Εξασφάλιση χρηματοδότησης για τον εξοπλισμό του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Εξασφάλιση χρηματοδότησης για τον εξοπλισμό του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα

 Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε αναμεσά στον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για την Έρευνα και Τεχνολογία κ. Χρίστο Δήμα και τον Βουλευτή Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.


Αντικείμενο της συνάντησης υπήρξε η σταθερή προσπάθεια στήριξης και αναβάθμισης της ερευνητικής υποδομής του Σκίνακα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο αρμόδιος Υπουργός ενημέρωσε το Ρεθεμνιώτη Βουλευτή για την «κατασκευή υποδομών εγκατάστασης οπτικού και μηχανολογικού εξοπλισμού στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα» με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται σε 2.208.997,65 ευρώ (συμπ. ΦΠΑ).



Η πρωτοβουλία αποτελεί αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας του Υπουργείου με την επιστημονική ομάδα και τον Διευθυντή του Αστεροσκοπείου καθηγητή κ. Βασίλη Χαρμανδάρη και έχει ως στόχο την υποβοήθηση για το ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο το οποίο επιτελείται από τους αστρονόμους του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης. 




Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού με τη στήριξη του ΙΤΕ, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Δήμου Ανωγείων, της Περιφέρειας Κρήτης και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο  οι εγκαταστάσεις να αναβαθμιστούν σημαντικά.



Ακολουθεί η δήλωση του Βουλευτή Ρεθύμνου κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη

«Συναντήθηκα  με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστο Δήμα για τα υπό εξέλιξη έργα και το σχεδιασμό του Υπουργείου σε σχέση με το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα. Το Αστεροσκοπείο δημιουργήθηκε από το ακαδημαϊκό οικοσύστημα του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης ως το πρώτο ίδρυμα στην Ελλάδα που αποκτούσε ένα ερευνητικό αστεροσκοπείο στο οποίο μπορούσε να εκπαιδεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους φοιτητές του. 



Είναι μια κατάκτηση όχι μόνο για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δυνατότητες που παρέχει στο εκπαιδευτικό μας οικοσύστημα στην Κρήτη αλλά και για την ευρύτερη ερευνητική υποδομή της χωράς. Σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε περήφανοι που με τις ενέργειες του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστου Δήμα προχώρησε μια σημαντική επένδυση στις υποδομές έρευνας και καινοτομίας μέσα από την επέκταση κτιριακών υποδομών του ινστιτούτου μεσογειακών σπουδών του ΙΤΕ με το έργο «κατασκευή υποδομών εγκατάστασης οπτικού και μηχανολογικού εξοπλισμού στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα» με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται σε 2.208.997,65 ευρώ (συμπ. ΦΠΑ). 



Το έργο από κοινού με τη χρηματοδότηση του Αστεροσχολείου συνολικού προϋπολογισμού 983.275,00 ευρώ από το πρόγραμμα «Άντώνης Τρίτσης», την ανακατασκευή του δρόμου Ανώγεια – Νίδα προς Σκίνακα (ΕΣΠΑ) και του έργου ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων στη περιοχή από πόρους της Περιφέρειας δημιουργούν για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων αποδεικνύοντας ότι μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να στοχεύουμε ψηλότερα. 



Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστο Δήμα με τον οποίο είχαμε από κοινού διαπιστώσει την ανάγκη να στηριχθεί και αναπτυχθεί η ερευνητική υποδομή του Σκίνακα κατά την επίσκεψη του στις 23/7/2021 η οποία εντάσσεται σε ένα συνολικό σχεδιασμό χρηματοδότησης για την ενίσχυση του συνόλου των ερευνητικών Ινστιτούτων και των δομών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας συνολικής χρηματοδότησης ύψους 56.271.056 ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης».



Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η χρηματοδότηση του οπτικού και μηχανολογικού εξοπλισμού στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα ύψους 2.208.997,65 ευρώ είναι μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη και βασικός στόχος για την επιστημονική ομάδα του Αστεροσκοπείου με την οποία έχουμε μια σταθερή, γόνιμη και ουσιαστική συνεργασία. 



Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του «Αστεροσχολείου» και μπορούμε να πούμε ότι με στοχευμένες ενέργειες διανύουμε μια σημαντική φάση ανάπτυξης της ερευνητικής υποδομής γεγονός που συμβάλλει καθοριστικά στην εξέλιξη μιας δομής που μετράει 36 χρόνια ζωής, και έχει εδραιωθεί ως ένα από τα παραγωγικότερα στη χώρα μας, συμβάλλοντας δυναμικά στην επιστροφή κορυφαίων επιστημόνων από το εξωτερικό. 



Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα μπορεί να διαδραματίσει ένα καθοριστικό ρόλο προσφέροντας απτά και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Ευχαριστούμε τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστο Δήμα και τον Βουλευτή Ρεθύμνου κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη για την ουσιαστική στήριξη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ
.........