2ος Διαγωνισμός Ποίησης των Εκδόσεων Ραδάμανθυς


 Ποιήματα - 2ος Διαγωνισμός Ποίησης των Εκδόσεων Ραδάμανθυς

Εξύμνηση, της Ελένης Καποκάκη
Όταν οι άγγελοι πονάνε, της Tamara Gaets
ΠΟΙΗΜΑΤΑ – 2ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

Φωτογραφία εξωφύλλου: Λάζαρος Κουρβέλας

…Από τον μεγάλο αριθμό συμμετοχών λάβαμε το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι ακόμα στον τόπο μας η ανάγκη της γραφής και εν προκειμένω της ποίησης παραμένει ζωτική και αδιαμφισβήτητη. 

Μάλιστα, έχοντας ήδη διανύσει τη μεγάλη κρίση της πανδημίας μπόρεσαν φέτος οι ενδιαφερόμενοι να εκφραστούν με έναν ποιητικό λόγο απομακρυσμένο πλέον από την πρόσφατη υγειονομική κρίση. Στον περσινό διαγωνισμό το τραύμα της πανδημίας ήταν αισθητά διακριτό στην ποίηση των συμμετεχόντων.




Ωστόσο και σε αυτόν τον διαγωνισμό ο ποιητικός λόγος διακρίθηκε από ώριμο κοινωνικό προβληματισμό και έντονο ενδιαφέρον για τη σύγχρονη πραγματικότητα. Πολλά ποιήματα ήταν νεωτερικής φόρμας, τα περισσότερα σε ελεύθερο στίχο κι ένας μικρότερος αριθμός τίμησε την ομοιοκαταληξία. Ευχάριστη η διαπίστωση ότι οι συμμετέχοντες δεν γράφουν μόνο ποίηση, αλλά είναι και αναγνώστες της, όπως φάνηκε από επιρροές στη στιχουργία τους. Έτσι, και σε αυτό το πνευματικό εγχείρημα η Ποίηση τιμήθηκε με ενσυναίσθηση και αναδείχθηκαν καινούργιες ποιητικές φωνές που πολλά μπορούν να προσφέρουν…


Από την ανακοίνωση της Κριτικής Επιτροπής


Α΄ βραβείο:  Παναγιώτης Αργυρόπουλος, Θεσσαλονίκη

Β΄ βραβείο: Πατσιατζής Ιωάννης, Κέρκυρα

Γ΄ βραβείο (το μοιράζονται δύο ποιητές):

Άρης (Αριστείδης) Γεράρδης, Αθήνα,

Ειρήνη Αγγελίνα, Κύπρος


ΕΠΑΙΝΟΙ:

Παντελεήμων Χαμπίδης, Θεσσαλονίκη

Αντώνιος Ευθυμίου, Αθήνα

Ελένη Παρασχίδου, Ωραιόκαστρο Θεσ/νίκης

Παρασκευή Σπυροπούλου, Χολαργός

Μαρία Χίου, Νέα Σμύρνη

Νικόλαος Παπαγιαννάκης, Παλαιό Φάληρο

Βίκυ (Ευδοκία) Πρασίνου, Γλυφάδα

Φωτεινή Πανταζάτου, Πετρούπολη

Χρήστος Μπούκης, Νέα Φιλαδέλφεια

Παναγιώτης Κουμπούρας, Ακράτα Αιγιαλείας

Κωνσταντίνος Μαργαρίτης, Ηλιούπολη

Νίκη Πρωτογεράκη, Ηράκλειο Κρήτης

Βασίλης Κυρίτσης, Ίλιον

Κωνσταντίνος Κύρλας, Πρέβεζα

Ζωή Γαλιδάκη, Παλαιό Φάληρο

Κωνσταντίνα Αντωνιάδου-Ανέμη, Λονδίνο

Αθανάσιος Νάκας

Άρτεμις Πλανάκη, Χανιά

Νικόλαος Λουκαδάκης, Ηράκλειο

Κωνσταντίνος Μουντάκης, Χανιά
ΕΛΕΝΗ ΚΑΠΟΚΑΚΗ – ΕΞΥΜΝΗΣΗ



Τώρα τα πουλιά κοιτούν αντίθετα

Τα ράμφη τους δεν συναντιούνται

Καθένα κοιτά προς τη δική του κίτρινη αλήθεια

Κοντοζυγώνει η μέρα που τα καλώδια της ΔΕΗ θα φιλοξενούν

Το κοινό τους βλέμμα

Και θα ’ναι τόσο ηλεκτρισμένο

Να φωτοδοτήσει ολόκληρη υφήλιο

Εικόνα εξωφύλλου: Ελένη Καποκάκη

Γεννήθηκα στα Χανιά τον Αύγουστο του 1992 και μεγάλωσα σε χωριό του Αποκόρωνα. Σπούδασα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Ρεθύμνου από το οποίο αποφοίτησα το 2014. Μετά τις σπουδές μου εργάστηκα για δύο χρόνια στο Γκρατς της Αυστρίας. 

Στη συνέχεια ασχολήθηκα για πολλά χρόνια με τον αντιφατικό χώρο της γαστρονομίας, ενώ πλέον εργάζομαι ως νηπιαγωγός σε δημόσια σχολεία της πόλης μου. Το θέατρο, η λογοτεχνία, η ποίηση και οι τέχνες, πάντα ήταν αγαπημένο καταφύγι
ο για μένα. 
Λατρεύω τα ταξίδια, τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, τον καφέ, το καλό φαγητό, τις γάτες και φυσικά τους ανθρώπους που αγαπούν να αγαπούν.
TAMARA GAETS – ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΠΟΝΑΝΕ

Τα παιδιά στη Σερβία μεγάλωσαν με τον ήχο της σειρήνας και τους κρότους από τις βόμβες που έριχναν στις αυλές των σπιτιών, στα σχολεία και στα νοσοκομεία τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ. 

Μεγάλωσαν με το τραύμα, με την απώλεια, και με μια μεγάλη πληγή στο στήθος, για να τους θυμίζει την υποκρισία και την αδικία αυτού του κόσμου. Κάποια από τα παιδιά αυτά όμως, κατάφεραν να μεγαλώσουν, κρατώντας ζωντανό το παιδί μέσα τους. Έκαναν τις πληγές τους πηγή έμπνευσης και μετασχημάτισαν τις εμπειρίες τους σε ποιήματα και στίχους τραγουδιών. Η Tamara είναι ένα από αυτά τα παιδιά…

Γεννήθηκα στη Σερβία και μεγάλωσα στα Χανιά της Κρήτης όπου και εργάζομαι. Είμαι παντρεμένη με έναν υπέροχο άνθρωπο και έχω αδυναμία στα ζώα και στη φύση. Έχω κάνει κάποιες σπουδές στη μουσική αλλά και στο επαγγελματικό μακιγιάζ. Τραγουδάω, γράφω μουσική και στίχους. Το πρώτο μου τραγούδι το έγραψα σε ηλικία 15 χρονών όπως και τα πρώτα μου ποιήματα.

Εικόνα εξωφύλλου: Χρήστος Ποντικάκης

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........