Βιβλιοπαρουσίαση: Επιστολές Σκαπανέων της Μακρονήσου, της Ευμορφίας Μπουντουράκη-Βαγιάκη

 Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν το βιβλίο ντοκουμέντο της Ευμορφίας Μπουντουράκη-Βαγιάκη, που περιέχει ανέκδοτες επιστολές Σκαπανέων της Μακρονήσου. Κείμενα και επιστολές ανθρώπων που βασανίστηκαν και εξορίστηκαν γιατί επέλεξαν να σηκώσουν το ανάστημά τους στον κατακτητή, στη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης. 


Ανέκδοτες επιστολές που συγκλονίζουν και που κατάφερε να διασώσει και να φέρει στο φως η συγγραφέας Ευμορφία Μπουντουράκη-Βαγιάκη. Ανέκδοτες επιστολές διαχρονικά - δυστυχώς- επίκαιρες σήμερα που τα στρατόπεδα συγκέντρωσης αποτελούν καθημερινότητα στην Ελλάδα και σε πολλές ακόμα χώρες. 




Το βιβλίο της, με τίτλο: «Επιστολές Σκαπανέων της Μακρονήσου», θα παρουσιάσουν οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς, τη Δευτέρα στις 29 του Μάη, στις 8 το απόγευμα, στον πολυχώρο των εκδόσεων, στην οδό Ξέπαπα 7.


Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Χρήστος Κουτρούλης

Γιώργος Μαυρογένης

Βαγγέλης Μαραβελάκης

Χρήστος Τσαντής

& η συγγραφέας.Ευμορφία Μπουντουράκη - Βαγιάκη
Η ελληνική πολιτεία "αντάμειψε" τους αγωνιστές, καταδικάζοντάς τους σε θάνατο. Στο νησί-σύμβολο που χαρακτηρίστηκε ως ένα νέο Νταχάου στην Ευρώπη αμέσως μετά από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και όπου εφαρμόστηκαν πολλές από τις τακτικές βασανισμού που είχαν εφεύρει οι Ναζί, για το οποίο ο μακαριστός Ειρηναίος Γαλανάκης είχε πει ότι: "

Αν εμείς οι κληρικοί γινόμασταν σταυροφόροι μιας νέας κοινωνίας με ουσιαστική δημοκρατία, πνευματικότητα και ανθρωπιά, θα είχαμε, ίσως,πάει πρώτοι στη Μακρόνησο και δεν θα χρειαζόταν να ακολουθήσει εκεί όλος ο άλλος κόσμος που βασανίστηκε και φαρμακώθηκε εθνικά". 


——————————————-

Ανέκδοτες επιστολές από το κολαστήριο της Μακρονήσου και η άγνωστη ιστορία του…

Ανεξήγητο πράγμα ήταν και παραμένει η δύναμη ψυχής και η αντοχή των Σκαπανέων της Μακρονήσου. Πόσοι ακριβώς πέρασαν από τη Μακρόνησο, ακόμα δεν ξέρουμε. Ο Γιώργος Πικρός στο Χρονικό της Μακρονήσου αναφέρει πως από το ΒΕΤΟ (που ήταν και ο ίδιος) «πέρασαν 28.700 στρατιώτες. Πόσοι σταμάτησαν στα πρώτα μέτρα! Πόσοι στη μέση! Πόσοι τρελάθηκαν, πόσοι σκοτώθηκαν, και πόσοι τελειώνουν αυτόν το δρόμο…».

Ευμορφία Μπουντουράκη Βαγιάκη

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........