Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

 Πώς θα πάνε οι πολίτες στις κάλπες την 25η Ιουνίου για τις δεύτερες εκλογές 2023. Τι αλλάζει με τα ψηφοδέλτια και πώς λειτουργεί η ενισχυμένη αναλογική υπέρ του πρώτου κόμματος. Χωρίς σταυρό οι λίστες μέσα στον φάκελο.


Η χώρα οδηγείται εκ νέου σε εκλογές, αφού δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. Ως εκ τούτου, οι πολίτες θα προσφύγουν για μία ακόμα φορά στις κάλπες στις 25 Ιουνίου. 


Αυτή τη φορά δεν ισχύει η απλή αναλογική, αλλά η ενισχυμένη αναλογική, ενώ δεν υπάρχει και σταυρός προτίμησης στους βουλευτές, καθώς καθορίζονται βάσει λίστας από τα κόμματα. Είθισται να μπαίνουν τα ονόματα με τις ψήφους που πήραν στις προηγούμενες εκλογές, δηλαδή με βάση τα αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.Τι ισχύει με την ενισχυμένη αναλογική

Με την ενισχυμένη αναλογική το πρώτο κόμμα μπορεί να πάρει έως και 50 έδρες ως μπόνους. Οι έδρες μοιράζονται με βάση το τελικό ποσοστό που θα λάβει και μπορούν να φτάσουν τις 50, που είναι και το «ταβάνι» μόνο αν λάβει ποσοστό από 40% και πάνω. Το πού θα κινηθεί το ποσοστό της αυτοδυναμίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό κι από το πόσα κόμματα θα έχει η Βουλή. 


Αν κάποιο από τα τρία κόμματα που ήταν στο όριο του 3% (ΜέΡΑ25, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη) καταφέρει στις επόμενες εκλογές να μπει στη Βουλή, τότε το ποσοστό που θα πρέπει να συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα για να βγάλει αυτοδυναμία, θα ανέβει πιο ψηλά.


Με βάση πάντως τα αποτελέσματα της κάλπης της 21ης Μαΐου το πρώτο κόμμα θα χρειάζεται περίπου 37,5% για να εκλέξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό 40,79%. Αν λοιπόν μείνουν εκτός Βουλής κόμματα που το ποσοστό τους αθροίζεται κοντά στο 10% τότε η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος βρίσκεται περίπου στο 37,5%.


Πώς ψηφίζουμε στις 25 Ιουνίου 2023 - Τέλος οι σταυροί

Λίστα αντί για σταυρούς θα ισχύσει στην κάλπη της 25ης Ιουνίου. Μέσα στα παραβάν στα εκλογικά κέντρα δεν θα υπάρχει στυλό. Οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν σταυρό στα ονόματα υποψηφίων της επιλογής τους, καθώς η σειρά προτίμησης έχει καθοριστεί από τα ίδια τα κόμματα. Οπότε, στην κάλπη ρίχνουμε μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούμε χωρίς να βάλουμε σταυρούς.


Ξανά στον Άρειο Πάγο τα κόμματα για τις εκλογές στις 25 Ιουνίου

Τα κόμματα που επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να καταθέσουν εκ νέου φάκελο προς έγκριση στον Άρειο Πάγο.


Πού ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

Ό,τι ίσχυε στις εκλογές της 21ης Μαΐου ισχύει και σ' αυτές της 25ης Ιουνίου. Το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν οι πολίτες για τις εκλογές 2023 το μαθαίνουν από το gov.gr και την σελίδα«Μάθε πού ψηφίζεις».


Οι ψηφοφόροι προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα με ταυτότητα ή ένα από τα παρακάτω δικαιολογητικά:


αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής

το διαβατήριο

το δίπλωμα οδήγησης

βιβλιάριο όλων των Ταμείων

Οι Έλληνες του εξωτερικού

Και οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και άλλοι περίπου 7.000 που έκαναν αίτηση θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις νέες εθνικές εκλογές.


Όσοι επιθυμούν να κάνουν κάποια ένσταση, να αλλάξουν εκλογικό κέντρο ή να απεγγραφούν από τον κατάλογο του εξωτερικού μπορούν να το κάνουν έως τις 26 Μαΐου. 


Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν κι όσοι άλλαξαν προσωρινά τα εκλογικά τους δικαιώματα μεταφέροντάς τα στο εξωτερικό όπως οι οπαδοί του Ολυμπιακού που ψήφισαν στο Κάουνας. Η προθεσμία για αλλαγή λήγει την προσεχή Παρασκευή 26 Μαΐου. Οι αιτήσεις γίνονται στην πλατφόρμα apodimoi.gov.gr.

 iefimerida.gr

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........