Η Kυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Σφάκας Σητείας Χειροθεσία Εκκλησιάρχισσας και απονομή Διπλώματος τιμής

 Με λαμπρότητα και την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε την Γ´ Κυριακή των Νηστειών, 19 Μαρτίου 2023, η εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως στον Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Σταυρού Σφάκας Σητείας.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου, στο τέλος του οποίου έγινε η καθιερωμένη τελετή της Σταυροπροσκυνήσεως, η προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού και η διανομή των ανθέων. Στη συνέχεια τέλεσε στη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο. 


Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπής της εορτής της Σταυροπροσκυνήσεως και στο νόημα της άρσεως του προσωπικού μας Σταυρού με την  απάρνηση του εαυτού μας και την ακολουθία του Χριστού στη ζωή μας. 

Όπως σημείωσε, βρισκόμαστε στο μέσον της Αγίας και Μεγάλης Σαρακοστής και η Εκκλησία μας προβάλλει μέσα στα άνθη τον Τίμιο Σταυρό, το ιερότερο σύμβολο της γης πάνω στο οποίο ο λυτρωτής του κόσμου Κύριος μας Ιησούς Χριστός έχυσε το αίμα Του για τη σωτηρία του κόσμου, για να αντλήσουμε δύναμη και αναψυχή για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, ώστε να αξιωθούμε με παρρήσια και ακατακρίτως να εορτάσουμε το Άγιο Πάσχα.



Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. κ. Κύριλλος χειροθέτησε σε Εκκλησιάρχισσα την Πρεσβυτέρα Mαρία Ιερέως Εμμανουήλ Συντυχάκη και απένειμε Δίπλωμα Τιμής και μία εικόνα του Χριστού στην κ. Αικατερίνα Συλλιγνάκη. 


Ο Σεβ. τις ευχαρίστησε, και επαίνεσε και εξήρε την άοκνη και επί σειρά πολλών ετών προσφορά και διακονία τους στην Ενορία Σφάκας, σημειώνοντας ότι η ζωή και ο βίος τους υπήρξε υποδειγματικός στην Ενοριακή ζωή, γενόμεναι συγκυρηναίοι στην άρση του Σταυρού της ιερωσύνης στον επί εξήντα χρόνια πολιό Λευίτη πρωτ. Εμμ. Συντυχάκη αλλά υπόδειγμα και παράδειγμα προς μίμηση σε όλους τους πιστούς της Ενορίας.


Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Εφημέριος της Ενορίας πρωτ. Εμμανουήλ Συντυχάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς. Εκκλησιάστηκαν αρκετοί ευσεβείς χριστιανοί μεταξύ των οποίων ήταν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σφάκας κ. Απόστολος Κυριακάκης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σφάκας κ. Νικόλαος Μαυροματάκης κ.ά. 

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........