Φαντασμαγορικό θέαμα, Εκπαιδευτική ρομποτική, Μηχανική, Προγραμματισμός συνέθεσαν το σκηνικό στην 1η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Αθλητικής Ρομποτικής

 Η αρχή έγινε την Παρασκευή 7 Απριλίου με την τελετή έναρξης η οποία φιλοξενήθηκε στο Ηράκλειο Αρένα 2 Αοράκια, στις 7 το απόγευμα με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Αθλητισμού κ. Βαρδαβά Κων/νου.

Πλήθος κόσμου και επικεφαλείς του τόπου μας, όπως οι βουλευτές Ηρακλείου κ. Σενετάκης Μάξιμος και κ. Κεγκέρογλου Βασίλειος, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ανωγείων κ. Δραμουντάνης Μιχάλης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Μαλεβιζίου κ. Μαρής Ιωάννης , ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Χερσονήσου κ. Μηλάκης Ιωάννης, ο διευθυντής Περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Κρήτης κ. Καρτσωνάκης Μανώλης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλεκτρονικού Αθλητισμού κ. Καστανιάς Ευάγγελος, η αντιπρόεδρος του Ε.Α.Κ.Ηρακλείου κα Σημαιάκη Εύα, ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηρακλείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Γιαλιτάκης Νικόλαος, καθώς και εκπρόσωποι της εκκλησίας της Κρήτης έδωσαν το παρόν και παρακολούθησαν την παρέλαση των ομάδων όλων των χωρών.

Μοναδική στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε η υπόσχεση των μελών των ομάδων ότι πάντα τα ρομπότ τους θα τηρούν τους 3 νόμους της ρομποτικής του Ισαάκ Ασίμοφ, καθώς και η ιδιαίτερη δεξίωση που παρέθεσε ο κ. Βαρδαβάς για να καλωσορίσει στην Κρήτη τους αρχηγούς όλων των αποστολών.

Το Σάββατο 8 Απριλίου Αθλητές-Ρομπότ με τους δημιουργούς τους, μεγάλους και μικρούς γέμισαν το Κλειστό Γυμναστήριο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Μηχανισμοί, κινητήρες, πλακέτες, προγραμματισμός και τα μυαλά των μικρών και μεγάλων «μηχανικών» συγχρονίστηκαν τέλεια και διαγωνίστηκαν στα 16 Αθλήματα της Ολυμπιάδας, η οποία για πρώτη φορά φιλοξένησε ομάδες από την παγκόσμια κοινότητα της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, με ισχυρές παρουσίες σε παγκόσμιες διοργανώσεις.

Ειδικότερα ανά Άθλημα διαγωνίστηκαν:

Πάλη 1 kg - 122 ομάδες

Ράλι - 81 ομάδες

Μαραθώνιος - 87 ομάδες

Σφαιροβολία - 53 ομάδες

Τοξοβολία - 31 ομάδες

Ποδηλασία βουνού - 24 ομάδες

Δρόμος μετ’ εμποδίων – 45 ομάδες

Drones - 28 ομάδες

Σκοποβολή – 21 ομάδες

Σκυταλοδρομία - 19 ομάδες

Κωπηλασία - 19 ομάδες

E-sports - 46 ομάδες

RC racing - 12 ομάδες

Πάλη 3kg - 8 ομάδες


Για πρώτη φορά επίσης διεξήχθησαν αθλήματα για ανθρωποειδή ρομπότ όπου διαγωνίστηκαν ομάδες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. 

Αναλυτικά διαγωνίστηκαν:

Πάλη – 6 ομάδες

Άρση βαρών – 9 ομάδες

Δρόμος μετ’ εμποδίων – 8 ομάδες

Πληθώρα συμμετοχών επίσης είχε και η κατηγορία της Έκθεσης / Καινοτομίας με 83 ομάδες να δίνουν το παρόν δια ζώσης και 22 ομάδες στην Online εκδοχή. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι η κατηγορία Έκθεση online έδωσε την ευκαιρία σε χώρες όπως η Αιθιοπία, το Καζακστάν, το Πακιστάν, το Μεξικό και το Αζερμπαϊτζάν, που η απόσταση δεν τους επέτρεψε φέτος να βρίσκονται στην Κρήτη, να παρουσιάσουν τις ιδέες τους στους ειδικούς του διαγωνισμού και να βραβευτούν.


Για το 2023 η Ρουμανία αποτέλεσε «τιμώμενη χώρα» του διαγωνισμού! Ομάδα Ρουμάνων ειδικών συμμετείχαν στην οργανωτική επιτροπή για την πραγματοποίηση αγωνιστικών τμημάτων με ανθρωπόμορφα ρομπότ και «παλαιστές» βαρέων-βαρών!


Την Ολυμπιάδα τίμησε με την παρουσία της η επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Ελλάδα Εξοχότατη κα Adriana Chiamba, ο Πρόξενος της Ρουμανίας στην Κρήτη κ. Κουρκουνάκης Κών/νος. Στα πλαίσια της διοργάνωσης οι εκπρόσωποι της τιμώμενης χώρας έλαβαν ειδική ξενάγηση στη συλλογή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ σε ένδειξη τιμής πραγματοποίησαν δεξίωση το βράδυ του Σαββάτου για τους αρχηγούς αποστολών απ’ όλο το κόσμο και την Ελλάδα!

Την Ολυμπιάδα επισκέφθηκε το Σάββατο 8 Απριλίου, ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης Ελευθέριος και ο πρόεδρος του ΕΑΚΗ κ. Ζερβός Ελευθέριος οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με μέλη των ομάδων και τους αρχηγούς των αποστολών, ενώ παράλληλα ο κ. Αυγενάκης απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Την Κυριακή την Ολυμπιάδα επισκέφθηκε ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Κυκλικής Οικονομίας Ηρακλείου κ. Βαρδαβάς Κων/νος, ο οποίος συνομίλησε με μέλη ομάδων και τους προπονητές τους.


Η Ολυμπιάδα η οποία αποτέλεσε την κορυφαία διοργάνωση στον τομέα της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής – H.E.R.O. σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υφυπουργείου Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης καθώς και με την υποστήριξη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Με την συμβολή όλων των παραπάνω φορέων οι ομάδες, οι προπονητές τους, οι αρχηγοί των αποστολών καθώς και οι συνοδοί τους απόλαυσαν την Κρητική παράδοση και έμαθαν την ιστορία του τόπου μας μέσα από επισκέψεις στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.


Μέσα από την Ολυμπιάδα για άλλη μια φορά η χώρα μας απέδειξε ότι μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια κορυφαίες ομάδες του εξωτερικού, καθώς ήταν πληθώρα οι πρωτιές των ελληνικών συμμετοχών.


Η Ολυμπιάδα έκλεισε με ανανέωση του ραντεβού τον Απρίλιο του 2024 στο Ηράκλειο Κρήτης. Συγχαρητήρια σε όλους όσους έλαβαν μέρος.

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........