Θερμό χειροκρότημα από 1.500 μαθητές – φοιτητές στην παράσταση «Μαρί Skłodowska Κιουρί» Μια προσφορά της Περιφέρειας Κρήτης στη νεολαία - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Θερμό χειροκρότημα από 1.500 μαθητές – φοιτητές στην παράσταση «Μαρί Skłodowska Κιουρί» Μια προσφορά της Περιφέρειας Κρήτης στη νεολαία

 Περισσότεροι από 1.500 μαθητές και φοιτητές χειροκρότησαν θερμά τους συντελεστές της παράστασης «Μαρί Skłodowska Κιουρί» που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου με την προσφορά της Περιφέρειας Κρήτης.

Το θεατρικό έργο που υπογράφουν ο Θέμης Μουμουλίδης και η Παναγιώτα Πανταζή, είναι βασισμένο σε βιογραφικό υλικό για τη Νομπελίστρια Μαρί Κιουρί, περιέχει ντοκουμέντα και μαρτυρίες και παρακολουθεί την συναρπαστική περιπέτεια μιας ζωής που αγγίζει το μυθιστόρημα


Στις δύο πρωινές παραστάσεις που δόθηκαν την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Μαρτίου, μαθητές, φοιτητές, καθηγητές εντυπωσιάστηκαν από τις πολυσήμαντες παραστάσεις και εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στην περιφέρεια και στον παριστάμενο εκπρόσωπο της Εντεταλμένο Σύμβουλο Πολιτισμού, Κώστα Φασουλάκη. Το καλωσόρισμα στις παραστάσεις από την πλευρά της Περιφέρειας έγινε από την εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη. Την Αντιδήμαρχο Ηρακλείου και Πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΑΛ Στέλλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Ο κ. Φασουλάκης στον χαιρετισμό του εξέφρασε την χαρά του για το ενδιαφέρον και την παρουσία μαθητών και φοιτητών στην τέχνη, τον Πολιτισμό και σε ένα πολυσήμαντο έργο με πολλά μηνύματα. Ο Εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας, πρόσθεσε ,ότι, «η Περιφέρεια Κρήτης με χαρά ανταποκρίθηκε στο αίτημα των διοργανωτών να υποστηρίξει μέρος των παραστάσεων, οι οποίες θα απευθυνθούν ιδιαιτέρως στους μαθητές και τους φοιτητές μας, φέρνοντας σε επαφή τη νέα γενιά με το μεγαλείο του θεάτρου, τις σπουδαίες υποδομές του ΠΣΚΗ  και τα σημαντικά νοήματα της εν λόγω παράστασης».


Η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ Στέλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη, ανέφερε στον χαιρετισμό της ότι η ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ αποδέχθηκε με χαρά την εκδήλωση, ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης και τον Εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη για τη συνεργασία, καθώς και την Αγγελική Ζαχαράτου, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου για την καθοριστική συμβολή στην επιτυχία της δράσης. Ευχαρίστησε επίσης καθηγητές και μαθητές για τη συμμετοχή τους.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πολιτιστικού Συνεδριακού κέντρου Ηρακλείου Μύρων Μιχαηλίδης, καλωσόρισε εκπαιδευτικούς και μαθητές, μιλώντας για την παράσταση και την προσωπικότητα της Μαρί Κιουρί. Προέτρεψε παράλληλα τους μαθητές να έρθουν κοντά στο θέατρο και τον πολιτισμό γενικότερα, επισημαίνοντας ότι μόνο οφέλη θα αποκομίσουν. Ευχαρίστησε επίσης την Περιφέρεια Κρήτης και τον Εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη, όπως και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου για την άψογη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με το ΠΣΚΗ.

 

Η θεατρική παράσταση

 «Μαρί Skłodowska Κιουρί»  αναδεικνύει την συγκλονιστική ιστορία  μιας σπουδαίας, παγκόσμιας γυναίκας που αφιέρωσε το πρωτοπόρο πνεύμα της και τη ζωή της ολόκληρη στην ανιδιοτελή προσφορά προς την ανθρωπότητα. Μιας πραγματικής ηρωίδας, η οποία αγωνίστηκε να υπερσκελίσει μύριες δυσκολίες που δημιουργούσε η εποχή και το φύλο της, μέχρι να αναγνωριστεί ως μέλος ισότιμο, σε μια αμιγώς ανδροκρατούμενη επιστημονική κοινότητα.

Είναι ένας ύμνος στην ανθρωπινή δύναμη και την επιμονή, με τα οποία επιτυγχάνεται η μετουσίωση του αγώνα σε δημιουργία. Ένα έπος στην ανθρώπινο πνεύμα που μπορεί να δώσει πραγματικά θαύματα, αλλά και ένα εγκώμιο στην συντροφικότητα, και γιατί όχι στον έρωτα, ο οποίος στην περίπτωση του ζεύγους Πιερ και Μαρί Κιουρί, οδήγησε στην καθημερινή ευτυχία και έπειτα στον θρίαμβο.

 

Συντελεστές παράστασης: 

Κείμενο: Θέμης Μουμουλίδης | Παναγιώτα Πανταζή

Σκηνοθεσία, Μουσική επιμέλεια: Θέμης Μουμουλίδης

Σκηνικό – κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού

Μουσική: Αλεξάνδρα Μικρούτσικου

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Video| Art Work: Θωμάς Παλυβός

Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Λαμπρόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Ανοιξιά Μπουντζιούκα

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού

Διεύθυνση Παραγωγής: Σταμάτης Μουμουλίδης

Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Μπάλλα

 

Ερμηνεύουν:

Μαρί Κιουρί: Κωνσταντίνα Τάκαλου

Ιρέν Κιουρί: Ιφιγένεια Καραμήτρου

Μπρόνια Σκλοντόφσκα: Κατερίνα Λυπηρίδου

Πιερ Κιουρί: Γιάννης Παπαδόπουλος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ
.........