O Aρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Οσίου Ιωσήφ του Ηγιασμένου στη γενέτειρά του τον Αζωκέραμο Σητείας

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και λαμπρότητα τελέσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 21 Ιανουαρίου 2023 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της μνήμης του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Ιωσήφ του Ηγιασμένου, στη γενέτειρά του στον Αζωκέραμο Σητείας.

O Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τον Ηγούμενο της Μονής Τοπλού και Εφημερίους της περιοχής, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο.




Ο Σεβ. κ. Κύριλλος μίλησε για τον βίο και την πολιτεία του Οσίου Ιωσήφ, του οποίου οι «ωραίοι πόδες» πάτησαν την ευλογημένη γη που εμείς ζούμε σήμερα, εδώ στην εσχατιά της ανατολικής Κρήτης τον Αζωκέραμο. Αναφέρθηκε στη σχέση του με την ιστορική Σταυροπηγιακή Μονή της Κυρίας Ακρωτηριανής Τοπλού και το μετόχι της, στον ενετοκρατούμενο Χάνδακα, το μονύδριο του Αγίου Ιώαννου του Θεολόγου στον κόλπο του Δερματά εντός των τειχών της πόλεως, όπου έζησε και ασκήτευσε ο Όσιος στα τέλη του 15ου και στις αρχές του 16ου αι. 

 

 «Είμαστε ιδιαιτέρως ευλογημένοι από τον πολυέλαιο και φιλεύσπλαγχνο Κύριο, τον φίλο των Αγίων, που ευδόκησε και χάρισε στην Εκκλησία Του τον Όσιο Ιωσήφ τον Ηγιασμένο, ένα Ιερέα και Όσιο, που έζησε μέσα στον κόσμο. Εμείς οι απόγονοί του ας τον παρακαλέσουμε να είναι φως και οδοδείκτης στη ζωή μας, ανύστακτος πρεσβευτής για όλους μας προς τον εν Τριάδι ένα Αληθινό Θεό και προστάτης και σκέπη αυτού του τόπου»,  συμπλήρωσε ο Σεβ. 

 

Στο τέλος της Ακολουθίας ο Εφημέριος της Ενορίας πρωτ. Ιωάννης Καριχιμάκης καλοσώρισε με θερμούς λόγους τον Σεβ. κ. Κύριλλο στην Ενορία, τον ευχαρίστησε εκ μέρους των ενοριτών για την ευλογητή παρουσία του και του ευχήθηκε να έχει διηνεκή την πρεσβεία του τοπικού Οσίου μας στο αρχιερατικό του έργο.

 

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό της πανηγύρεως του Ιερού ναού του Οσίου Ιωσήφ του Ηγιασμένου Αζωκεράμου έλαβαν μέρος ο Ηγούμενος της Μονής Τοπλού και Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Προηγούμενος Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, ο συνταξ. Εφημέριος Ζάκρου πρωτ. Πολύκαρπος Ζουριδάκης, ο Εφημέριος Κελλαρίων πρωτ. Ιωάννης Καριχιμάκης, ο Εφημέριος Παλαικάστρου πρωτ. Σπυρίδων Ρελάκης, ο Εφημέριος Ζάκρου οικονόμος Νεκτάριος Παθιάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ τους ύμνους άπεδωσαν ο Άρχων Πρωτοψάλτης κ. Ιωάννης Αρώνης, Δ/ντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» και ο κ. Παντελέημων Μαυροματάκης, Λαμπαδάριος Ενορίας Ευαγγελισμού Σητείας. 

 

Εκκλησιάστηκαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της περιοχής, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Αϊλαμάκης, ο πρ. Δήμαρχος Σητείας κ. Νίκος Κουρουπάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Εμμανουήλ Τσιφετάκης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αδραβάστων κ. Γεώργιος Καφεσάκης, ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Σητείας κ. Εμμανουήλ Λιλιμπάκης κ.α..

 

Ακολούθησε πλούσια δεξίωση στην παρακείμενη αίθουσα εκδηλώσεων που ετοίμασαν οι φιλόξενοι κάτοικοι του οικισμού.

 

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........