Με λαμπρότητα πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους Μαλλών - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Με λαμπρότητα πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους Μαλλών

 Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατάνυξη πανηγύρισε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού, το φερώνυμο βόρειο κλίτος του Ιερού Ενοριακού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μαλλών Ιεράπετρας.


Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.Στην ομιλία του ο Σεβ. κ. Kύριλλος αναφέρθηκε στον βίο και το θαυμαστό μαρτύριο του αγίου Χαραλάμπους, υπογραμμίζοντας ότι παρά το προχωρημένο γήρας του ομολόγησε και μαρτύρησε γενναία με αποκεφαλισμό μετά από αλλεπάλληλα βασανιστήρια, συμπαρασύροντας στην πίστη στον Χριστό και στο μαρτύριο τους στρατιώτες που είχαν διαταχθεί να τον βασανίσουν, τους Αγίους Πορφύριο και Βάπτο. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ιστορία του ναού, που κατασκευάστηκε επί τουρκοκρατίας το πρώτο μισό του 19ου αι., με τα περίτεχνα αρχιτεκτονικά μέλη και το περίπυστο επίχρυσο και ανάγλυφα διακοσμημένο ξύλινο τέμπλο του. 


Τέλος, αφού τόνισε τη μόνιμη ευλογία της παρουσίας τεμαχίου του χαριτόβρυτου λειψάνου του στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ιερό Ναό των Μαλλών και το χάρισμα της θαυματουργίας του αγίου κυρίως από τα λοιμώδη νοσήματα, ευχήθηκε στους ευσεβείς, φιλάγιους και παραδοσιακούς κατοίκους των Μαλλών και στους απανταχού Μαλλιώτες, ιδιαιτέρως στον εκ Μαλλών καταγόμενο Σεβ. Μητροπολίτη Βελεστίνου κ. Δαμασκηνό, να έχουν διηνεκώς τις πρεσβείες, την ευλογία και την προστασία του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού, προστάτου και πολιούχου της ιστορικής αυτής κωμόπολης της Δυτικής Ιεράπετρας. 

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Στυλιανός Μαθιουδάκης, συνταξιούχος Εφημέριος και λειτουργός της πανηγυρίζουσας Ενορίας, ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Πρωτ. Σάββας Λιναδράκης,  Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσης πόλεως Ιεράπετρας και Αρχιερατικός Επίτροπος Β΄ Αρχιερατ. Περιφέρειας, ο Αιδεσιμ. Ιερεύς π. Ελευθέριος Δαργάκης, Εφημέριος της Ενορίας Μύρτου, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ έψαλε ο κ. Ιωάννης Αρώνης, Πρωτοψάλτης του Ι. Μ. Ναού Αγ. Γεωργίου πόλεως Ιεράπετρας και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης». 


Την πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαλλών κ. Μαρία Βολυράκη και αρκετοί ενορίτες, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ......... .........

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΑΣ