Κυκλοφόρησε το βιβλίο για την Αλικαρνασσό Μικράς Ασίας: μνήμες του Απόστολου Μουζουράκη

 Ο Απόστολος Μουζουράκης (1911-1997), εγκατέλειψε την Αλικαρνασσό Μικράς Ασίας μαζί με τους τελευταίους κατοίκους της πόλης, λίγους μήνες μετά την πυρπόληση της Σμύρνης, σε ηλικία μόλις 11 χρονών. 


Πριν εγκαταλείψει για πάντα τα μικρασιατικά παράλια, γεύτηκε την πίκρα της εξορίας στο Αϊδίνιο και την Σμύρνη. 



Χωρίς τον πατέρα του, ο οποίος είχε μεταναστεύσει στην Αμερική λίγα χρόνια νωρίτερα, ακολούθησε μαζί με την μητέρα του και την γιαγιά του τον δύσκολο δρόμο της προσφυγιάς στην Ελλάδα. Αρχικά στην ιταλοκρατούμενη Κω, μετά στην Κρήτη και τελικά στην Αθήνα, όπου και έζησε. Πάλεψε από μικρό παιδί. 


Επέζησε και στήριξε την οικογένεια του με ό,τι δυνατότητες του πρόσφερε η ζωή, είτε ως μικροπωλητής (τηγανήτες ή τσιγάρα) στο Ηράκλειο και στην Αθήνα, είτε με το πυλοφόρι στον ώμο. Διψασμένος για γνώσεις κατάφερε να αποκτήσει το απολυτήριο του Δημοτικού στα 17 του και τελικά να σπουδάσει. 


Με το πτυχίο της Παντείου Σχολής ξεκίνησε να δουλεύει στα γραφεία των Ελληνικών Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων όπου και έκανε καριέρα μέχρι την συνταξιοδότησή του. Στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τους συμπατριώτες του και τα σχολεία της Νέας Αλικαρνασσού. 


Έργο ζωής του: η διάσωση και η μεταλαμπάδευση της μνήμης και των παραδόσεων της πατρίδας του, της Αλικαρνασσού. Ξεκίνησε να εκδίδει την εφημερίδα ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ και αργότερα ΝΕΑ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ η οποία ταξίδεψε σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης ενώνοντας τους Πετρουμιανούς ανά την υφήλιο. 


Οι μνήμες του έχουν καταγραφεί από τον ίδιο σε ένα βιβλίο με τίτλο ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ, Η ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ, ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗ, το οποίο δεν δημοσίευσε τελικά αλλά και ηχητικά (ηχογραφήσεις 19,5 ωρών). Η κόρη του συγγραφέα, Βασιλική, ανάθεσε το 2018 στον ερευνητή Μιχάλη Τριανταφύλλου να ψηφιοποιήσει τις ηχογραφήσεις και να ξαναγράψει το βιβλίο του πατέρα της, το οποίο χτίστηκε με τις μνήμες και τις έρευνες μιας ολόκληρης ζωής. 


Η έκδοση έχει ολοκληρωθεί και τα πρώτα βιβλία έχουν ήδη διατεθεί. Σύντομα θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες παρουσιάσεις του βιβλίου στην Κω, Κάλυμνο, Ρόδο και Αθήνα.


(ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ, Η ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ, ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗ, Μιχάλης Ν. Τριανταφύλλου, Ρόδος 2023)

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........