Ο πρώτος Δήμαρχος Ρεθύμνου ο Τουρκοκρητικός Σαλή Δροσουλάκης

 Ο πρώτος Δήμαρχος Ρεθύμνου, που προήλθε από εκλογική διαδικασία το 1882, ήταν ο Τουρκοκρητικός Σαλή Δροσουλάκης, γεννήθηκε το 1842 και παρέμεινε στη Δημαρχία μέχρι τον Αύγουστο του 1885.


 Είναι φυσιολογικό να εκλέγεται Τουρκοκρητικός Δήμαρχος όλη αυτή την περίοδο, αφού ιδιαίτερα στην πόλη του Ρεθύμνου το μουσουλμανικό στοιχείο υπερτερούσε του χριστιανικού. 


(Σύμφωνα με την απογραφή του 1881 από τους 9135 κατοίκους της πόλης του Ρεθύμνου οι 2444 μόνο ήταν χριστιανοί και οι υπόλοιποι 6691 ήταν μουσουλμάνοι).


ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

 Εκτός αυτού όμως, ο νόμος όριζε ότι για τη θέση του Δημάρχου υποψήφιοι μπορούσαν να είναι μόνο Μουσουλμάνοι. Χριστιανοί μπορούσαν να θέσουν υποψηφιότητα μόνο για τη θέση του Παρέδρου. 


Στις εκλογές του επόμενου μήνα νικητής αναδεικνύεται ο Μουσταφά Κιλιτσάκης ο οποίος θα παραμείνει Δήμαρχος μέχρι το Μάρτιο του 1889, για να τον διαδεχτεί μέχρι το Μάρτιο του 1895 πάλι ο Σαλή Δροσουλάκης. 



Το 1895, πιθανότατα, εκλέγεται Δήμαρχος ο Γιουσούφ Αληγια(ζι)τζιδάκης που γεννήθηκε το 1842, ο οποίος παραμένει στο δημαρχιακό θώκο μέχρι τον Οκτώβριο του 1898. Αίσθηση στο Τύπο της εποχής δημιούργησε ο αιφνίδιος θάνατος της συζύγου του, η οποία καταγόταν από το Άδελε και η οποία πέθανε σε πολύ νεαρή ηλικία. 


Στις 23 Οκτωβρίου του ίδιου έτους (1898) αναλαμβάνει Υπερδήμαρχος ο Ρώσος λοχαγός Κουτσερόφσκι, (από το 1898 ρώσικες στρατιωτικές δυνάμεις κατέχουν το Ρέθυμνο), χωρίς όμως να καταργείται ο ήδη εκλεγμένος Δήμαρχος. Αυτός παραμένει στη θέση αυτή μέχρι το 1905.

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........