙΑ ΜΥΚΗΤΕΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ: Απλώστε το τζελ αλόης πάνω στην περιοχή και τυλίξτε τη με επίδεσμο. Επαναλάβετε μέχρι η μόλυνση να υποχωρήσει.
ΓΙΑ ΜΕΛΑΝΙΕΣ: Απλώστε την αλόη πάνω στο χτύπημα 3-4 φορές την ημέρα ή κόψτε ένα φύλλο και δέστε το πάνω στο χτυπημένο σημείο. Έτσι θα μειωθεί ο πόνος και το πρήξιμο.



ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΚΟΨΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΔΟΡΕΣ: Πρώτα καθαρίστε την πληγή και έπειτα απλώστε αλόη δένοντας την περιοχή με έναν επίδεσμο. Επαναλάβετε μέχρι το κόψιμο ή η εκδορά να κλείσει. Η αναπλαστική δράση της αλόης θα βοηθήσει να επουλωθεί γρήγορα η μικρή πληγή.
ΓΙΑ ΕΚΖΕΜΑΤΑ: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αλόη εξωτερικά σαν αλοιφή και να πίνετε 1-2 κουταλάκια καθημερινά μέχρι το έκζεμα να βελτιωθεί.
Τέλος, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την αλόη για καλλυντική χρήση, μη ζητάτε από τα φαρμακεία απλώς «αλόη», αλλά συγκεκριμένα λευκό χυμό αλόης, που δεν βάφει την επιδερμίδα


ΠΗΓΗ: www.gaiaelliniki.gr
            www.enet.gr

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........